Végigsöpört Kubán is az Alex hurrikán

Az éghajlatváltozás forgatókönyvébe illik a szombati Kubában pusztító Alex nevű trópusi vihar.

Nem az, hogy trópusi vihar, inkább, hogy a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal előrejelzése szerint az idén átlagon felüli hurrikánpusztítás várható.

Végigsöpört Kubán is az Alex hurrikánAz Alex trópusi vihar erős szelet és esőt hozott a Bermudákra, mielőtt hétfőn poszttrópusi ciklonná változott, napokkal azután, hogy az időjárási rendszer áradásokat okozott Dél-Floridában és legalább három ember halálát okozta Kubában.

Hétfő délutánra az Alex, amely vasárnap kora délután lett a 2022-es atlanti-óceáni hurrikánszezon első nevesített vihara miután, a Nemzeti Hurrikánközpont szerint óránként 96 km/h-ás tartós szelet mért. Ahogy a vihar középpontja eltávolodott a szigettől, a bermudai meteorológiai szolgálat megszüntette a trópusi viharra vonatkozó figyelmeztetést, és az Alex poszttrópusi ciklonná gyengült.

 

A rendszerről szóló utolsó frissítésében a Hurrikánközpont azt mondta, hogy Alex gyorsan, 50 km/h sebességgel kelet-északkelet felé halad, és várhatóan tovább sodródik az Atlanti-óceán felett. A szigeten akár két centiméternyi esőre is számítani lehetett.

A hurrikánközpont közölte, hogy az Alex szelei a vihar középpontjától akár 195 mérföldre is kiterjedtek (314 km/h). Délelőtt 11 óráig az L.F. Wade nemzetközi repülőtérről 70 km/h-s tartós szelet jelentettek – közölte a központ.

A viharra való tekintettel a bermudai állami iskolák hétfőn zárva maradtak, a kormányhivatalok pedig késve nyitnak ki – közölte Michael Weeks, Bermuda nemzetbiztonsági minisztere.

A sziget nyilvános strandjait is lezárják a fürdőzés elől – mondta, hozzátéve, hogy a tömegközlekedést – beleértve a buszokat és a kompokat – legalább a délelőtt folyamán felfüggesztik.

Az Alex trópusi viharrá alakult rendszer a múlt héten alakult ki a Mexikói-öbölben, részben az Agatha hurrikán maradványaiból, egy csendes-óceáni viharból, amely 2-es kategóriájú viharként, heves esőzésekkel és károkozó széllel zúdult Mexikóra. A vihar legalább kilenc ember halálát okozta, amikor Mexikó fölött átvonult az Öbölbe.

A még nem trópusi vihar erősségű rendszer szombatra eláztatta Dél-Floridát, villámárvizeket okozva. Miamiban az autósok heves esőzésekkel és járhatatlan utakkal szembesültek, ami miatt több embert kellett kimenteni az emelkedő vízből.

Vasárnap délutánra az atlanti hurrikánszezon első trópusi viharává erősödött, és Dél-Florida egyes részein több mint egy méternyi eső esett a miami Nemzeti Meteorológiai Szolgálat előzetes csapadékösszegzése szerint. A Fort Lauderdale-től délre fekvő Hollywoodban (Florida) 48 óra alatt közel 15 centiméternyi eső esett. Margate-ben és Biscayne Parkban is hasonló összegeket mértek. A vihar a légi közlekedést is megzavarta Dél-Floridában, ahol szombaton több száz járatot töröltek vagy késett.

Ez a vihar volt az első a várhatóan nagyon aktív szezonban, amelyben hat-tíz hurrikán várható.

Rampasek László A.
Forrás: Euronews; The New York Times, National Hurricane Center


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.