Svájc elsőként teszi közzé az Éghajlat Cselekvési Tervét

A legfejlettebb országok beleegyeztek, hogy benyújtják a 2020 utáni éghajlat cselekvési tervüket március végére, amit Svájc tett meg először.

A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) analízisében az áll, hogy a svájci indítványozás érthető és átfogó, de arra is kitértek, hogy talán túlságosan is a nemzetközi offszetálásokra támaszkodnak a belföldi csökkentések helyett.

Svájc elsőként teszi közzé az Éghajlat Cselekvési Tervét | ClimeNews - HírportálSvájc bejelentette a 2020 utáni Éghajlat cselekvési tervét, elsőként benyújtva a hivatalos hozzájárulásukat a nemzetközi éghajlat-változási egyezményhez, melyet idén év végén fognak Párizsban véglegesíteni. Több országtól is elvárják, hogy benyújtsák a javaslatukat a kötelezettségvállalásukról, melyet a tervezett nemzetileg meghatározott hozzájárulásként (INDCs – Tervezett Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulás) ismerhetünk. Ezek a tervek fontos részét képezik annak a tervnek, hogy megállapítsák, tudja-e a világ annyival csökkenteni a kibocsátását, hogy 2 Celsius fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-növekedést, ezzel meggátolva a klímaváltozás legrosszabb hatásait.

A svájci éghajlatváltozási terv több szempontból is ígéretes kezdésnek számít a tervezett nemzetileg meghatározott hozzájárulás benyújtási folyamatánál, mellyel taglalják az ország kibocsátáscsökkentésének hosszú távú tervét. Ennek ellenére még is van pár hely, ahol az INDC-t meg kellene erősíteni, nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a belföldi alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba való átmenetbe, valamint limitálni kellene a kibocsátás csökkentések használatát a svájci határokon kívül a saját célja felé.

Út a Kibocsátás Csökkentéshez

Svájc egyszerű és egyenes módon nyújtotta be a tervezetét. Annyira átfogó, hogy az INDC kiinduló pontként szolgálhat a többi országnak a saját terveik benyújtásának idején.

Svájc elkötelezte magát arra, hogy 2025-re 35%-kal az 1990-es szint alá szorítja az Üvegház gáz (ÜHG) kibocsátását, 2030-ra 50%-kal, valamint 2050-re 70-85%-kal szorítja az 1990-es szint alá a kibocsátását. A javaslat továbbá kiterjed az üvegház gázok és szektorok széles körére, ezáltal előkészítve a csökkentési lehetőségek maximumát.

Svájc elsőként teszi közzé az Éghajlat Cselekvési Tervét | ClimeNews - HírportálMindamellett, az INDC lehetővé teszi az országnak, hogy nagy mértékben használja a nemzetközi piaci mechanizmusokat, mint például az offszetálást vagy a karbon kereskedelmet a céljai eléréséhez. Az 50%-os csökkentési cél eléréséhez, például a csökkentések kettő-ötöde projektekből származhat, ahhoz, hogy elérjék a kibocsátás csökkentést a svájci határokon túl. A hozzájárulást erősítené, hogyha Svájc további belföldi kibocsátás csökkentést vállalna fel, a nagy potenciájú helyeken, annak érdekében, hogy növeljék az ambíciót és elindítsák az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságot.

Az Átláthatóság komoly jelei

A svájci INDC az átláthatóság szempontjából is figyelemre méltó. Ez felépíti a bizalmat a többi ország között is, így könnyebb lesz nyomon követni, hogy a globális erőfeszítések együttesen elég ambiciózus-e ahhoz, hogy korlátozni tudják a globális felmelegedést.

A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) kutatói javaslatokat készítettek arról, hogy milyen információkat kellene az országoknak biztosítaniuk annak érdekében, hogy megfelelően transzparensek legyenek:

  • A hozzájáruláshoz szükséges időkeret, beleértve a várt kibocsátás csökkentést mind 2025-ben és 2030-ban is.
  • A piaci mechanizmusokból származó kreditek – offszetek – használata hogyan kerülné el több ország a csökkentések kétszeres beszámítását, és fenntartani a környezetvédelmi integritást, és
  • Hogyan tekinti az ország a hozzájárulását igazságosnak és ambiciózusnak, valamint, hogy miként járul hozzá az ENSZ Éghajlatváltozási keretegyezmény célkitűzéseinek megvalósításához. Például, az INDC kifejezetten elismeri, hogy a GDP/fő az ÜHG kibocsátás/fővel együtt fontos szempontját képezi annak, hogy a hozzájárulás korrektnek ítélhető e. Viszont még így is van min javítani, az országoknak csatolniuk kellene az alapul szolgáló adatokat, és az analíziseket, alátámasztva a korrektségről és az ambícióról szóló nyilatkozatukat. Például, Svájc átláthatóbban is magyarázhatta volna a belföldi mérséklési potenciáljára vonatkozó képességeit és korlátait, különösen a nemzetközi kibocsátás csökkentésre való támaszkodása miatt.

Svájc elsőként teszi közzé az Éghajlat Cselekvési Tervét | ClimeNews - HírportálSvájc csak egy pici ország a globális kibocsátás töredékével, és mégis egy jó kezdő modellt tett le az asztalra. Fontos, hogy a többi ország is kövesse a példáját a saját ambiciózus és átfogó terveikkel – a globális klímaváltozás féken tartása érdekében, és hogy a jégmezőket a svájci fenséges hegyek tetején tarthassák.

Pál Tamás – CarbonAudit


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.