Maldív – Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője

.
Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNews

Az 5 csillagos öko-üdülő a Maldív szigeteken épült gyönyörű környezetben, ahol a tengerbe nyúló luxus apartmanokban minden napenergiával működik.

A vízi apartmanok egy 13 hektáros szigeten épültek a Maldív szigeteken, ahol a cölöpökre épült öko-villák egymás mellett sorakoznak a kristály tiszta tengeren.

„A Finolhu villák építésénél az volt a cél, hogy minél kevesebb hatás érje ezt a csodálatos, érintetlen természeti környezetet”, nyilatkozat az építész Yamazaki.

Egy építész valóra vált álma…

Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNewsA Finolhu villák kialakítása, felszereltsége és berendezése minden szempontból megfelel a luxus kategóriának, azonban az építésnél elsődleges fontos szempont volt az energiafüggetlenség, a fenntarthatóság és a környezet kímélése is.
„Ez a projekt egy valóra vált álom”, mondta Yamazaki. Fantasztikus lehetőség volt számomra, hogy egy ilyen gyönyörű természeti környezetben tervezhetek üdülőparkot, miközben azzal is kísérletezhettem, hogy megvalósítsam az energia függetlenséget. Ilyen lehetőség csak egyszer adatik meg az ember életében.”

.
Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNews

Sótalanító tartály – önellátó vízrendszer

A luxus öko-szigeten nem csak az energiaellátás környezetbarát, hanem számos egyéb szolgáltatás is a fenntarthatóság jegyében és az önfenntartásra fókuszálva épült. Van például egy sótalanító berendezés, mely biztosítja az egész üdülő önellátó vízellátását.

Környezetbarát megoldások

Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNewsA tervezésnél arra is ügyeltek, hogy hatékony legyen hulladékgazdálkodás, az alkalmazott tereprendezés pedig minimalizálja a környezeti eróziót. Az apartmanok között futó napelemes panelek naponta egy megawatt energiát generálnak, ami több annál, mint amire szüksége van az egész üdülőnek a működtetéshez. A plusz energiát tárolja a rendszer a felhős vagy esős időkre.
A központi mólóhoz 52 cölöpökre épült villa csatakozik, melyek mindegyike saját stranddal és teraszos medencével rendelkezik, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a kristálytiszta tengerre.

Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNews Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNews Megnyílt a világ első 100%-osan napenergiával működő luxus üdülője - ClimeNews

Forrás: Impress Magazin – Tihanyi Petra