Globális Kockázatok jelentés 2021

Idén is közzétette a Világgazdasági Fórum azt a jelentését, amelyben a világgazdaságot a leginkább veszélyeztető kockázatokra hívják fel a figyelmet.

Globális Kockázatok jelentés 2021 | ClimeNews - Hírportál

Hagyományosan a davosi Világgazdasági Fórum előtti héten mutatják a Globális Kockázatok jelentést, amiben a világgazdaság legégetőbb kockázatait listázzák a szakértők. A jelentés amúgy a fórum fő irányvonalát és az érintett kérdéseket, témákat is meg szokta adni.

Az idei, 2021-es a szervezet 16. kiadványa. Tavaly a környezeti kockázatok és a klímaváltozás jelentették a legnagyobb kockázatot, amelyek a 2010-es évektől jelentek meg egyébként egyre erősebb kockázatként.

Globális Kockázatok jelentés 2021 | ClimeNews - HírportálMíg 2020-ban a gazdasági csúcstalálkozó fókuszában az összetartozó és fenntartható világ volt, az idei jelentés középpontjába a társadalmi törések és az egyenlőtlenségek kerültek. Erre példa az emberek egészségére nem szűnő és egyre csak súlyosbodó veszély, a növekvő munkanélküliség, a mélyülő digitális szakadék, a fiatalok kiábrándultságának és a geopolitikai megosztottság. Arra figyelmeztet a jelentés, hogy ezek következtében a munkavállalók és a cégek nagy része is kiszorulhat a jövő piacairól.

Az pedig, hogy egyre rosszabb állapotban van a környezetünk, már az emberiség fennmaradását fenyegeti a bevezető szerint, és a társadalmi törésekre is hatással van. A jelentés szerint 2020-ban a pandémia veszélye valósággá vált, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a társadalmi összetartás most fontosabb, mint valaha.

A Világgazdasági Fórum egyébként 2006-ban figyelmeztetett először világjárványra a kockázati tényezők között. 2013-ban jelent meg az antibiotikumokkal szembeni ellenállás, majd az ebolajárvány, tavaly pedig a túlterhelt egészségügyi rendszerek.

A világjárvány ellenére is a környezethez köthető veszélyek uralják a megélhetésünket leginkább veszélyeztető tényezőket – tavaly a lista első öt helyén környezeti tényezők szerepeltek.

Ezek pedig:

 • a szélsőséges időjárási jelenségek,
 • a klímaváltozás káros hatásaira tett erőfeszítések kudarca,Globális Kockázatok jelentés 2021 | ClimeNews - Hírportál
 • ember okozta környezeti károk,
 • fertőző betegségek,
 • biodiverzitás csökkenése,
 • a digitális hatalom koncentrációja,
 • digitális egyenlőtlenségek,
 • törések az államok közötti kapcsolatokban,
 • kiberbiztonság kudarca és
 • a megélhetési válság.

A hatás szempontjából pedig ezek jelentik a legnagyobb kockázatot a világgazdaságra nézve:

 • a fertőző betegségek,
 • a klímaváltozás káros hatásaira tett erőfeszítések kudarca,
 • tömegpusztító fegyverek,
 • a biodiverzitás csökkenése,
 • válságok a természeti erőforrások miatt,
 • ember okozta környezeti károk,
 • megélhetési válság,
 • szélsőséges időjárási jelenségek,
 • adósságválság, valamint
 • az IT-infrastruktúra összeomlása.

Források: HVG | Word Economic Forum – The Davos Agenda

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.