Kérdés, ki mennyire hülye?

Stephen Hawking szerint a hülyeség, a kapzsiság és a szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt a Földre. A világhírű asztrofizikus, Larry King tévéműsorában beszélt erről, illetve az aggasztó túlnépesedésről. Hawking azt mondta: láthatóan nem lettünk kevésbé kapzsik vagy hülyék. Évekkel ezelőtt még a szennyezés és a túlnépesedés miatt aggódott, de úgy látja, a helyzet azóta csak rosszabb lett.

Mennyire igaza van, mert ha nem lenne igaza, akkor nem kellene azonnal alapvető gazdasági működésbe drasztikusan belenyúlni, amit viszont nem tesz meg az ember tehát hülye és kapzsi is, mert a fő ok ez utóbbi. Ha átlépjük azt a bizonyos 2 fokos légköri felmelegedési értéket, úgynevezett visszacsatolási körfolyamatok lépnek működésbe az ökoszisztémában, billenési pontok, melyek után a klímaváltozás öngerjesztővé és irányíthatatlanná válik. És mindez egy pillanat alatt megy majd végbe rövidesen. Olyan alapvető változást okozhatunk, melyek teljesen ismeretlen területre vezetnek minket, ahol lövésünk sem lesz arról, hogy mit kellene majd csinálnunk. Sajnos a problémák halmazának növekedése nem egy lineáris amivel szemben állunk, sokkal inkább exponenciális jellegű. Már most három, óriási jelentőséggel bíró billenőpont szélén lavírozunk.

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - Hírportál

Az első a sarki jégsapka kiterjedtségének drámai csökkenése. Ez úgy működik, mint egy hatalmas tükör. A fehér fagyos terület visszaveri a napfényt a felszínről, így véd meg bennünket a felmelegedéstől. A jeges terület minél jobban olvad annál kisebb lesz, amitől még melegebb lesz a Föld, amitől még jobban olvad a jég, amitől tovább gyorsul a felmelegedés és így tovább… A késő nyári jégtakaró évente mintegy 7-8%-kal csökken a globális felmelegedés következtében, ami alapján az eddigieknél sokkal korábbra, 2020 nyarára várják az északi-sarki jégsapka elolvadását!

 

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - HírportálEgy másik példa a sarkköri metán. Tény, hogy iszonyatos mennyiségű fagyott metán található a tundra talajaiban. A metán huszonháromszor erősebb hatású üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A tundra felmelegedésének hatására ott metán szabadul fel, amitől exponenciálisan gyorsul a globális felmelegedés, amitől egyre több metán jut a légkörbe, ami ettől még tovább melegszik, amitől még több metán jut a levegőbe és a folyamatok már ki is csúsztak a kezünkből.

Kérdés, ki mennyire hülye? | ClimeNews - HírportálA harmadik ilyen billenőpont az óceánok savasodása. Ahogy az atmoszférában folyamatosan növekszik a szén-dioxid mennyisége, úgy kényszerülnek ebből egyre többet magukba nyelni az óceánok. Sok élőlény, mint például a plankton, elpusztul ebben a savasodó közegben. A plankton a tengeri táplálékpiramis alapja. Ha a plankton eltűnik, magával rántja az egész óceáni sőt szárazföldi ökoszisztémát is.
A főcímben a kérdés provokatív, – hátha így több emberhez eljut ez az információ -, de senki se mondja, hogy “kisember” és nem tud semmit csinálni. Otthon, a munkahelyen, bármilyen területen dolgozik is valaki vagy éppen politikus, energiát használ most is! Három egyszerű dolgot kell csinálni. Csökkenteni a saját energiafelhasználást, ami marad azt CO2 mínuszos projektek támogatásával kiváltani, elmondani és megtanítani másoknak, hogyan csinálta a szénlábnyom (CO2 kibocsátás) nullára csökkentését! Ne legyen naiv senki, erre nem sok idő lesz…

Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.