Nyári ökológia alkotótábor kreatív fiataloknak

A Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület ötletgazdaként új, kreatív nyári táborozási lehetőségek után kutatott, így talált rá a dabasi BAMTEC Kft.-re és a fiatalok szakmai támogatására maximálisan elkötelezett tulajdonosaira, id. és ifj. Polgár Lászlóra.

A tábor – első látásra – teljes hasonló egy szokásos nyári táborhoz, amelyet általában végzős középiskolásoknak, egyetemisták részére az iskolák, a közösségi szervezetek szerveznek. Amiben újat jelent a most meghirdetésre kerülő öko-alkotótábor, hogy a fiatalok teljesen “öko” környezetben kerülnek elszállásolásra és a biológia-ökológia- és természetközeliség és a környezet fontosságának érzékenyítése a táborozás kiemelten hangsúlyos eleme. Emellett a szakmaiság és innováció fontos tematikai elem.

Nyári ökológia alkotótábor kreatív fiataloknak

Közel a természethez, a “tücskökhöz-bogarakhoz”, az “Isten adta környezet” nyújtotta megszámlálhatatlan lehetőségekhez a bio élelmiszerek termelésével és begyűjtésével, feldolgozásával és fogyasztásával majdnem korlátlanul kibővíthető az önellátás a tábor során. Sőt, a bátrabbak saját bio kertet, saját kisállatot is nevelhetnek, etethetnek, készíthetnek egzotikus szörpöt, saját főzésű sört, sőt aki szeretne, akár halászlét, bográcsos lecsót, paprikás krumplit vagy halpörköltet is készíthet vagy akár csak közreműködhet ezek elkészítésében és természetesen az elfogyasztásában is (abban mindenképpen).

A délelőttök tipikusan a kreatív alkotótevékenységé. Mivel a házigazda BAMTEC Kft. betontermékek gyártásával tervezésével és egyedi konstrukciók helyszíni kivitelezésével foglalkozik, így a délelőtti foglalkozásokon innovatív betontermékeket készítenek a résztvevők. Ebben a cég és más vállalkozások neves szakemberei és egyedi betontermékek készítői is segítenek. Így kerülnek előtérbe az egyedi design termékek és akár a betonból készült szobrok, ékszerek is. Előadásokat hallgatnak és a bioszféra védelmével kapcsolatos ismereteket is szerezhetnek a résztvevők, vagyis összekapcsoljuk a kreativitást, az innovációt az ökológiai szemlélettel.

Nyári ökológia alkotótábor kreatív fiataloknak

A táborban több kis kirándulást is szervezünk a környék színes látnivalóinak (láperdő, tanösvény, öntözővíz csatorna, magán zoo) megtekintése céljából, valamint ügyességi játékokkal és zenés szórakoztató estekkel is készültünk.

Jelentkezni betöltött 17 éves kortól egy maximum egyoldalas esszé megküldésével lehet az international(@)magyarzoldkereszt.hu email címre, ahol a jelentkezéseket folyamatosan várjuk július végéig. A jelentkezőket iskolai háttér, érdeklődés és öko- és/agy betonszakmai elképzelések alapján válogatjuk ki a táborra. A tábor önköltséges, önellátó, saját sátorral és felszereléssel, melynek részleteit a konkrét résztvevőkkel később ismertetjük. Szeretnénk, ha a potenciális jelentkezők vállalnák, hogy saját kerékpárral érkeznek, amelyet a táborozás folyamán kisebb kirándulásra is használunk.

Nyári ökológia alkotótábor kreatív fiataloknak

Így összességében minimális széndioxid-kibocsájtás mellett és ennek tudatos felvállalásával a résztvevők egyben CO2 követté is válhatnak, melyről tanúsítványt is kapnak a résztvevők.

A jelenlegi járványügyi intézkedések teljes szabadságot engedélyeznek a nyárra. A következő tábor klasszikus táborozási körülményekkel 2022. augusztus 6-13. között kerül megrendezésre.

Forrás: Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.