Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért

A PyeongChang Téli Olimpia és Paralimpia szervezőbizottsága célul tűzte ki az olimpia karbonlábnyomának minimalizálását, illetve az elkerülhetetlen kibocsátások ellentételezését. A cél a zéró nettó kibocsátás – ezt úgy hívják, hogy „karbonfelelős játékok” (Carbon Responsible Games), amivel szeretnének trendet teremteni.

Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - Hírportál

Még tavaly decemberben elhatározta a 2018 PyeongChang Téli Olimpia és Paralimpia szervezőbizottsága, hogy idén januárban egy adománygyűjtő kampányt fog indítani a karbonsemlegesítési erőfeszítéseik részeként, ami a Február 9-25.-ig tartó verseny előkészületeire és műveleteire vonatkozik.
A bizottság kérte a résztvevő atlétákat, nézőket, országokat és intézményeket, hogy vegyenek részt a kampányban, ami Január elsején indult, és Február 25.-ig fog tartani.
A bizottság becslései alapján az esemény megrendezéséből fakadóan kibocsátásra kerülő üvegházhatású gázok tömege 1,59 millió tonna lesz. Azt mondták, a teljes összeg 31,3 százaléka, vagyis 500,000 tonna vélhetően az atléták, nézők, és más résztvevők utazásához és elszállásolásához kapcsolódik.
Az adománygyűjtést online részvétel által szervezik a honlapjukon keresztül (www.pyeongchang2018-carbonfund.com), illetve helyszíni hozzájárulás révén.
Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - HírportálBármely egyén, ország, intézmény vagy szervezet, amelyet érdekli az online részvétel előrehaladása, négyféle devizában történő utalás közül választva – amerikai dollár, jüan, yen, és a won – a weboldalon keresztül egy bankszámlára utalhat.
A helyszíni adománygyűjtés az egyének vagy csoportok számára az Olimpiai Parkban kerül megrendezésre Gangneung-ban, Dél-Korea keleti partján Január 23.-tól Február 25.-ig.
A szervezőbizottság az összes összegyűjtendő támogatást arra fogja használni, hogy nemzetközi kereskedelemben részt vevő Igazolt Kibocsátáscsökkentést (Certified Emission Reduction – CER) vásároljon az Olimpiához kapcsolódó karbonemisszió ellentételezésére.
A CER egy karbonsemlegesítők által fejlesztett karbonkredit, ami igazoltan egy tonna széndioxidnak felel meg, a globális felmelegedés elleni küzdelmet szolgáló 1997-es Kyotói Egyezményben definiáltak szerint.
„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is hangsúlyozza a karbonemisszió csökkentésének fontosságát”. Yeo Hyung-koo, a bizottság főtitkára ezt mondta: „Reméljük, hogy sokan aktívan részt fognak venni a kampányban, hogy a PyeongChang Olimiát egy alacsony karbonkibocsátású eseménnyé tegyük.”
Az első Dél-Korában rendezett Téli Olimpia PyeongChang-ban kerül megrendezésre, a Gangwon Provinciában, illetve két közeli városban, Gangneungban és Jeongseonban.

Kántor Sztella Nóra

Források:
https://www.pyeongchang2018.com/en/news/pyeongchang-olympics-organizers-to-raise-funds-to-offset-carbon-emissions
https://www.pyeongchang2018.com/en/sustainability/egis/overview

Felelősen a Téli Olimpia semlegesítéséért - ClimeNews - Hírportál | Fotó: Derencsényi IstvánA fenteikre reagálva: A 2014-ben megrendezett Brazíliai labdarúgó-világbajnoksággal  kapcsolatban két dologra biztosan emlékeznek. Az egyik, hogy 50 ezer darab ingyenjegyet ajánlott fel a FIFA az ottani indiánoknak és szegényeknek, a másik pedig az, hogy már az is karbonsemleges volt. Példálózik vele az egész világ és várhatóan ez lesz a Dél-Kóreai Téliolimpiával is. Egy dolog biztosan beárnyékolja a nálunk 2017-ben megrendezésre került Víz Világbajnokságot. Az, hogy sokak sajnálatára nem volt karbonsemleges, pedig mindenki (szó szerint mindenki) tudott a lehetőségről. Sajnos nem ismerték fel ennek a szükségességét és várhatóan ez még elő fog kerülni a jövőben. Persze van magyarországi pozitív képviselője is a „karbonfelelős játékoknak” (Carbon Responsible Games), a már több éve karbon-semlegesítetten megrendezett 6 napos Ultramarathon Világkupa. Reméljük, hogy a klímaváltozással kapcsolatos felelős gondolkodás a jövőben jobban elterjed a hazai versenyeken és nem vet árnyékot a sport ragyogására. Hiszen attól, hogy a magyar zászlóban benne van a zöld, attól a versenyeink automatikusan nem lesznek karbonsemlegesek. Ha jobban belegondolunk itt nem is az a lényeg, hogy karbonsemleges legyen a játék, hanem az, hogy a nagy médiamegjelenés miatt ez példát mutat, értékrendet formál a társadalmak számára, és a rendezők ezirányú felelőssége nagyságrendekkel fontosabb annál, mint hogy történetesen karbonsemleges volt-e egy adott sportesemény, vagy sem (mert összességében csepp a tengerben).

Rampasek László