Magyarország elsőként csatlakozott

Üdvözölte az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynökségének kijelölt igazgató-helyettese, hogy Magyarország, Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az első ország volt, amely csatlakozott az éghajlatváltozás elleni nemzetközi összefogáshoz – erről Lek Kadeli csütörtökön, Szentendrén, a 25 éves jubileumát ünneplő Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) sajtótájékoztatóján beszélt.

Magyarország elsőként csatlakozott | ClimeNews - Hírportál | Lek KadeliHozzátette: a magyar köztársasági elnök “erős üzenetet” küld azzal, hogy kiáll a kampány mellett, amely az év végi párizsi klímacsúcs résztvevőit arra ösztönzi, hogy ambiciózusabb megállapodást kössenek. Az éghajlatváltozás nem csak környezeti vagy társadalmi kérdés, fontos annak felismerése, hogy átfogó módon kell ezeket a problémákat kezelni – hangsúlyozta.

Andrzej Kassenberg, a REC igazgatótanácsának elnöke elmondta: a központ 37 országban működik, mintegy 2000 projektet megvalósított már, több mint 200 millió eurós költségvetésből, a helyi közösségekre koncentrálva – ismertette.

Hozzátette: a REC 25 évvel ezelőtti megalapításakor a legfontosabb feladat a környezeti demokrácia kialakítása volt.  A környezet híd szerepet tölthet be az emberek, intézmények, helyi közösségek, vállalkozások között, megkönnyítette a kommunista rendszerből a demokratikus berendezkedésbe való átállást – mondta.     Kiemelte a REC eddigi legsikeresebb projektjét, a zöld csomag – green pack – elnevezésűt, amelynek segítségével a program 2000-es indulása óta több mint ötmillió, kelet-közép-európai diák ismerkedett meg a környezetvédelem, energia, fenntarthatóság alapfogalmaival.

Bonifertné Szigeti Márta, a REC ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a változás a kezünkben van. Elmondta: nagyon büszke, hogy a REC részese lehet a köztársasági elnök kezdeményezésének. Sok a kihívás a következő 25 évre is, amelyekkel a REC-nek szembe kell néznie – mondta. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta a civil társadalom, a helyi közösségek elérésének fontosságát különböző programokon keresztül.

Timo Makela, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának volt igazgatója hangsúlyozta: a REC kiemelkedő szerepet töltött be abban, hogy a 90-es években az EU tagjelölt országok elsajátítsák a csatlakozáshoz szükséges környezetvédelmi előírásokat.     Nagyon pozitív üzenet az, hogy Magyarország ad otthont ennek az intézménynek, amely mutatja az ország elkötelezettségét a környezetvédelem iránt – mondta. Az EU természetesen továbbra is támogatja a REC tevékenységét – tette hozzá. A központ a délkelet-európai térségben tölthet be fontos szerepet – mondta, kiemelve Ukrajnát, ahol a kormányzat segítségre szorul, hogy teljesíteni tudja a környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásait.

Forrás: MTI

Kapcsolódó: Világméretű klímavédelmi akció

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.