Globális katasztrófakockázatok 2021

A Global Challenges Foundation szeptember 16-án tette közzé az emberiséget fenyegető legnagyobb veszélyekről szóló éves elemzését.

Globális katasztrófakockázatok 2021 | ClimeNews

Számos potenciálisan katasztrofális globális kockázattal kell szembenéznünk – mindezeket a kockázatokat folyamatosan értékelnünk és kezelnünk kell, a legfrissebb bizonyítékok alapján, nem pedig a tévé-híradóban elhangzottak alapján. A Globális katasztrófakockázatokról szóló jelentés azért készült, hogy emlékeztessen minket erre a tényre – arra, hogy egyszerre több jelentős globális kockázatra kell összpontosítanunk és azokat kezelni.

Címszavakban

 • Tömegpusztító fegyverek
 1. Nukleáris hadviselés
 2. Biológiai és vegyi hadviselés
 • Katasztrofális éghajlatváltozás
 • Ökológiai összeomlás
 • Pandémiák
 • Aszteroida becsapódás
 • Szupervulkánkitörés
 • Mesterséges intelligencia
 • Túléljük-e a közeli fekete lyuk kialakulását?
 • A kiforrott nanotechnológia kockázatai és lehetőségei
 • Kvantumszámítástechnika
 • A különböző globális katasztrófakockázatok összetett kereszteződésében való eligazodás

Idén a jövőbe is kitekint a jelentés, hogy megértsük a csillagászat, a nanotechnológia és a kvantumszámítástechnika legújabb fejleményeit, hogy megértsük, ezek milyen kockázatokat befolyásolhatnak.

A Globális katasztrófakockázatok 2021 című jelentés a legújabb tudományos kutatásokon alapul, és vezető szakértők hozzájárulásait tartalmazza. Részletesen ismerteti a főbb globális kockázatokat, és összefoglalja, hogy milyen intézkedéseket tesznek ezek kezelése érdekében. A globális kockázatokról szóló éves jelentések célja, hogy mélyebb megértést teremtsenek a globális katasztrófakockázatokról, és ezáltal vitát indítsanak arról, hogyan lehet fejleszteni és javítani az ilyen kockázatok kezelését.

A Globális Kihívások Alapítvány küldetése egy olyan katasztrófa megelőzése, vagy legalábbis valószínűségének csökkentése, amely az emberiség több mint 10%-ának halálát okozná, vagy hasonló mértékű károkat okozna. Ezt nevezzük globális katasztrófakockázatnak.

A hagyományos kockázatelemzés a következő egyenletet veszi figyelembe. A kockázat teljes nagysága a lehetséges jövőbeli károk szorzata és annak valószínűsége, hogy ez a kár bekövetkezik. Ez az egyenlet világosan megmutatja, hogy amikor egy kockázat potenciális kára óriási méretű, nem lehet egyszerűen a bizonytalanság vagy a látszólag alacsony valószínűség alapján elvetni.

A globális katasztrófák nem példa nélküliek. A múltban a járványok a világ népességének több mint 10%-át megölték. A közelmúltban, a 20. században a világ többször is közel került a nukleáris háborúhoz. A legdrámaibb változás talán az, hogy az emberiség a történelem során először képes komolyan károsítani azt az ökoszisztémát, amelytől mindannyian teljes mértékben függünk.

A tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos kockázatok, valamint az éghajlatváltozás és más nagymértékű környezetkárosítás az alapítvány fő aggodalomra okot adó területe. Ez az aggodalom magukon a kockázatokon túl három olyan tényezőre is kiterjed, amelyek felerősítik e kockázatok valószínűségét és hatását: a népességnövekedés, a szélsőséges szegénység és a politikai indíttatású erőszak.

Az alapítvány célja, hogy jobban megértse ezeket a kockázatokat, és olyan kormányzási modelleket dolgozzon ki, amelyek segíthetnek mérsékelni, csökkenteni vagy akár teljesen megszüntetni őket. Ha többet szeretne megtudni az egyes globális katasztrófakockázatokról, amelyekkel napjainkban szembe kell néznünk, kattintson az alábbi linkekre.

Forrás: Global Challenges Foundation

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.