Türkmenisztán “elképesztő” metánkibocsátása kiderült

Az üvegházhatást okozó gáz szivárgását a szakértők szerint könnyen helyre lehetne hozni, és ez gyorsan csökkentené a globális felmelegedést.

A Nasa műholdfelvétele a türkmenisztáni Hazartól keletre lévő metánfelhőkről 2022 októberében. Fénykép: Nasa/JPL-Caltech/AFP/GettyA Nasa műholdfelvétele a türkmenisztáni Hazartól keletre lévő metánfelhőkről 2022 októberében. Fénykép: Nasa/JPL-Caltech/AFP/Getty

Egyedül a Türkmenisztán két fő fosszilis tüzelőanyag-mezőjéből származó metánszivárgás okozott 2022-ben több globális felmelegedést, mint az Egyesült Királyság teljes szén-dioxid-kibocsátása – derült ki műholdas adatokból.

Az olajban és gázban gazdag országból származó erős üvegházhatású gáz kibocsátása “elképesztő”, és “dühítő” probléma, amelyet könnyű lenne megoldani – mondták a szakértők.

A Kayrros által készített adatok szerint a Kaszpi-tenger partján fekvő Türkmenisztán nyugati fosszilis tüzelőanyag-mezőjéről 2022-ben 2,6 millió tonna metán szivárgott ki. A keleti mező 1,8 millió tonnát bocsátott ki. A két mező együttesen 366 millió tonna CO2-nek megfelelő kibocsátást bocsátott ki, ami több, mint az Egyesült Királyság éves kibocsátása, amely a 17. legnagyobb a világon.

A tudósok szerint a metánkibocsátás 2007 óta riasztóan megugrott, és ez a gyorsulás jelentheti a legnagyobb veszélyt a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartására. A kutatók szerint komolyan fennáll a veszélye annak, hogy katasztrofális éghajlati fordulópontokat idéz elő.

A türkmenisztáni fosszilis tüzelőanyag-mezők metánkibocsátása

Türkmenisztán 'elképesztő' metánkibocsátása kiderült

A Guardian nemrégiben fedte fel, hogy Türkmenisztán a világon a legrosszabb a metán “szuperkibocsátó” szivárgások tekintetében. Külön kutatások szerint a metán fáklyázásról a metán kiengedésére való áttérés állhat e hatalmas kiáramlások némelyikének hátterében.

A fáklyázás a nem kívánt gáz elégetésére szolgál, CO2-t juttatva a légkörbe, de könnyen kimutatható, és az utóbbi években egyre inkább elítélik. A kiengedés egyszerűen a láthatatlan metánt égetés nélkül juttatja a levegőbe, amelyet a műholdas technológia legújabb fejlesztéséig nehéz volt kimutatni. A metán 20 év alatt 80-szor több hőt köt meg, mint a CO2, így a kiengedés sokkal rosszabb hatással van az éghajlatra.

Szakértők a Guardiannek elmondták, hogy a decemberben az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő Cop28-as ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozó lehetőséget kínál arra, hogy Türkmenisztánban is fellépjenek a metán csökkentésére. A két kőolajtermelő ország szoros kapcsolatban áll egymással, és az Egyesült Arab Emírségekre nagy nyomás nehezedik, hogy eloszlassák a kételyeket, miszerint egy nagy olaj- és gáztermelő ország képes lesz erős eredményeket elérni a csúcstalálkozón.

A fosszilis tüzelőanyag-lelőhelyek szivárgásainak kezelése a leggyorsabb és legolcsóbb módja a metánkibocsátás és ezáltal a globális felmelegedés csökkentésének. A szivárgások megfékezésére irányuló intézkedések gyakran megtérülnek, mivel a felfogott gáz eladható. Szakértők szerint azonban Türkmenisztánban az infrastruktúra karbantartása nagyon gyenge.

‘Irányíthatatlanná vált’

“A metán felelős a rövid távú [éghajlati] felmelegedés közel feléért, és eddig egyáltalán nem kezelték – teljesen elszabadult” – mondta Antoine Rostand, a Kayrros elnöke.

