Attenborough szenvedélyes beszéde a COP26-on

Változtassuk diadallá a tragédiát – Attenborough szenvedélyes beszéde a COP26-on.

 

Optimista, de szigorú hangnemben szólt a világ vezetőihez David Attenborough brit természettudós a skóciai Glasgow-ban rendezett COP26 klímavédelmi csúcson. Szerinte minden adott ahhoz, hogy visszaállítsa a bolygó egyensúlyát az emberiség, viszont azonnali cselekvésre van szükség.

Sokan – többek közt a világ egyik legismertebb klímaaktivistája, a 18 éves svéd Greta Thunberg kritizálta a a COP26-ot, ahol eddig két fontos bejelentést tettek: több mint 100 ország vállalta az erdőirtás befejezését 2030-ig, és több mint 80 ország ígérte meg az USA-val és az EU-val együtt, hogy még ebben az évtizedben 30 százalékkal csökkenti a legerősebb üvegházhatású gáz, a metán kibocsátását.

Thunberg szerint „ez a klímacsúcs pont olyan mint a többi, amik sehová sem vezettek.” Máshogy látja ezt a 95 éves David Attenborough, aki szerint “az ember a valaha létezett legnagyobb problémamegoldó a Földön”, és már értjük a problémát, és azt is tudjuk, hogy mit kellene tenni.

Vajon így kell végződnie a történetüknek? A mesének a legokosabb fajról, amelyet az a túlságosan emberi tulajdonsága ítélt halálra, hogy a rövid távú célok hajszolása közben nem látja az átfogó képet?

David Attenborough – brit természettudós

A brit természettudós szerint segíthet a döntéshozóknak az, hogy most már nem egy elképzelt, jövőbeli generáció az, akiket leginkább érint a klímaváltozás, hanem ma élő fiatalok. Ez megadhatja a szükséges lendületet, hogy “átírjuk a történetünket, és diadallá változtassuk ezt a tragédiát”.

A teendők közé sorolta a széndioxid-kibocsátás felére csökkentését, több milliárd tonnányi szén visszanyerését a levegőből, és a másfél fokos cél (maximum ennyivel nőhet az átlaghőmérséklet az ipari forradalomhoz képest) elérhető közelségben tartását.

Attenborough szerint létfontosságú egy új ipari forradalom, fenntartható innovációk millióival, sőt szerinte ez már el is kezdődött. Olyan előnyökkel jár majd, mint a megfizethető, tiszta energia, az egészséges levegő és mindenki eltartásához elegendő élelem.

Mindehhez pedig a természet a kulcsfontosságú szövetséges.

Forrás: Euronews

Attenborough szenvedélyes beszéde a COP26-on teljes terjedelemben, magyar felirattal!

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.