Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé!

Amíg más vállalatok törekszenek a dekarbonizációs folyamatok keretében a karbonlábnyomuk teljes eltüntetésére, addig a Nestlé hülyének nézi az embereket, a tudatos vásárlók kivételével.

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

A Nestlé Magyarországon elkezdett kommunikálni arról, hogy a fenntarthatóság jegyében folytatja a műanyag felhasználás problémával kapcsolatos teendőit. Belenyúlt abba, ami egyébként globálisan nem éri el a teljes probléma 3%-át! Na azért tart itt a világ, mert ebből a vállalásból is látszik (persze kicsivel több mintha nem csinálna semmit), hogy nem jutott el a vállalat vezetésének tudatáig, hogy az utolsó percekben vagyunk a teljes összeomlástól. Amit tesz a világmegmentő csomagjában az kb. annyi, mint amikor a Titanikra felpakolták a mentőcsónakokat, hogy biztos elég lesz. Mégpedig ezzel a kommunikációval:

“A Nestlé kiemelten fontos feladatának tekinti környezeti lábnyoma folyamatos csökkentését, hogy a környezetet megóvja a jövő generációi számára – áll a vállalat Origohoz eljuttatott közleményében. Ezért nagy figyelmet fordít a csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatásának minimalizálására. Most bejelentett vállalása is ezt szolgálja: a vállalat arra törekszik, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagot használjon.

A Nestlé víziója szerint, semmilyen csomagolóanyag nem végezheti hulladéklerakóban vagy szemétként, így a műanyagok sem.
Globális probléma ellen közös fellépés.
Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója, a bejelentés kapcsán elmondta:

“Jelenleg a műanyaghulladékok jelentik a világ egyik legnagyobb fenntarthatósági problémáját, a megoldás pedig közös fellépést igényel.” Olyan technológiákat dolgozunk ki, amelyekkel egyre nagyobb mértékben mozdíthatjuk elő a hulladék csökkentését és újrahasznosítását – tette hozzá.

A vállalatvezető kijelentette, a Nestlé célja, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat használjon.”

Talán onnan kellene kezdeni, hogy azonnal állítsa le a víz palackozását, mert a hozzá való palackhoz négyszer annyi víz kell, mint a benne lévő ásványvíz mennyisége! Továbbá a csoki üzlet ott kezdődik, hogy valaki elülteti a kakaóbab cserjét és mesterségesen megtermékenyíti a tehenet, hogy legyen tej a csokihoz. Mindegyik táblában egy jó pohár tej van, (bizonyára mindenki ismeri a reklámot) és a tejnek is, a reklámnak is óriási a karbonlábnyoma ami nem baj, gondolhatja a Nestlé. Átnéztem a cég weboldalán található fenntarthatósági információkat, és amit meg lehet róluk találni nemzetközi vonatkozásban is. Egy 2017-es vállalást is tartalmazó információs oldal szerint Magyarországon 100%-ban megújulóból származó villamosenergiát használ a Nestlé. Nem néztem utána, de érdekes lenne, ha itt sem stimmelne a kommunikációjuk.
A magyar weboldalukon található információk csak 2013-ig tartalmaznak konkrét adatokat és 2015-ig vállalásokat a mai napon.

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Itt azért szépen látszik, hogy folyamatosan nő a CO2 kibocsátásuk!

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Ez a megfogalmazás jelenti a “nesze semmi, fogd meg jól” kategóriát. Mindenesetre jól hangzik!

Nevetséges vállalással fényezi magát a Nestlé! - ClimeNews - Hírportál

Itt azért kiolvasható, hogy már 2013-ban is foglalkoztatta őket ez a szörnyű probléma, és mintha megállt volna az idő azóta. Nyilván mert a csoki és a műanyagvíz azért fogyott rendesen…

Hát nagyon szomorú lettem.

Aminek egy ilyen kaliberű cégnél rendben kellene lennie 2018-ra az a következő minimum elvárás, félre téve, hogy milyen humbuk ISO akárhányas minősítési tanúsítvánnyal rendelkezik.

1./ karbonlábnyom csökkentési terv
2./ 2005-től évenkénti karbonlábnyom számítási jegyzőkönyv, független 3. szervezettel auditálva globálisan, lokálisan, gyárakra lebontva
3./ karbonsemlegesítésekre vonatkozó hiteles igazolások évenként lebontva

Mindezek nyilvánosan és elektronikusan letölthető változatban is. Hol van ez? Persze ez vonatkozik minden cégre önkéntesen, kötelező előírások nélkül. Hiszen a vízcsapból is az folyik, hogy a klímamegbolondulás oka az emberi tevékenység. A legnagyobb legfőképpen környezeti probléma gyökere a népességrobbanás! Persze ez jó a Nestlének mert úgy gondolhatják, hogy még több csoki fog fogyni. Csupán azért nem teszik a környezetszennyezés mértékének csökkentését a megfelelő ütemben, mert a csokit és a műanyagvizet veszik az emberek, legfőképpen a nem tudatos vásárlók.

Kimerem jelenteni, hogy ez a vállalat közel sem fenntartható jelenleg és a dolgozóik is jobban örülnének neki, ha tudnák, hogy ez nem így van. Már csak azért is, mert a Nestlé nem követendő példaként már másodszor jelenik meg a ClimeNews – Hírportálon!

Mindenesetre folytatom a harcot és nem eszünk Nestlé csokit, ameddig nem pótolják a leírtakat úgy, hogy a dokumentumokból kiderüljön mikor lesznek a termékeik belátható idő alatt karbonsemlegesek.

Rampasek László