Milyen hamar kapunk észbe? (Exponenciális növekedés, népességrobbanás)

A BOCS Civilizációtervezés Alapítvány a közelmúltban elkezdte széles körben terjeszteni Al Barlett fizikaprofesszor demonstrációját az exponenciális növekedésről (magyar felirattal).

Milyen hamar kapunk észbe? (Exponenciális növekedés, népességrobbanás)

A magyar nyelvű fordítást idézve:

„Az emberi faj legnagyobb hiányossága, hogy nehezen értjük meg az exponenciális függvényt. A nyugdíjazott fizikaprofesszor, Al Bartlett annak szentelte az életét, hogy racionális, tudományos fegyelmezettséget csempésszen a népesedéssel és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos hiedelmeinkbe.”

Milyen hamar kapunk észbe? (Exponenciális növekedés, népességrobbanás)Ha valaki nem érzi a veszélyt – mert például nem hallott az exponenciális függvényről, vagy nem érti – nem fog helyes döntéseket hozni az éppen összeomlóban lévő világgazdaság és a klímavészhelyzet közepette. Ki emlékszik, hogy 11. osztályban mit tanult az exponenciális függvényről? És ha emlékszik is, gondolt vajon arra, hogyan kapcsolódik az a világ környezeti problémáihoz?
48 évvel ezelőtt az MIT tudósok egy csoportja közzétette első nyilvános jelentését egy olyan tanulmányról, amelyet Limits to Growth (Növekedés határai) néven ismertek. Rendszerdinamikát alkalmaztak az emberi tevékenység számítógépes modelljének felépítésére a Földön. World3 modelnek nevezték el akkor.
Azóta is, újra meg újra fellángol a vita azzal kapcsolatban, hogy a népesedés és a gazdaság terén figyelmen kívül hagyjuk a növekedés határait, pedig egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón élünk.

Valójában már 50 éve túl vagyunk a növekedés határain, emiatt módszeresen kimerítjük az összes erőforrást, amire a civilizációnk épült, amíg végül eltűnik a létalapunk. Ráadásul még mindig növekszik mind a népesség, mind a gazdaság, így évről évre egyre gyorsabban merítjük a tartalékokat, egyre közelebb hozván az összeomlást.

Korábban egy sakktáblán és búzáról szóló videóval demonstrálták az exponenciális növekedést és hozták összefüggésbe a bolygó rendelkezésre álló erőforrásait a gazdasági- és népességnövekedéssel.

Hasonló demonstrációt az exponenciális növekedés bemutatására bárki csinálhat otthon a saját családjának. Nem kell hozzá semmi más, mint egy kis kancsó, vagy egy befőttes üveg amire azt mondjuk, hogy a benne lévő hely az a Föld. Az első napon legyen benne egy búzaszem, a második napon kettőt, a harmadik napon 4, a következő nap 8 és így tovább, minden nap kétszer annyi szemet tartalmazzon, mint az előző nap. Ez a szokásos, exponenciális növekedést szimulálja.

Meglepő felfedezést tehet bárki és megláthatja, megértheti az összefüggést, hogy miért nem lehet egy véges erőforrásokkal rendelkező Földön állandó gazdasági növekedést produkálni, és vajon hová vezet, mit okoz a folyamatos népességnövekedés?

 

Sőt ebben a rövid, de annál hatásosabb videóban, ha megfordítjuk az érzékelés folyamatát vajon hányan közületek ismernétek föl, hogy baj van? Ki az aki elfogadja, hogy évente több mint 80 millió emberrel többen vagyunk a Földön az nem fenntartható, és nagyon komoly problémákat okoz már most is? Ezért kap annyi elutasítást, meg nem értést, kirekesztést ez a téma, hogy népességrobbanás. Pedig a megoldása egy egyszerű módszer, a megelőzés (vagyis a fogamzásgátlás emberi jogának) elősegítése jogi, tárgyi, és az oktatás eszközeivel a tudás megszerzéséhez.

Rampasek, László A.
Kántor Sztella Nóra

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány | GrowthBusters

Videóátirat:

Az emberi faj legnagyobb hiányossága, hogy nehezen értjük meg az exponenciális függvényt.

A nyugdíjazott fizikaprofesszor, Al Bartlett annak szentelte az életét, hogy racionális, tudományos fegyelmezettséget csempésszen a népesedéssel és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos hiedelmeinkbe.

A baktériumok osztódással szaporodnak. Egy baktériumból kettő lesz, azokból 4, majd 8, 16, stb. Ez állandó növekedés, egyszerű növekedés. És ha minden percben megduplázódik a számuk, és egy baktériumunk van egy üvegben délelőtt 11-kor, és ha azt látjuk, hogy az üveg tele lesz velük délben, akkor állandó növekedést látunk egy korlátos környezetben.

Ha megkérdezzük, mikor volt az üveg félig tele, olyan válaszokat kapunk, hogy fél tizenkettőkor. De nem, ez állandó növekedés, és ha minden percben megduplázódnak, akkor egy perccel dél előtt lesz félig az üveg.

A második kérdés:

Ha egy baktérium lennél abban az üvegben, mikor jönnél rá, hogy lassan elfogy a hely?

Délben tele az üveg, egy perccel előtte félig van, két perccel előtte a negyedéig, egy perccel korábban a nyolcadáig, stb.

Hadd kérdezzem meg, ha 5 perccel dél előtt az üveg csak 3%-ig van tele, és 97%-a szabad tér, ami arra vár, hogy kihasználják, hányan közületek ismernétek föl, hogy baj van?

Felirat: BOCS | www.bocs.eu

MIKOR DÖBBENÜNK RÁ, HOGY ISZONYATOSAN TÚLNÉPESEDETT AZ EMBERISÉG, S MÉG MINDIG ROBBAN?

Category: Klímavészhelyzet

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.