Demó a klímaváltozás hatásairól ma!

Főleg a főváros és környékén élők kaptak egy kis ízelítőt a klímaváltozás okozta hatásokból a mai nap, a jelentős csapadékmennyiség nem igazán megszokott…

Autó áll a vízben a Podmaniczky utca és a Dózsa György út sarkán Forrás: Origo - ClimeNews - Hírportál

A tartós nagyon hideg tél, jelentősen nagyobb fűtésszámlák, hetekkel kitolva a fűtésszezont. Ezzel indult az év és jött a tavasz márciusban, inkább hirtelen nyárral, szépen beindult minden a természet rendje szerint. Utána hideg zuhany! Szó szerint a virágzások kellős közepén, amikor a szőlőhajtások végén már látszanak a virágkezdemények, 3 nap mínusz, sok helyen mínusz 5 fok. A gazdák nagy része már nem boldog, pedig még nincs itt a nyár.

Amikor arról beszélek, hogy klímaváltozás azt jelenti, hogy az a globális felmelegedés, amit a mai napig az ember okoz – és nap-nap után, hétről-hétre lankadatlanul fűt, melegít, használja a szenet, kőolajat és a földgázt – szó szerint tesz rá egy lapáttal folyamatosan és ész nélkül, klímakatasztrófához vezet! Mit is jelent az, hogy demó? Azt jelenti, hogy játszhatsz vele ingyen, kipróbálhatod, de ha végig szeretnél menni a pályán akkor fizetned kell érte. Az emberek egy részének fogalma sincsen arról, hogy ha legalább addig szeretne élni mint a nagyapáink, vagy szeretnék, hogy a gyerekeik legalább felnőjenek, akkor végig kellene menni a pályán, de ha nem hagynak fel a jelenlegi gondolkodásukkal, közönyükkel a karbonsemlegesség kérdéskörével kapcsolatban, akkor nem lesz miből finanszírozni a következő pályát, mert a demó már mindent tönkretesz!

Kérem szépen, a karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme lett 2017-re. Tehát minden amit gyártunk, szolgáltatunk és ahogy tesszük azt, összességében konvergálnia kell a nulla szén-dioxid egyenérték károsanyag kibocsátáshoz, ami növeli az üvegházhatást, melegszik tőle a légkör és hülye lesz tőle mindenki.

Hab a tortán, hogy ma egy felelős vezető ember alá mer írni egy atomerőmű megvalósítást, itt közép Európa közepén! Ahol a klímatudósok előrejelzése szerint a szélsőséges időjárási anomáliák a legnagyobbak lesznek a klímaváltozás miatt. Fogalma sincsen senkinek, hogy maga a klímakatasztrófa ami majd helyreteszi a dolgokat, lesöpör majd mindent, mit csinál egy működő atomerőművel. Amikor a hülyékről beszélek – a hülyeség korában – erre is gondolok… de lehet ez inkább dilettantizmus.

Úgy gondolom, sajnos a klímaváltozással járó szélsőségekhez, annak rendszeres megjelenéséhez nem fog tudni az ember hozzászokni, sem igazán alkalmazkodni ahhoz. Ez Önámítás, csúsztatás, mert egyszerűen nem lesz rá ideje. Meg kell oldani a legrövidebb időn belül.

Rampasek László