A jövő Kaliforniában történik először

Több száz tűz tombol Kaliforniában, és több tízezer lakosra kényszeríti a menekülést – akik már áramszünetekkel és a koronavírus pandémia cirkusszal is szembesültek – otthonaikból. A villámok által felgyújtott lángok, melyeket egy heves hőhullám és a szél támasztott fel, gyorsan mozognak, mozgósítva az állam összes tűzoltóit és első reagálóit.

Az USA elnöke katasztrófa-sújtotta területnek nyilvánította a térséget és központi anyagi erőforrásokat is biztosít a tüzek megfékezéséhez.

„Ez egy hatalmas tűz-ostrom” – mondta Daniel Swain, az UCLA Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének éghajlati tudósa.

Az állam jelenleg 367 ismert tűzfészekkel harcol – jelentette be Gavin Newsom a szerdán tartott sajtótájékoztatón. „Jelenleg óriási kihívást jelent ez a helyzet…” – mondta a kormányzó. Az államot 10 849 alkalommal sújtotta villámcsapás 72 óra alatt – mondta.

A szokatlan villámlás és a történelmi hőhullám különösen heves tűzszakaszok kialakulásához vezetett ebben az évben – mondták tisztviselők. A tüzek megfékezésében korábban résztvevő foglyokból álló legénység hiánya szintén akadályozta a tűzoltási erőfeszítéseket, mivel a fogvatartottakat börtönbe zárták a Covid-19 miatt!

Arra a kérdésre, hogy a tisztviselők miként kezelik egyszerre az egymást átfedő hőhullám-, tűz- és világjárványválságot, Newsom így válaszolt: „A jövő itt történik először.”

Dél-Kaliforniában a Los Angeles-től északkeletre fekvő tó melletti tűz már több mint egy héte tombol, és több mint 21 000 hektáron terjedt szét. A kupola tűz több mint 43 000 hektáron megy keresztül, ideértve a Mojave nemzeti rezervátumot is, amely a Kaliforniai-Nevada határ közelében található ősi Joshua fákat is megperzselte.

Jelenleg közel 7000 tűzoltó van a frontvonalon Kaliforniában, az államtól kénytelen volt további támogatást kérni, 375 tűzoltóautót a szomszédos államoktól. Arizona és Nevada felszereléseket küldött Kaliforniába, és Texas felajánlotta további tűzoltó személyzet küldését. Sajnos mostanra több ember meghalt, köztük egy tűzoltás közben lezuhant helikopterpilóta, többeket eltűntnek nyilvánítottak, miközben több mint 100 000 embert evakuáltak.

Az ember által is táplált globális felmelegedés okozta anomáliák miatt kialakult helyzet, ismét egy figyelmeztetés, mely felerősíti a tudósok vészharangjainak hangját és eliminálja a klímaszkeptikusok áltudományos megnyilvánulásit, melyek korábban is már oly sok kárt okoztak azzal, hogy évtizedeket késlekedtünk a valós ellenintézkedések meghozatalával. Az emberek a mai napig nem karbonsemlegesítenek (tisztelet egy szűk kivételnek). Kellett ez nekünk? Lassan, de megérkezik a MAD MAX korszak, ég az egész világ!

Úgy gondolom ideje észhez térni és karbonsemlegesíteni azonnal, nem 5, 10, vagy 30 éves tervben. AZONNAL! Mert elfogyott a rendelkezésre álló idő. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: Kiszaladt az emberiség a megelőzésre rendelkezésre álló időből, már “tüzet” kell oltani, háborút indított a természet a civilizációnk ellen. Vissza kell vonulnunk karbonsemlegesíteni és humánus eszközökkel megfordítani a népességrobbanást, ellenkező esetben teljes megsemmisítés vár ránk!

Rampasek, László A.

Források: SCY News, Los Angeles Times, The Guardian, abc7 News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.