Megoldások a klímaváltozásra

Megoldások a klímaváltozásra - ClimeNewsA Greenpeace jelentős, jövőbe mutató eszközökért küzd, hogy az elszabaduló klímaváltozás felé vezető globális folyamatok visszaforduljanak.

A terv megvalósításához politikai akaratra van szükség; erre a nemzetközi éghajlatvédelmi csúcstalálkozókon évről évre adott a lehetőség.

Számtalan módon segítheted a küzdelmüket – itt elolvashatod, hogyan.

  • A kibocsátásnak 2015-ben kell tetőznie, ezt követően pedig csökkennie kell, amilyen gyorsan csak lehet, a nulla kibocsátási szinthez közelítve.
  • Az iparosodott országoknak 2030-ra 40%-kal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátásaikat az 1990-es szinthez képest.
  • Az iparosodó országoknak 15-30%-kal kell lassítaniuk a kibocsátások növekedését 2020-ra az iparosodott országok segítségével.
  • A trópusi erdőket különleges támogatási mechanizmussal kell védeni.
  • A piszkos energiaforrásokat, a fosszilis energiahordozókat megújuló energiákkal és energiahatékonysággal kell kiváltani.
  • El kell vetni a hamis megoldásokat, például az atomenergiát.

Forrás: Greenpeace

A jelenlegi helyzetben – ami legjobban a klímaváltozás okozta anomáliákban mutatja meg magát, jelezve az emberiségnek a probléma súlyát – nincs mellébeszélés! Hat pontban világosan fel van sorolva, – mintegy összegezve a tudomány jelenlegi állása szerint -, hogy mit kell csinálni. Ez egy zsinórmérték mindenki számára, akár a gazdaságban, a politikában szereplő vagy a hatalomban résztvevő, netalán a civil szférában ténykedik.

A jövőben nemzetállamok fognak kiemelkedve felvirágozni vagy megbukni azon egyszerű oknál fogva, hogy képesek-e egy új gazdaságban szereplővé válni. Egy olyan gazdaságban ahol alapvető, hogy a vállalatok összességében karbonkibocsátás mentesen gyártanak karbonsemleges termékeket. A szolgáltatás nyújtások is karbonsemlegesen működnek. A profit maximalizálása helyet egy magasabb rendű,  minőségi civilizációs színvonal elérése szerepel-e célként. Most még tanuljuk, hogy miről is szól az új gazdaság, a jövő új gazdasága! Mit jelent egyáltalán ez a fogalom, mert még nincsen pontosan definiálva. Viszont körvonalazódik egyértelműen, hogy az új gazdaságban a ‘valóban fenntartható‘, ‘valóban felelős‘ és a ‘karbon semleges‘ kulcsszavak az első helyen szerepelnek.

Sokan megkérdezik, hogy létezik-e ez az új gazdaság vagy valamikor a jövőben majd kialakul. A válasz egyértelműen az, hogy IGEN, létezik már. Olyan cégek válnak villámgyorsan az új gazdaság szereplőivé, akik valóban felelősek a jövő generációiért, fenntarthatóak, fosszilis energia felhasználásukat napról napra csökkentik és céljuk a minimum 80 – 100%-os karbonsemleges működés vagy azt már részben vagy teljesen el is érték.

Az IPCC Harmadik Értékelő Jelentése is ezt az álláspontot támasztja alá: „Új, a korábbinál erősebb bizonyítékok utalnak arra, hogy az elmúlt ötven évben megfigyelt melegedés döntő része emberi tevékenység eredménye. A változások mérését és a kiváltó okok meghatározását célzó tanulmányok egybehangzóan emberi eredetű hatást mutatnak ki az utóbbi 35–50 év éghajlati adataiban. E tanulmányok számolnak azzal a bizonytalansággal, amely az emberi eredetű szulfát aeroszolok és a természetes tényezők (vulkánok és a Napból érkező sugárzás) mint éghajlati kényszerek miatt jelentkezik, de figyelmen kívül hagyják a többi emberi eredetű aeroszol, továbbá a földhasználat változásainak hatásait. A szulfátok és a természetes tényezők a vizsgált időszakban hűtő hatásúak voltak, tehát nem magyarázhatják a felmelegedést; e tanulmányok többsége szerint az üvegházhatású gázok koncentrációinak növekedése már önmagában magyarázhatja az elmúlt ötven év felmelegedését, sőt, ennek alapján akár nagyobb felmelegedés is indokolt lett volna.”

Mi az összefüggés az előbb leírtakban? A szén-dioxid (CO2) kibocsátás, mert az ipari forradalom kezdete óta a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének köszönhetően a légkör szén-dioxid tartalma jelentős mértékben, 280 ppm-ről 400 ppm fölé emelkedett, jóllehet a kibocsátás jelentős része felszívódott a szénciklus során.

Ez a kiváltó oka legfőképpen a felmelegedésnek és itt kanyarodnék vissza a cikk elejére, mert ez utóbbi okozza a klímaváltozást és itt tudunk mindannyian közbelépni. Nem kell várni amíg a profitmaximalizáló gondolkodásúak rájönnek, miért nem nő a profitjuk a gazdaságban, miért nem lehet egy véges rendszerben folyamatosan növekedni és miért buknak meg a kormányok stb… addigra késő! Bárki akinek segítettek ezek a gondolatok, karbonsemlegesítheti magát, a vállalkozását, keresheti és dönthet a karbonsemleges termékek és szolgáltatások megvásárlásával kapcsolatban. Ennek mikéntje pedig nemzetközileg kidolgozott és elfogadott az önkéntes piacon (voluntary market), a karbonkreditekkel történő kiegyenlítésekkel történik ami hatékonyan segíti az ÜHG kibocsátások kiváltó okainak megszüntetését.

Rampasek L.