A következő év még rosszabb lehet

Amerika szélsőséges időjárással teli nyara után “a következő év még rosszabb lehet”.

A rekordhőmérsékletekkel, erdőtüzek füstjével és Lahaina pusztításával tarkított szeszélyes szezon hamarosan normálissá válhat, mondják a klímaszakértők.

A következő év még rosszabb lehetEmberek sétálnak a hűsítő vízpárában Las Vegasban – Fotó: John Locher | AP

Furcsa, kegyetlen nyár volt az Egyesült Államokban. A New York feletti disztópikus narancssárga égboltoktól a Hawaii egyik történelmi tengerparti városának halálos pusztulásáig a lemenő nyár éles bizonyítéka volt az egyre súlyosbodó éghajlati válságnak – a szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy még rosszabb következik.

Az ember által okozott globális felmelegedés által táplált szélsőséges időjárási jelenségek könyörtelen sorozata söpört végig az észak-amerikai kontinensen ezen a nyáron, az USA lakosságának egyharmadát rendszeresen a nagy hőségre figyelmeztető figyelmeztetések alá helyezve, valamint áradásokat, tüzet és füstöt zúdítva a közösségekre, és idén eddig rekordszámú, 15 különböző katasztrófa okozott legalább 1 milliárd dollárnyi kárt.

A hőség különösen az arizonai Phoenixben volt különösen kimerítő, ahol rekordot jelentő 31 egymást követő napon volt 43 Celsius-fok feletti hőmérséklet, míg a héten az USA középső részén végigvonuló hatalmas hőhullám miatt olyan államokban, mint Wisconsin, Colorado és Iowa, iskolákat kellett bezárni, Nebraskában pedig élelmiszerbankokat kellett bezárni.

A következő év még rosszabb lehetEgy tűzoltó egy hőkimerülésben szenvedő nőt emel hordágyra a texasi Eagle Passban 2023. június 26-án. Melléklet: A NOAA adatai szerint ugyanazon a napon az Egyesült Államokban 90 és 100 F-os maximális hőséget mértek. Fénykép: Kaylee Greenlee Beal/Reuters

Miamiban, ahol rekordot jelentő 46 egymást követő napon 37 Celsius-fok feletti hőindexet mértek, még a közeli óceánban sem volt enyhülés, mivel a tomboló tengeri hőhullám a tengervizet olyan hőmérsékletűvé tette, mint amilyet általában a kádakban szoktak látni, és félő, hogy Florida korallzátonyai péppé válnak.

A bíró a fiatal aktivisták javára döntött az amerikai klímaperben

“Ez egy sokkoló nyár volt” – mondta Daniel Swain, a UCLA klímakutatója. “Tudjuk, hogy ez a legtöbbször az éghajlati rendszer hosszú távú felmelegedése miatt történik, így sajnos nem meglepő, de az ilyen szélsőségek mégis megdöbbentőek. A rekordok nem csak megdőltek, hanem nagy különbséggel dőltek meg”.

A rekordhőmérsékleteket nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okozta globális felmelegedés, hanem az El Niño, egy időszakos éghajlati jelenség kezdete is előidézi, amely felmelegíti a Csendes-óceán egy részét, ami világszerte hőmérséklet-emelkedést okoz.

“Szokatlan nyarat láttunk, és ezek a “szokatlan” nyarak a jövőben egyre gyakoribbak lesznek” – mondta Katharine Hayhoe, a Nature Conservancy klímakutatója. Hayhoe szerint a magas hőmérséklet, az El Niño és a természetes változékonyság együttesen olyan körülményeket teremtett, amilyeneket az emberiség még nem látott. “Olyan ez, mint egy túlterhelt teve, amelyhez még egy bála szénát és némi plusz súlyt is adtak” – mondta.

Árvíz a vermonti Montpelier belvárosában 2023. július 11-énÁrvíz a vermonti Montpelier belvárosában 2023. július 11-én. Fénykép: The Washington Post/Getty Images

De bár a szélsőséges körülményekre lehetett számítani, az idei nyár eseményei időnként mégis túlviláginak tűntek. Júniusban a kanadai rekordméretű erdőtüzek füstje – eddig egy Görögország méretű terület égett le hatalmas erdeiben – dél felé gomolygott, okkersárga ködbe fojtva New Yorkot és Washington DC-t, amely a világ legrosszabb levegőminőségét hozta magával. A látótávolság beszűkült, az asztmások ziháltak, és az emberek olyan maszkok után nyúltak, amelyeket a Covid-járvány csúcspontja óta nem hordtak.

A nyár hátborzongató hangulata meg volt adva. Arizonában olyan meleg volt, hogy az állam égési sérülésekre szakosodott központja teljesen megtelt azokkal az emberekkel, akik megégették magukat, mert egyszerűen a perzselő talajra estek. Még az állam saguaro kaktuszai, az amerikai nyugat jelképe is elkezdtek összeomlani a rendkívüli hőségben.

Az alaszkai Juneau-ban az olvadó gleccserek miatt a víz áradata épületeket mosott el. Eközben Vermontban, amelyet az ilyen katasztrófáktól biztonságos, mérsékelt éghajlatú menedéknek tartanak, az állam fővárosa, Montpelier egy óriási úszómedencére hasonlított a júliusi katasztrofális áradás után.

