A klímamegbolondulás kora

Szupercella - Zalaegerszeg felett - A klímamegbolondulás kora - ClimeNewsÖsszefoglalom mi történt a forróságot felváltó mostani hidegfront érkezésével kapcsolatban. Nem mintha előre nem jelezte volna senki, de már a Római Klubban (1968) erről beszéltek évtizedekkel ezelőtt, és tessék szépen lassan ideért Magyarországra is, mostanra már rendszeresen a vendégünk lesz.
Sajnos ami szembetűnő és érezhető az ismétlődésen kívül, hogy erősödnek a szélsőséges jelek és a nyomok pedig egyre nagyobbak amit hagy maga után.

Na nézzük tőmondatokban:

Szerda este lecsapott az országra a vihar, a hidegfront mentén heves zivatarokkal, dió nagyságú, 3-5 cm átmérőjű jég, 30-50 mm csapadék, illetve viharos erejű széllökések is kísérték az erősebb gócokat. Tehát jéggel, felhőszakadással kísért szupercellák léptek be az országba nyugat felől, és kelet, északkelet felé haladtak.

A Velencén zajló EFOTT fesztiválra is lecsapott az eső, itt a szabadtéri esti programok elmaradtak. A Heves megyei Poroszló közelében pedig összedőlt egy hodály, a romok alatt több állat is elpusztult.

Fák dőltek a sínekre, akadozik a vasúti közlekedés, országszerte négyszáznál is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók. A leszakadt faágak, kidőlt fák sok helyen akadályozták a közúti forgalmat, több helyen volt áramkimaradás. A víz pincéket öntött el, és villámcsapások is okoztak gondokat.

Áramkimaradás miatt lezárták az M6-os autópálya alagútjait.

Kápolnásnyék és Gárdony között pedig tartós zárlat keletkezett – ezen a szakaszon még javítják a megrongálódott felsővezetéket.

A közösségi infrastruktúrában keletkezett károk, az érintett terület nagysága és a hibák jelentős száma miatt a javítások hosszabb időt vesznek igénybe.

Több ezer kárbejelentés érkezett mintegy 500 millió forint kárról a nagyobb hazai biztosítókhoz. Az Aegon Magyarországnál közel 2000 esetet jelentettek, az ügyfelek összesen 340 millió forintra becsülik a kárösszeget, átlagosan 178 ezer forint a kért térítés. Az Allianz Hungáriához 1300, a Groupamához mintegy 100, a K&H Biztosítóhoz 300 bejelentés érkezett.

Hm, és leállították a paksi atomerőmű 1. blokkját! Javítják az irányítástechnikai berendezését.

Paks - A klímamegbolondulás kora - ClimeNews
Schärdingnél az Inn folyó, Mauthausennél a Duna kiléphet a medréből.
A becslések szerint a Duna vízszintje ezen a felső szakaszon még húsz centimétert is emelkedhet csütörtök estére!

Üzenet: Ez csak a demó itt Európában! Gondoljon mindenki az USA előzményeire, ott már tartálykocsik és 24 lábas konténerek repülnek a levegőben. Szerintem ezek már késztető jelek arra, hogy fel kell hagyni mindenkinek a természeti és társadalmi problémák figyelmen kívül hagyásával bármit is csinál. Akár vállalkozó akár munkavállaló bárhol. Azonnal el kell kezdeni a karbon kivonását a rendszerekből, legfőképpen az energianyerés területéről. A szénlábnyom drasztikus csökkentésével ez azonnal elkezdhető. Még nehezen érthető, de számos bizonyíték van rá, hogy ez a legjobb befektetés jelenleg a világban.

Rampasek László