Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól?

Elképzelhető-e, hogy a szántóföldi mezőgazdaság módszereinek megújítása megállíthatná a klímakatasztrófát? Van-e esélyük újszerű gazdálkodási módszerekkel, és megváltoztatható-e közös jövőnk?

Kökény Attila tanácsadó, a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) mozgalom létrehozója, szenvedélyesen kutatja és terjeszti a valóban fenntartható élelmiszertermelés technológiáit és magyar adaptációs lehetőségeit.

Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? | ClimeNews - Hírportál | Kökény AttilaA Raiffeisen Internationalnál dolgozott Bécsben a cég online támogatási rendszerén, amikor egy sorsfordító tapasztalat miatt elkezdett saját élelmiszert termeszteni. Külföldi gyakorlati tapasztalatok és kutatási eredmények alapján alakította ki az ökológiára és mikrobiológiára épülő, minimális talajművelésen és direktvetésen alapuló technológiát, amelyet egyre több gazdaság vezet be a segítségével.

A TMMG technológia talajoltással, takarónövényekkel, okszerű minimum műveléssel javítja példátlan mértékben a talajok termékenységét, vízbefogadó- és megtartó képességét, amelyek nélkülözhetetlenek a termelésben. Ezek a módszerek jelentősen növelik a talaj humuszkészletét, ezzel nagyon sok szén-dioxidot kötnek meg.

Az előadó Kökény Attila engedélyével