Magyarország elsőként csatlakozott

Lek Kadeli - Magyarország elsőként csatlakozott - ClimeNewsÜdvözölte az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynökségének kijelölt igazgató-helyettese, hogy Magyarország, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az első ország volt, amely csatlakozott az éghajlatváltozás elleni nemzetközi összefogáshoz – erről Lek Kadeli csütörtökön, Szentendrén, a 25 éves jubileumát ünneplő Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) sajtótájékoztatóján beszélt.

Hozzátette: a magyar köztársasági elnök “erős üzenetet” küld azzal, hogy kiáll a kampány mellett, amely az év végi párizsi klímacsúcs résztvevőit arra ösztönzi, hogy ambiciózusabb megállapodást kössenek. Az éghajlatváltozás nem csak környezeti vagy társadalmi kérdés, fontos annak felismerése, hogy átfogó módon kell ezeket a problémákat kezelni – hangsúlyozta.
Andrzej Kassenberg, a REC igazgatótanácsának elnöke elmondta: a központ 37 országban működik, mintegy 2000 projektet megvalósított már, több mint 200 millió eurós költségvetésből, a helyi közösségekre koncentrálva – ismertette.
Hozzátette: a REC 25 évvel ezelőtti megalapításakor a legfontosabb feladat a környezeti demokrácia kialakítása volt.  A környezet híd szerepet tölthet be az emberek, intézmények, helyi közösségek, vállalkozások között, megkönnyítette a kommunista rendszerből a demokratikus berendezkedésbe való átállást – mondta.     Kiemelte a REC eddigi legsikeresebb projektjét, a zöld csomag – green pack – elnevezésűt, amelynek segítségével a program 2000-es indulása óta több mint ötmillió, kelet-közép-európai diák ismerkedett meg a környezetvédelem, energia, fenntarthatóság alapfogalmaival.
Bonifertné Szigeti Márta, a REC ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a változás a kezünkben van. Elmondta: nagyon büszke, hogy a REC részese lehet a köztársasági elnök kezdeményezésének. Sok a kihívás a következő 25 évre is, amelyekkel a REC-nek szembe kell néznie – mondta. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta a civil társadalom, a helyi közösségek elérésének fontosságát különböző programokon keresztül.
Timo Makela, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának volt igazgatója hangsúlyozta: a REC kiemelkedő szerepet töltött be abban, hogy a 90-es években az EU tagjelölt országok elsajátítsák a csatlakozáshoz szükséges környezetvédelmi előírásokat.     Nagyon pozitív üzenet az, hogy Magyarország ad otthont ennek az intézménynek, amely mutatja az ország elkötelezettségét a környezetvédelem iránt – mondta. Az EU természetesen továbbra is támogatja a REC tevékenységét – tette hozzá. A központ a délkelet-európai térségben tölthet be fontos szerepet – mondta, kiemelve Ukrajnát, ahol a kormányzat segítségre szorul, hogy teljesíteni tudja a környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásait.

Forrás: MTI

Kapcsolódó: Világméretű klímavédelmi akció