‘A lezárások okozta károk évtizedekig velünk maradnak’

Az elmúlt 18 hónapban az Egyesült Királyság három országos lezáráson ment keresztül. Az angolok emellett többfajta korlátozást is bevezettek – köztük maszkot és a távolságtartást. Mindezek ellenére több mint 125 000 ember halt meg. Valóban működött valamelyik intézkedés? És vajon igazolták-e azokat a hatalmas járulékos károkat, amelyeket okoztak?

A lezárások okozta károk évtizedekig velünk maradnak | ClimeNews

Carl Heneghan, az Oxfordi Egyetem Bizonyíték-alapú Orvostudományi Központjának igazgatója nyilatkozott arról, hogy hol hibáztunk a Covid elleni küzdelemben.

Riporter: Miért érzi úgy, hogy a lezárások hatástalan eszközök a Covid elleni küzdelemben?

Heneghan: Az egészségügyben az emberek szeretik a gyors beavatkozásokat. Van erre néhány elképesztően jó példánk, mint például az antibiotikumok. Ha a lezárásokat nézzük, olyan egyszerű beavatkozásnak tűnnek, amely mindent megoldanak. Mintha varázslatos módon minden eset eltűnne. A valóságban a lezárás is egyfajta beavatkozás, amelyet korábban sosem próbáltak ki. A róla szóló vita politikai érveléssé vált, szemben a bizonyítékokkal. Ez számos problémát okozott, mert lehetővé tette a vélemény uralmát a bizonyítékok felett. Ilyen helyzetekben nem szabad beavatkozni lezárásokkal. Minden egészségügyi beavatkozást az „először ne árts” premisszával kell kezdeni. De az előnyök és károk egyensúlyáról szóló beszélgetés még most sem folyik. A lezárások nem igazán védenek az idős otthonokban vagy a kórházban szerzett fertőzések ellen. Pedig az idős otthonok és a kórházak teszik ki a fertőzések nagy részét. Úgy gondolták, hogy a lezárások csökkentik a fiatalok kockázatát, és ez segíteni fog a szélesebb lakosságnak. De ha immunitást alakul ki a fiatalok körében, az védelmet nyújt a vírus terjedése ellen a társadalom többi részén. A „görbe laposítása” pedig csak lelassítja a vírus átviteli sebességét. Ez azt jelenti, hogy csak elhúztuk a járványt.

Riporter: Mi a helyzet a lezárások járulékos kárával?

Heneghan: A járulékos károk a következő kettő-öt évben jelennek meg. Klinikai szempontból ez történt az előző járványoknál, mint például az ebolánál, ami két évvel később a kanyaró felfutását okozta, mert megzavarta az oltási programokat. Hasonló a helyzet a gazdasággal is. Rengeteg pénzt hiteleztünk, és valamikor valakinek el kell zárnia a csapot. Minél tovább tart mindez, annál jelentősebbek a károk. A lakosság körében keltett szorongás már annyira beivódott, hogy még amikor nyitunk, sokan továbbra is rettegnek. Az lezárások okozta károkról kell beszélnünk az elkövetkező évtizedekben. Megpróbáljuk mindezt elfelejteni, vagy kritikusan átgondoljuk, hogy mit tettünk és mi sikerült jól?

Riporter: Hogyan kezelje a kormány a pandémiát?

Heneghan: Annyi beavatkozásunk volt a Covid ellen. Lezárások. Társadalmi távolságtartás. Maszkok. Teszt és nyomon követés. Egy bizonyos ponton valakinek fel kell tennie a kérdést, hogy melyik működik. Az esetszámok arra engednek következtetni, hogy nem sokan teszik ezt. Lehet, hogy a teszt és a nyomkövetés bizonyos helyzetekben működik. Vannak bizonyítékok arra, hogy sok fiatal például csak 24-48 órán keresztül fertőző. Valószínűleg rövid ideig, meglehetősen hatékonyan tudták elszigetelni magukat. De ha egyszer 10 napon keresztül elszigeteljük az embereket, és több alkalommal is ezt tesszük, nyilvánvalóan csökken annak az esélye, hogy betartják a szabályokat. Meg kellene vizsgálnunk, hogy mennyire fertőzőek az emberek. Ellenkező esetben továbbra is szükségtelenül kényszerítjük az embereket karanténra.

Riporter: Most, hogy ennyi embert oltottak be, van-e értelme az olyan intézkedéseknek, mint az vakcinaútlevél?

Heneghan: A vakcinaútlevél bevezetése politikai értelemben a tapasztalat hiányát mutatja. Úgy tűnik, nem mérlegeljük az előnyöket és a károkat, amikor ezeket a döntéseket hozzuk.

Riporter: Gondolja, hogy hamarosan visszatérünk a normalitáshoz?

Heneghan: A helyzet a HIV-re emlékeztet az 1980-as és 1990-es években. A tévében akkor reklámok voltak a vírusról, sírköveket ábrázolva. Valóban ijesztő volt. Egy napon a kormány úgy döntött, hogy megváltoztatja a HIV-ről alkotott képet, mert rájött, hogy több kárt okozott, mint hasznot. Azt hiszem, ez fog történni a Coviddal. De ettől még messze vagyunk. Nem hiszem, hogy jövő május vagy június előtt visszatérünk a normális gondolkodáshoz.
Annak érdekében, hogy visszatérjünk a normál állapotba, ki kell javítanunk az adatokat. Az emberek adatrészleteket látnak, és pánikba esnek, anélkül, hogy kérdéseket tennének fel ezzel kapcsolatban. Amíg nem helyezzük a dolgokat a megfelelő kontextusba, addig problémáink tovább fognak folytatódni.

Forrás: Letoha Tamás | spiked magazin

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.