Kína és India okozhatja a történelem legnagyobb katasztrófáját

Egyesült Államok vezet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében mind abszolút, mind relatív értelemben a Forbes magazinnak a BP olajipari konszern globális energiaipari statisztikáját idéző cikke szerint. Ugyanakkor a szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez tavaly Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékos növekedéssel.

Kína és India okozhatja a történelem legnagyobb katasztrófáját | CHINA POLLUTION | ClimeNews - Hírportál

Kína Indiától vette át a vezetést. A 2017 előtti három évben India járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta tavaly. Kutatók az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezték a klímaváltozást.

Globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt tavaly a “2017 BP Statistical Review of World Energy” tanulmány szerint, miután a 2014-től 2016-ig három év alatt egyáltalán nem nőtt.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésében az Egyesült Államok járt az élen 0,5 százalékkal. Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása sorban a harmadik évben csökkent tavaly és ebben az évszázadban a kilencedik alkalommal vezette a csökkenési listát.

Az Egyesült Államok energiafelhasználásból származó CO2-kibocsátása tavaly volt a legkisebb 1992, az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC) életbe lépése óta.

Az Egyesült Államok CO2-kibocsátása 2005 óta 758 millió tonnával csökkent, minden más országénál nagyobb mértékben, de még meg is közelíti az Európai Unióban elért 770 millió tonnás csökkentést is. Ugyanezen idő alatt a második legnagyobb CO2-kibocsátás csökkentést Nagy-Britannia érte el, 170 millió tonnát.

Kína viszont 2005 és 2017 között 3 milliárd tonnával, India pedig 1 milliárd tonnával növelte CO2-kibocsátását.

Ebben az évszázadban négy év kivételével minden egyes évben Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátás növekedéséhez.

Breathing in Delhi air equivalent to smoking 44 cigarettes a day | ClimeNews - Hírportál

Az Európai Unió CO2-kibocsátása 1,5 százalékkal nőtt, és ennek 44 százalékát Spanyolország adta. Nagy-Britannia és Dánia viszont történelmükben a legkevesebb szén-dioxidot bocsátotta ki tavaly.

David Attenborough az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezte a klímaváltozást és azonnali cselekvésre szólította fel a világ vezetőit az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén (COP24) hétfőn elmondott beszédében a lengyelországi Katowicében.

Az elsődleges energiafelhasználás a BP statisztikája szerint 2017-ben 2,2 százalékkal nőtt, 2013 óta a leggyorsabb ütemben a 2016-os 1,2 százalék után. A növekedés 10 éves átlaga 1,7 százalék. Az energiafelhasználás növekedésének a legnagyobb hányadát a földgáz adta, a második helyen a megújuló források álltak, a harmadikon pedig az olaj. A legnagyobb növekedés, 3,1 százalékos Kínában volt.

Az olajtermelés napi 0,6 millió hordóval nőtt 2017-ben, a második egymást követő évben a hosszú távú átlag alatt. A termelésnövekedéshez a legnagyobb tétellel, napi 690 ezer hordóval az Egyesült Államok járult hozzá, a második legnagyobbal pedig Líbia, napi 440 ezer hordóval. Szaúd-Arábia termelése napi 450 ezer hordóval csökkent, Venezuela termelése pedig napi 280 ezer hordóval.

A fogyasztás 1,8 százalékkal, napi 1,7 millió hordóval nőtt, az 1,2 százalékos tíz éves átlag felett a harmadik egymást követő évben. A felhasználás növekedéséhez Kína napi 500 ezer, az Egyesült Államok napi 190 ezer hordóval járult hozzá.

A földgázfelhasználás 96 milliárd köbméterrel, 3 százalékkal nőtt 2017-ben, a leggyorsabb ütemben 2010 óta. A fogyasztás növekedéséhez a legnagyobb tétellel, 31 milliárd köbméterrel Kína járult hozzá, a Közel-Kelet 28 milliárd köbméterrel, Európa 26 milliárd köbméterrel, míg az Egyesült Államok földgázfelhasználása 1,2 százalékkal, 11 milliárd köbméterrel csökkent.

A földgáztermelés 2017-ben 131 milliárd köbméterrel, 4 százalékkal, a tíz éves átlag közel kétszeresével nőtt. A termelésnövekedéshez Oroszország 46 milliárd köbméterrel, Irán 21 milliárd köbméterrel járult hozzá.

A nemzetközi kereskedelmi forgalomban 63 milliárd köbméterrel, 6,2 százalékkal több földgáz fordult meg. A cseppfolyósított földgáz (LNG) forgalmának a növekedése meghaladta a vezetékes gázét. Az Egyesült Államok és Ausztrália LNG szállításai 17 és 13 milliárd köbméterrel nőttek, az orosz vezetékes gázexport pedig 15 milliárd köbméterrel.

A szénfelhasználás 1 százalékkal, 25 millió tonna olaj-egyenértékkel nőtt, ami 2013 óta az első növekedés volt. A felhasználás Indiában 18 millió tonnával (olaj-egyenértékkel) nőtt, Kínában pedig 4 millió tonnával három egymást követő évi csökkenés után. Az OECD országok szénfelhasználása a negyedik egymást követő évben csökkent, 2017-ben 4 millió tonnával.

A szén részaránya az elsődleges energiafelhasználásban 27,6 százalék volt 2017-ben, a legalacsonyabb 2004 óta.

A széntermelés 105 millió tonnával (olaj-egyenérték), 3,2 százalékkal nőtt tavaly, 2011 óta a legnagyobb mértékben. Kína termelése 56 millió tonnával, az Egyesült Államoké 23 millió tonnával nőtt.

A megújuló forrásokra támaszkodó energiatermelés a tíz éves átlagot meghaladó 17 százalékkal, 69 millió tonna olaj-egyenértékkel nőtt, a statisztikák vezetése óta a legnagyobb mennyiséggel. A növekedésnek több mint a felét a szélenergia, harmadát pedig a napenergia adta. A növekedéshez Kína rekordtétellel, 25 millió tonna olaj-egyenértékkel járult hozzá, ami egyúttal a második legnagyobb hozzájárulás is a 2017-es globális elsődleges energiatermelés növekedéséhez a földgáz után. A vízenergia-termelés 0,9 százalékkal nőtt, a 2,9 százalékos 10 éves átlag alatt.

Európában 10,5 százalékkal, 16 millió tonna olaj-egyenértékkel csökkent. Az atomenergia-termelés 1,1 százalékkal nőtt tavaly. Kínában 8 millió tonna olaj-egyenértékkel, Japánban pedig 3 millió tonnával. Dél-Korea termelése 3 millió tonna olaj-egyenértékkel csökkent, Tajvané pedig 2 millió tonnával.

Forrás: MTI, Portfolio

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.