Éghajlatváltozás fenyegeti a téli olimpiákat

Az éghajlatváltozás a jövőben erősen korlátozni fogja a téli olimpiai játékok megfelelő helyszíneinek kiválasztását. Erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, amelyben részt vett Robert Steiger innsbrucki turizmuskutató is.

Éghajlatváltozás fenyegeti a téli olimpiákatKép a 2018-as pjongcsangi téli olimpiáról. A nemzetközi kutatócsoport számításai szerint 2050-ben már itt sem lehet majd tisztességes és megbízható téli játékokat rendezni, még alacsony kibocsátással sem.

Az éghajlatváltozás hosszú távú hatással van a társadalom minden területére, és ez alól a téli sportok sem kivételek. Ezt mutatja egy tanulmány, amelyben kanadai, amerikai és osztrák kutatók vettek részt. Arra a következtetésre jutottak, hogy az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának drasztikus csökkentése nélkül a téli olimpiának eddig otthont adó 21 város közül csak egy lesz képes megbízhatóan biztosítani a téli játékok tisztességes és biztonságos körülményeit a század végére. Ha a párizsi éghajlat-változási megállapodásban foglalt kibocsátási célértékek teljesülnek, az éghajlat-biztos helyszínek száma nyolcra nő, míg csak hatot tartanak megbízhatatlannak.

Számos európai helyszín 2050-re jelentéktelenné válik

A tanulmányhoz a kutatók történelmi éghajlati adatokat vizsgáltak az 1920-as évektől napjainkig, valamint a 2050-es és 2080-as évekre vonatkozó jövőbeli klímaváltozási forgatókönyveket. “2014-ben már egyszer megcsináltuk ezt, de kevesebb kulcsadattal és a sportolók szempontjainak figyelembe vétele nélkül. 2014-ben 19 korábbi házigazda városból hat még mindig jogosult volt arra, hogy a század végéig ismét házigazda legyen” – hangsúlyozza Robert Steiger, az Innsbrucki Egyetem munkatársa. A tudósok jelenlegi számításai szerint még a kétszeres olimpiai város, Innsbruck sem adhatna már otthont a téli játékoknak a század közepére. “Az éghajlatváltozás megváltoztatja a téli olimpiai játékok földrajzát, és sajnos csökkenteni fogja a téli sportok szempontjából híres helyszínek listáját. A legtöbb európai helyszín már a 2050-es években is jelentéktelennek vagy megbízhatatlannak minősül, még egy alacsony kibocsátású jövőben is” – folytatja a turisztikai kutató.
Éghajlatváltozás fenyegeti a téli olimpiákat2050-es előrejelzés csekély CO2 kibocsátású forgatókönyv esetén.
Zöld: megbízható Sárga: kevésbé megbízható Piros: Megbízhatatlan
Még az alacsony kibocsátású jövő sem akadályozhatja meg, hogy számos korábbi helyszínt a jövőben valószínűleg már ne vegyenek figyelembe a téli játékok megrendezésére.

A tanulmány nemzetközi sportolókat és edzőket vont be

Az éghajlati adatokon kívül a kutatók a jelenlegi tanulmányban nemzetközi sportolókat és edzőket is megkérdeztek, és megállapították, hogy 89 százalékuk szerint a változó időjárási viszonyok hatással lesznek a versenyfeltételekre. 94 százalékuk még attól is tart, hogy az éghajlatváltozás hatással lesz sportáguk jövőbeli fejlődésére. “Meg akartuk érteni a sportolók szemszögéből, hogy milyen éghajlati és hóviszonyok teszik lehetővé a tisztességes és biztonságos versenyeket, majd meg akartuk határozni, hogy mely olimpiai házigazdák tudnák biztosítani ezeket a feltételeket a jövőben” – mondja Natalie Knowles, a Waterloo-i Egyetem PhD-hallgatója és korábbi kanadai profi síelő, aki részt vett a tanulmányban.
Az időjárási kockázatok kezelése ebben az összefüggésben egyre fontosabbá válik a potenciális házigazdák számára, mivel a februári napi átlaghőmérséklet a korábbi helyszíneken folyamatosan emelkedett: az 1920-as és 1950-es évek közötti játékok esetében 0,4 °C-ról az 1960-as és 1990-es évek közötti játékok esetében 3,1 °C-ra, a 21. században pedig 6,3 °C-ra. Az évszázad végére pedig további 2 °C és 4,4 °C közötti felmelegedés várható.
“A közel 100 évvel ezelőtti, a franciaországi Chamonix-ban megrendezett első játékok óta vizsgáljuk, hogy a téli olimpiai játékokon milyen sokféle módon csökkentették az időjárási kockázatot” – mondja Michelle Rutty, a Waterloo-i Egyetem munkatársa. “De az időjárási kockázatok kezelésének vannak határai, és láttuk, hogy Szocsiban és Vancouverben átlépték ezeket a határokat” – folytatja.

Az éghajlatváltozás hatásait egyetlen sportág sem kerülheti el

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mint az ENSZ Sport az éghajlatváltozás elleni küzdelemért elnevezésű keretprogramjának alapító szervezete, az éghajlatváltozást prioritássá tette. “Az éghajlatváltozás hatásait egyetlen sportág sem kerülheti el. A Párizsi Megállapodás céljainak elérése kritikus fontosságú a havas sportok megmentéséhez, ahogyan mi ismerjük őket, és annak biztosításához, hogy világszerte legyenek olyan helyek, ahol a téli olimpiát megrendezhetik” – mondta Daniel Scott, a Waterloo Egyetem földrajz és környezetgazdálkodás professzora.

Magyarországi vonatkozások

A tanulmány megállapításai fenyegetőleg hatnak a hazánkban található télisport infrastruktúra működtetésére is. Csökken a havas napok száma a sípályákon – még hóágyúzással is – illetve nő a jégpályák hűtésének energiaigénye, mely ezen beruházások megtérülését, használhatóságát teszi kétségessé.
További információk
A “Climate change and the future of the Olympic Winter Games: athlete and coach perspectives” című tanulmány nemrégiben jelent meg a Current Issues in Tourism című folyóiratban. https://doi.org/10.1080/13683500.2021.2023480
Lenkei Péter,
iCC szakértő

Forrás: © Universität Innsbruck


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.