“Tudjuk, hogy hol vannak a szuperkibocsátók, és hogy kik csinálják” – mondta. “Már csak arra van szükségünk, hogy a politikai döntéshozók és a befektetők tegyék a dolgukat, azaz szorítsák vissza a metánkibocsátást. Nincs hasonló intézkedés a rövid távú éghajlati hatások [csökkentése] tekintetében.”

Az olaj- és gázipari létesítményekből származó szuperkibocsátásoknak Rostand szerint könnyen véget lehet vetni a szelepek vagy csövek javításával, vagy legalábbis a fáklyák újbóli meggyújtásával: “Ez nagyon egyszerűen elvégezhető, a polgárok számára nem jár költségekkel, a termelők számára pedig a költségek teljesen marginálisak.”

A Kayrros által a metán kimutatására használt műholdas adatokat 2019 eleje óta gyűjtik, és Türkmenisztán teljes kibocsátása azóta egyenletes tendenciát mutat. A műholdak 840 szuperkibocsátó eseményt is észleltek, azaz egyetlen kútból, tartályból vagy csőből származó, óránként néhány tonnás vagy annál nagyobb mértékű szivárgást, ami a legtöbb bármely nemzet esetében.

Türkmenisztánban van a világon a legtöbb metán szuperkibocsátó esemény

Türkmenisztán 'elképesztő' metánkibocsátása kiderült

A metánszivárgást okozó létesítmények többsége a Turkmenoil, a nemzeti olajtársaság tulajdonában volt – mondta Kayrros. További fel nem fedezett metánkibocsátások származnak a Kaszpi-tengeren található türkmenisztáni tengeri olaj- és gázipari létesítményekből, de a műholdaknak a víz feletti metánszivárgások mérésére szolgáló képessége még fejlesztés alatt áll.

Kayrros nagy felbontású megfigyelést végzett a nyugat-turkmenisztáni North Bugdayly mezőn is. Az ottani szuperkibocsátási események száma 2021 és 2022 között megduplázódott, majdnem 60-ra emelkedett, és az egyik legutóbbi szuperkibocsátás csaknem hat hétig ontotta magából a metánt.

Türkmenisztán Ausztrália után Kína második legnagyobb gázszállítója, és az országba irányuló exportjának megduplázását tervezi. A türkmén állampolgárok 2018-ig ingyen kaptak gázt és áramot. Az ország azonban nagyon érzékeny az éghajlati válság hatásaira is, mivel a súlyos aszályok valószínűsége az előrejelzések szerint “nagyon jelentősen” megnő (.PDF) a 21. század folyamán, és a főbb termények hozamai várhatóan csökkenni fognak.

‘Hatalmas lehetőség’

Az elnyomó és tekintélyelvű államról nehéz szabadon beszélni, de a Guardian forrásai szerint a helyzet “nagyon lehangoló”, és Türkmenisztán valószínűleg a világ legrosszabb országa a metánszivárgás kezelésében.

Azt mondták, hogy a szivárgások megelőzése vagy kijavítása “hatalmas lehetőséget” jelent, de a cselekvés hiánya “dühítő”. Szerintük Türkmenisztán megállíthatja az elöregedett szovjet korabeli berendezésekből és gyakorlatokból eredő szivárgásokat, és az ország lehetne “a világ legnagyobb metáncsökkentője”. De a hatalmas gázkészletek miatt “soha nem érdekelte őket, hogy szivárog-e”.

Szerdar Berdimuhamedov elnök számára sem volt prioritás, mondták, akinek jóváhagyása nélkül kevés dolog történik. Mindezt annak ellenére, hogy Berdimuhamedov, a miniszteri kabinet akkori elnökhelyettese 2021-ben az ENSZ glasgow-i Cop26 klímacsúcsán azt mondta, hogy Türkmenisztán csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását “a modern technológiák bevezetésével az állam gazdaságának minden területén”, “különös tekintettel” a metánkibocsátás csökkentésére.

Türkmenisztán 'elképesztő' metánkibocsátása kiderültTürkmenisztán elnöke, Serdar Berdimuhamedov beiktatási ünnepségén a türkmenisztáni Aszgabatban 2022 márciusában. Fénykép: AP

Berdimuhamedov üdvözölte a kibocsátás csökkentésére irányuló globális metánfelajánlást (GMP) is, de Türkmenisztán nem csatlakozott a most aláírt 150 országhoz. A Turkmenoil és a Turkengas állami vállalatok sem tagjai a szivárgás csökkentésére irányuló önkéntes ENSZ-kezdeményezésnek, az Olaj- és gázipari metánpartnerség 2.0-nak (OGMP2), amely a globális olaj- és gáztermelés mintegy 40%-ára terjed ki. “Az elnök nem járt utána” – mondta egy forrás.

A legnagyobb forró pont

Az Environmental Science and Technology című folyóiratban közzétett legújabb tudományos kutatás (.PDF) megállapította, hogy Türkmenisztán nyugati partvidéke “a világ egyik legnagyobb metán forró pontja”.

A műholdas adatok részletes elemzése 29 különböző szuperkibocsátási eseményt tárt fel 2017 és 2020 között, bár a régebbi műholdas adatok azt mutatták, hogy “ez a fajta kibocsátás már évtizedek óta előfordul”.

A kutatók szerint a 29 szuperkibocsátó eseményből 24 olyan fáklyakürtökből származott, amelyeket kioltottak, majd közvetlenül a levegőbe bocsátottak ki metánt, és amelyek mindegyikét állami vállalatok kezelték. A másik öt csővezeték-szivárgásokhoz kapcsolódott. A tudósok szerint “a gyakoribb kibocsátók ellentétben állnának a türkmén törvényekkel, amelyek tiltják a folyamatos gázfáklyázást és -szellőztetést”.

“A fáklyázás nagyon könnyen azonosítható magáról a lángról” – mondta Itziar Irakulis-Loitxate, a spanyolországi Universitat Politècnica de València munkatársa, a tanulmány vezetője. “De a kiengedést egészen két évvel ezelőttig nem lehetett könnyen azonosítani.” Egy másik szakértő szerint a szellőztetésre való áttérés, amely sokkal rosszabb környezetvédelmi gyakorlat, “észbontó” volt.

A tudósok szerint a fáklyázás elterjedtsége “rámutat a fáklyázás szankcionálásának kockázatára a fáklyázás ellenőrzésére irányuló hatékony intézkedések nélkül”. A Világbank 2015-ben globális kezdeményezést hozott létre a fáklyázás megszüntetésére.

Kényszerítő mechanizmus

A források szerint az ENSZ decemberi éghajlat-változási csúcstalálkozója lehetőséget jelent a változásra, mivel annak házigazdája az Egyesült Arab Emírségek lesz, amely szoros kapcsolatokkal rendelkezik Türkmenisztánnal, és szakértelemmel rendelkezik az olaj- és gázkitermelés terén. Mansour bin Zayed sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettese legutóbb februárban látogatott Türkmenisztánba. Találkozott Berdimuhamedovval, és megvitatta vele a kétoldalú együttműködést “olyan létfontosságú ágazatokban, mint az olaj és a gáz”.

Az Egyesült Arab Emírségek tagja a Global Methane Pledge-nek, az állami olajvállalat, az Adnoc pedig az OGMP2-nek. Az Adnoc nemrégiben jelentette be, hogy partnerséget kötött a Galkynysh nevű “szuperóriás gázmező” és más energiaprojektek fejlesztésére Türkmenisztánban. Az Adnoc azonban nem válaszolt arra a megkeresésre, hogy tájékoztatást kérjünk arról, hogy a vállalat hogyan fog hozzájárulni a metánkibocsátás korlátozásához az országban.

A The Guardian úgy tudja, hogy diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Türkmenisztánt a metánkibocsátás csökkentésére ösztönözzék. “Nagyon reméljük, hogy a Cop28 egy kényszerítő mechanizmus” – mondta egy forrás.

A Guardian megkereste a Turkmenoilt, a Turkmengaz-t, a türkmenisztáni külügyminisztériumot és a türkmén nagykövetséget az Egyesült Királyságban, de egyikük sem válaszolt.

* Ezt a cikket 2023. május 9-én módosítottuk, mivel egy korábbi változatban Türkmenisztán Kína legnagyobb gázszállítójaként szerepelt. Valójában az ország Ausztrália után Kína második legnagyobb gázszállítója.

Forrás: Damian Carrington környezetvédelmi szerkesztő | The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.