300.000 tonna ciános zagy megállíthatatlanul zúdult

1971. október 30. – Intő és örök példa egy ciános üledéktározó átszakadása: hivatalosan 89 halott, valójában több mint 150. Az akkori kommunista vezetés eltusolta a certeji tragédiát.

300.000 tonna ciános zagy megállíthatatlanul zúdult | ClimeNews - Hírportál

A Hunyad megyei Certej (Csertés) bányásztelepülés életét örökre megváltoztatta az 1971 őszén bekövetkezett katasztrófa, melynek során a ciános arany és ezüst kitermelésére használt üledék áttörte a tározó gátját, és a falura zúdulva mindent elpusztított, ami útjába került.

300.000 tonna ciános zagy megállíthatatlanul zúdult | ClimeNews - HírportálPercek alatt romba döntött hat tömbházat és egy harminc szobás szállást több lakóházzal együtt. A hivatalosan 89, valójában 150-nél is több áldozat szörnyű halála a reggeli órákban következett be, október 30-án. A kommunista hatóságok azonnal eltusolták a történteket, kicsinyítették a tragédia hírértékét, és így még nemzeti gyásznapot sem kellett elrendelniük. Az ügyben lezajlott nyomozás egy év múlva megállapította, hogy a katasztrófának természetesen nincs felelőse, azt nem lehetett volna megakadályozni.

A katasztrófa reggelén semmiféle előjel nélkül bontakoztak ki a tragédia eseményei. Az alvó lakosság semmit sem hallott a gátszakadás pillanatában, mégis a 300.000 tonna ciános zagy megállíthatatlanul zúdult a lakott völgy felé. A bárminemű figyelmeztető jel nélküli áradat másodpercek alatt tett mindent a földel egyenlővé, nem hagyva időt arra, hogy az áldozatok elmenekülhessenek, vagy felfogják, szörnyű halálban lesz részük. A csendet az egész faluban felhangzó segélykiáltások törték meg. A település életben maradt lakosságában csak ekkor tudatosult: átszakadt a gát.

Az 1972-re elkészült jelentés megállapította, hogy a ciános sav öt kilométeres körzetben öntötte el a falut. A megtalált áldozatokat a település kulturális otthonába szállították. A jelentés szerint egyes áldozatokat csak nagy nehézségek árán sikerült azonosítani, a hadsereg bevonásával pedig 85 sérültet szállítottak kórházba. A katasztrófa tényleges mértékét elleplezték, nem neveztek meg felelősöket sem.

300.000 tonna ciános zagy megállíthatatlanul zúdult | ClimeNews - Hírportál

Forrás: Greenfo | Quartz Film

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.