Oxfordi Karbonkiegyenlítési Irányelvek

Az Oxfordi Egyetem új irányelveket fogalmazott meg a hiteles karbonkiegyenlítés érdekében.

Oxfordi Karbonkiegyenlítési Irányelvek | ClimeNews - Hírportál

A karbonkiegyenlítés (carbon offset) egy széles körben elterjedt eszköz a nettó zéró kibocsátás elérésére. Ám a jelenlegi megközelítések nem igazán képesek biztosítani azokat a típusú kiegyenlítéseket, amik szükségesek a globális klímacélok eléréséhez. Számos vállalat, mint pl a BP vagy Google nettó zéró vállalása, vagy Kína friss 2060-as karbonsemlegességi vállalása valószínűleg karbonkiegyenlítést fog alkalmazni. Ám milyen típusú kiegyenlítések fogadhatók el, és milyen feltételek mellett kellene használni őket? A 2020 szeptember 29.-én kiadott Oxford Principles for Net Zero Aligned Carbon Offsetting (magyarul röviden az „Oxfordi Karbonkiegyenlítési Irányelvek”) irányelveket szolgáltat annak érdekében, hogy segítsen biztosítani, hogy a karbonkiegyenlítés valóban segít elérni a nettó zéró kibocsátású társadalmat.

Ha megfelelően csinálják a karbonkiegyenlítést, hozzájárulhat a nettó zéró stratégiákhoz, különösen a nehezen dekarbonizálható szektorokban, mint pl. a repülésben vagy a mezőgazdaságban. Ugyanakkor ha nem jól csinálják az offszetálást, zöldrefestést eredményezhet, vagy, szándékolatlan negatív hatással lehet az emberekre és a környezetre.

Oxfordi Karbonkiegyenlítési Irányelvek | ClimeNews - HírportálA karbonsemlegesítési módok egymáshoz viszonyíott arányának alakulása 2050-ig a szerzők szerint

Az Oxfordi Egyetem multidiszciplináris csapata szerint a hiteles nettó zéró irányultságú karbonkiegyenlítésnek négy kulcsfontosságú eleme van:

– A saját kibocsátásunk priorizálása, mindenféle kiegyenlítési mód esetén biztosítván a környezet egészségét, valamint a kiegyenlítés felhasználásának közlése;

– A karbonkiegyenlítés irányultságának módosítása az üvegházhatású gázok (ÜHG) légkörből való kivonására, ahol az offszetek közvetlenül ÜHG-ket vonnak ki a légkörből (pl. erdősítés);

– A karbonkiegyenlítés hosszú-életű tárolás felé való elmozdítása, ami véglegesen, vagy szinte véglegesen kivonja a ÜHG-t a légkörből, valamint. (A faültetés  erre alapvetően alkalmatlan, hacsak nem vállalja az ültetést végző szervezet, hogy örökre garantálja a pótlásukat, mely kötelezettség átszáll a jogutódjaira.);

– A nettó zéró irányultságú offszetek piacának fejlesztésének támogatása.

A jelentés továbbá kiemeli, hogy szükség van a természetalapú kiegyenlítés hiteles megközelítésére, mint pl. az újraerdősítés.

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

Megjegyzendő, hogy a szerzők abból az optimista föltevésből indultak ki, hogy az emberiség 2050-re teljesen dekarbonizálja a világgazdaságot. (Például megújuló energia, nukleáris energia, elektromos autók, -traktorok és -repülőgépek, karbonsemleges beton, stb. segítségével). Emiatt csökken le az általuk készített grafikonon a kibocsátásmegelőzés aránya nullára (minthogy egy teljesen dekarbonizált gazdaságban nincs kibocsátás, amit meg lehetne előzni). Ez a feltételezés megkérdőjelezhető. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg 2050-ben is volna jelentősége a kibocsátás-megelőzésnek.


Források:
https://www.ox.ac.uk/news/2020-09-29-oxford-launches-new-principles-credible-carbon-offsetting
https://www.smithschool.ox.ac.uk/publications/reports/Oxford-Offsetting-Principles-2020.pdf

A magyar nyelvű összefoglaló a BOCS Civilizációfejlesztés Alapítvány – Hírekből lett átvéve.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.