Lidl – Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt!

A Lidl is méregteleníti a ruhatárát

A Greenpeace-kampány legújabb eredménye: a diszkontáruházlánc 2020-ig kivonja a káros anyagokat a ruházati termékeiből

A világ második legnagyobb diszkontáruházlánca bejelentette, hogy 2020. január 1-ig minden veszélyes vegyi anyagot kivon az üzleteiben forgalmazott ruházati termékekből. [1] A Greenpeace üdvözli, hogy a világ egyik legjelentősebb kiskereskedelmi óriása is beállt a Detox kampányban részt vevő vállalatok sorába. Most már csak az a kérdés, hogy vajon a többi kiskereskedelmi lánc, mint az Aldi, a Penny Market, a Tesco, a Carrefour vagy a Wal-Mart mikor vállalják, hogy a jövőben mellőzik a mérgező anyagokat termékeiből.

Lidl - Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt! | ClimeNewsA Lidl termékei a Greenpeace közelmúltbeli, gyermekruhákat és cipőket vizsgáló károsanyag-tesztjén igen rosszul szerepeltek. [2] Ám most a Lidl vállalta, hogy 2016 júniusáig kivonja a legkritikusabb szennyező anyagokat, mint például az alkil-fenol-etoxilátokat (APE-k). Ezen anyagok a szennyvízkezelő létesítményekben vagy a környezetben, vizekben még mérgezőbb anyagokká, a vízi élővilág számára mérgező, hormonkárosító alkil-fenolokká (AP-k) bomlanak. A fluorozott vegyületeket, melyek közül több károsítja az immunrendszert és kockázatos a szaporodási képességek szempontjából is, 2017 júliusáig vonja ki a német cég.

A Lidl beszállítói 80%-ának szennyvíz-kibocsátási adatait is nyilvánosságra hozza 2015 végéig annak érdekében, hogy a döntően Ázsiában működő beszállítóit is ellenőrizhetővé tegye. A vállalások minden textil vagy bőr alapú ruhaipari termékre, felszerelésre és lábbelire vonatkoznak, beleértve a törölközőket, a függyönyöket és a szőnyegeket is.

Lidl - Kiskereskedelmi láncok a górcső alatt! - ClimeNewsA Lidl az élelmiszer-forgalmazás mellett óriási ütemben bővíti a textíliparhoz kapcsolódó termékeinek palettáját is, melynek forgalma éves szinten már meghaladja az 1 milliárd eurót. A Lidl így Németországban bekerült a 10 legnagyobb ruházati forgalmazó közé, ahogy a Tchibo és az Aldi is. A Tchibo volt az első kiskereskedelmi lánc, akik vállalták a ruhakereskedelmük méregtelenítését.

A Greenpeace 2011-ben indult Detox kampánya  mostanra 21 vezető világcéget, köztük a Zarát, az Adidast és a H&M-et győzte meg arról, hogy 2020. január 1-ig méregtelenítse ruhagyártását. A Greenpeace Detox kampányának célja, hogy a vezető ruhaipari világmárkák mindannyian kötelezzék el magukat amellett, hogy 2020-ra nulla káros vegyi anyagot bocsássanak ki.

Hivatkozások
[1] A Lidl Detox-vállalása: http://www.lidl.de/de/gemeinsam-veraendern/s7372519
[2] A kiskereskedelmi láncok Greenpeace-tesztjének eredménye: http://gpurl.de/kOGsk

Forrás: Greenpeace


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.