Kérdés, ki mennyire hülye?

Stephen Hawking szerint a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre. A világhírű asztrofizikus, Larry King tévéműsorában beszélt erről, illetve az aggasztó túlnépesedésről. Hawking azt mondta: láthatóan nem lettünk kevésbé kapzsik vagy hülyék. Évekkel ezelőtt még a szennyezés és a túlnépesedés miatt aggódott, de úgy látja, a helyzet azóta csak rosszabb lett.

Mennyire igaza van, mert ha nem lenne igaza, akkor nem kellene azonnal alapvető gazdasági működésbe drasztikusan belenyúlni, amit viszont nem tesz meg az ember tehát hülye és kapzsi is, mert a fő ok ez utóbbi. Ha átlépjük azt a bizonyos 2 fokos légköri felmelegedési értéket, úgynevezett visszacsatolási körfolyamatok lépnek működésbe az ökoszisztémában, billenési pontok, melyek után a klímaváltozás öngerjesztővé és irányíthatatlanná válik. És mindez egy pillanat alatt megy majd végbe rövidesen. Olyan alapvető változást okozhatunk, melyek teljesen ismeretlen területre vezetnek minket, ahol lövésünk sem lesz arról, hogy mit kellene majd csinálnunk. Sajnos a problémák halmazának növekedése nem egy lineáris amivel szemben állunk, sokkal inkább exponenciális jellegű. Már most három, óriási jelentőséggel bíró billenőpont szélén lavírozunk.

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - Hírportál

Az első a sarki jégsapka kiterjedtségének drámai csökkenése. Ez úgy működik, mint egy hatalmas tükör. A fehér fagyos terület visszaveri a napfényt a felszínről, így véd meg bennünket a felmelegedéstől. A jeges terület minél jobban olvad annál kisebb lesz, amitől még melegebb lesz a Föld, amitől még jobban olvad a jég, amitől tovább gyorsul a felmelegedés és így tovább… A késő nyári jégtakaró évente mintegy 7-8%-kal csökken a globális felmelegedés következtében, ami alapján az eddigieknél sokkal korábbra, 2020 nyarára várják az északi-sarki jégsapka elolvadását!

 

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - HírportálEgy másik példa a sarkköri metán. Tény, hogy iszonyatos mennyiségű fagyott metán található a tundra talajaiban. A metán huszonháromszor erősebb hatású üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A tundra felmelegedésének hatására ott metán szabadul fel, amitől exponenciálisan gyorsul a globális felmelegedés, amitől egyre több metán jut a légkörbe, ami ettől még tovább melegszik, amitől még több metán jut a levegőbe és a folyamatok már ki is csúsztak a kezünkből.

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - HírportálA harmadik ilyen billenőpont az óceánok savasodása. Ahogy az atmoszférában folyamatosan növekszik a szén-dioxid mennyisége, úgy kényszerülnek ebből egyre többet magukba nyelni az óceánok. Sok élőlény, mint például a plankton, elpusztul ebben a savasodó közegben. A plankton a tengeri táplálékpiramis alapja. Ha a plankton eltűnik, magával rántja az egész óceáni sőt szárazföldi ökoszisztémát is.
A főcímben a kérdés provokatív, – hátha így több emberhez eljut ez az információ -, de senki se mondja, hogy “kisember” és nem tud semmit csinálni. Otthon, a munkahelyen, bármilyen területen dolgozik is valaki vagy éppen politikus, energiát használ most is! Három egyszerű dolgot kell csinálni. Csökkenteni a saját energiafelhasználást, ami marad azt CO2 mínuszos projektek támogatásával kiváltani, elmondani és megtanítani másoknak, hogyan csinálta a szénlábnyom (CO2 kibocsátás) nullára csökkentését! Ne legyen naiv senki, erre nem sok idő lesz…

Rampasek László


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.