Sár és árvíz eltömíti a kaliforniai Cathedral City utcáit 2023. augusztus 21-énSár és árvíz eltömíti a kaliforniai Cathedral City utcáit 2023. augusztus 21-én, miután a Hilary trópusi vihar elöntötte a területet. Melléklet: A NOAA adatai a vihar okozta heves esőzéseket mutatják nyugaton. Fénykép: Mario Tama/Getty

Kalifornia, amely általában a szárazság és az egyre nagyobb erdőtüzek színhelye, a múlt héten szokatlanul trópusi viharral szembesült: a Hilary, az államot évtizedek óta először sújtó ilyen vihar rekordmennyiségű csapadékot okozott Los Angelesben, fákat döntött ki és sárcsuszamlásokat idézett elő. A sivatag egyes részei zuhatagokká váltak, a Death Valley-t egy nap alatt egy évnyi eső sújtotta, alig egy hónappal azután, hogy a nemzeti parkban a turisták – néhányan tréfásan bundát viselve – egy óriási hőmérő mellett pózoltak, amely 53 Celsius-fokot mutatott, ami majdnem világrekordot jelent.

A nyár megrázó, néha szürreális jellege bosszantotta Joe Bident, aki igyekezett a választásokon a tiszta energiába történő beruházások fellendülését, a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó korábbi dolgozók új munkahelyeit és minden kocsibejáróban egy elektromos járművet hirdetni.

“Túl sok katasztrófa sújtotta területen jártam már” – motyogta az amerikai elnök nem sokkal azelőtt, hogy elindult Hawaiira, ahol a Maui szigetén pusztító tüzek által okozott pusztítást tekintette meg. A katasztrófa, amely legalább egy évszázada a leghalálosabb volt, legalább 115 halálos áldozatot követelt, amikor augusztus 8-án a lángok végigsöpörtek Lahainán, egy történelmi városon, amely korábban egy vizes élőhelyen feküdt.

Több mint 1000 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a tűzvész után, amely a város nagy részét lerombolta, és a romok között kutatócsapatok gyakran csak csontokat vagy testrészeket találnak.

Futótüzek égnek Lahaina városa felett 2023. augusztus 8-ánFutótüzek égnek Lahaina városa felett 2023. augusztus 8-án. Fénykép: Gonzalo Marroquin/Getty Images

“Nem hiszem, hogy bárki is tagadhatná már az éghajlatváltozás hatását” – mondta Biden a nyárról, elmesélve saját megdöbbenését az erdőtüzek füstfelhőitől, a szabadban dolgozók szenvedését a hőségben és egy nagymama történetét, aki harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, miután a kerekesszékéből a forró járdára esett. “Emberek, tényleg úgy akarunk tenni, mintha ezek a dolgok normálisak lennének?” – mondta.

Az ismételt, az éghajlat okozta katasztrófák idén elkezdték megtépázni az amerikai élet szövetét, az állami és szövetségi hatóságok a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberekkel küzdenek, a nagy biztosítók pedig úgy döntöttek, hogy kivonulnak Kaliforniából és Florida egyes részeiről a tűz és árvíz által fenyegetett otthonok fedezésének növekvő költségei miatt.

“Folyton csak ezeket az összetett katasztrófákat látjuk – hőség, majd tűz, majd tűz, majd árvíz” – mondta Jim Whittington, az Oregoni Állami Egyetem eseménykezelési szakértője.

“A katasztrófaelhárítás egyszerűen kimerült, nem áll rendelkezésre sok további erőforrás. A nyárnak ébresztőnek kell lennie, mert a rendszereink és infrastruktúránk az 1950-es és 1960-as évekbeli feltételezésekre épül, amelyek ma már nem léteznek. Alaposan át kell gondolnunk a helyzetet, és el kell kezdenünk tervezni a rosszabbra való felkészülést, nem pedig csak reagálni.”

A következő év még rosszabb lehet | A kanadai erdőtüzek okozta köd és füst lóg a New York-i égbolt felett 2023. június 7-énA kanadai erdőtüzek okozta köd és füst lóg a New York-i égbolt felett 2023. június 7-én. Melléklet: A NOAA adatai a füst kiterjedését mutatják az USA felett ugyanazon a napon. Fénykép: Andrew Kelly/Reuters

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége aggódik az éghajlati válság miatt, és erőteljesen támogatják a megújuló energiát támogató és a katasztrófaelhárítást segítő politikákat. A pártok között azonban továbbra is mély a nézetkülönbség a problémával való szembenézés vagy akár annak elismerése tekintetében, amint azt a csütörtök esti, Donald Trump kivételével a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közötti televíziós vita is mutatja, amelyen a jelöltek vagy tagadták az éghajlati válság létezését, vagy lekicsinyelték a fosszilis tüzelőanyagoktól való gyors eltávolodás szükségességét.

Swain szerint még egy ilyen szélsőséges nyár sem valószínű, hogy jelentősen megváltoztatja ezt a dinamikát, még akkor sem, ha ezt valószínűleg még melegebb és kaotikusabb évek sora követi majd a globális hőmérséklet egyre növekvő menetelése miatt. Az üvegházhatású gázok kibocsátása még mindig történelmi szinten magas, és az El Niño hatása jövőre valószínűleg még élesebben érezhető lesz.

“Ez a nyár személyesen és szakmailag nem azért aggaszt leginkább, mert az éghajlatváltozás felgyorsulását jelzi, sokkal inkább azért, mert azt sugallja, hogy némileg hozzászoktunk” – mondta Swain.

“Az idei év sokkoló, és a következő év még rosszabb lehet. Az idei nyár az évszázad hűvösebb nyarai közé fog tartozni, 30 év múlva is rendkívül hűvös nyárnak fog tűnni, még akkor is, ha most olyan szélsőségesnek tűnik. Ez egészen elképesztő, valójában észbontó, ha belegondolunk”.

Forrás: Oliver Milman | The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.