Paks II a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti

Bírósághoz fordul a Greenpeace és az Energiaklub, mert Paks II a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti

Paks II a lakosságot és a környezetet is veszélyeztetheti - ClimeNews

Paks II nemrég jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen: a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti. A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub korábban megfellebbezte az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, [1] [2] amit a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában ma elutasított. Mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz, a két szervezet bírósághoz fordul.

A Pest Megyei Kormányhivatal határozatával Paks II környezetvédelmi engedélye jogerőre emelkedett úgy, hogy a másodfokú hatóság nem rendezett számos alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal első fokú határozatában is tisztázatlanul hagyott kérdést:

  • rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa,
  • nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos balesetek esetén, továbbá
  • nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon.

„Megalapozott és mindenki számára megnyugtató válaszok kellenek Paks II környezeti hatásaival kapcsolatban, mert nem csak rólunk, de a gyermekeink biztonságáról is szó van. Nem látunk például garanciát arra, hogy az erőmű biztonságos tud maradni egy esetleges terrortámadás esetén. Ahogy azt sem tudni, milyen technológiával és véglegesen hol kerülnek elhelyezésre a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfelekként vesznek részt. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország korábban több ponton hiányosnak és homályosnak találta. [1] [2]

A tisztázatlanságok ellenére a Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Mivel az engedély elfogadta a környezeti hatástanulmány tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos állításait, ezért az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország 2016 októberében fellebbezett az első fokú környezetvédelmi engedély ellen. A másodfokú hatóság döntésével az engedély a mai nappal jogerőre emelkedett.

A határozat hiányosságai miatt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország élni fog a rendelkezésükre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon megtámadják.

Jegyzetek:

[1] A Greenpeace Magyarország értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról:
http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/696024/paksII-kht-ertekelese_greenpeace.pdf

[2] Az Energiaklub véleménye Paks II környezeti hatástanulmányáról: http://www.energiaklub.hu/sites/default/files/paks_ii_kht_energiaklub_velemeny_2015okt.pdf

Korábbi sajtóközleményeink a témában: