Minden jel szerint ez már nem fenntartható!

1992-ben június 14-én befejeződött a Föld Csúcstalálkozó Rio de Janeiroban. A Greenpeace a hegytetőn hatalmas transparenst állított fel, amely a Földet ábrázolta, rápecsételve a SOLD (eladva, elárulva) szót.

A fiatalok (a népesség 60 %-a) a csúcstalálkozó hivatalos idejéből 22 percet kaptak, 10 pontjukat nem fogadták el.

A konferencia 12 napja alatt 3.3 millióval nőtt a Föld népessége, közel ezer faj halt ki, 200 ezer hektár vált sivataggá, félmillió hektár esőerdőt irtottak ki.

Mi is történt idáig?

Minden jel szerint ez már nem fenntartható! | ClimeNews - HírportálAz 1972-es stockholmi csúcs óta eltelt négy évtized alatt a népesség 3,8 milliárdról 7,0 milliárdra, az atomreaktorok száma 100-ról 435-re (ennek több mint a fele Európában működik),  az autóké 200 millióról 1017 millióra, a szén-dioxid-koncentráció 327 ezrelékről 399-re, a tízmilliós megavárosok száma 3-ról 21-re nőtt. Ez az ami már nem fenntartható, gazdaságilag és környezetvédelmi okokból sem. Be kell látni mindenkinek, hogy elértük a növekedésünk határait!
Megoldást csak a határozott gyors cselekvések adhatnak. Meg kell állítani a népesség és a szén.dioxid szint növekedését.

Csak körül kell nézni, a jelekre odafigyelni. Nem lehet a növekedést tovább fokozni a gazdaságban, azt csak átalakítani lehet. Átalakítani egy minőségi, visszafogott, a természettel harmóniában működő, megújuló, tiszta energia forrásokat használó gazdaságra. Átalakulni egy minőségi civilizációra. Ezt a leggyorsabban meg kell oldani különben, – a Föld válaszai miatt – technikai okokból elmaradnak a jövőben a csúcstalálkozói!

Rampasek László