Karbonsemleges tea és kávé

Minden tea és kávé karbonsemleges a Bettys & Taylors of Harrogate vállalatnál – de mit is jelent ez valójában? Íme egy magyarázat egyben egy példa is arról, hogyan csökkentették a szén-dioxid-kibocsátásukat, valamint a három kenyai, malawi és ugandai projektről, amelyek révén termékeik kibocsátása nullára csökkent.

Karbonsemleges tea és kávé | ClimeNews - Hírportál

Az általuk gyártott termékek életük minden szakaszában szén-dioxidot és más üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a légkörbe – a tea és kávé termesztésétől kezdve a farmon, a hajón át, amely az Egyesült Királyságba szállítja őket, egészen addig, amíg felkapcsolják a villanyt Harrogate-ben (Harrogate egy fürdőváros az angliai Észak-Yorkshire-ben), és végül kiszállítják a termékeket az Ön üzletébe.

Ezért független szakértőkkel együttműködve kiszámoltatták a termékek karbonlábnyomát, hogy a termékek mennyi üvegházhatású gázért felelősek. 2015-ben kötelezettséget vállaltak arra, hogy elérjék a nettó zéró karbonlábnyomot, ami azt jelenti, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a lábnyomukat, majd gondoskodnak arról, hogy a maradékot eltávolítsák a légkörből.

Hogyan?

Karbonsemleges tea és kávé | ClimeNews - HírportálAz elmúlt évek során a harrogate-i gyártási folyamataikban 100%-ban megújuló gázra és villamos energiára álltak át, napelemeket telepítettek a gyáruk tetejére, és gondoskodtak arról, hogy nulla hulladék kerüljön a hulladéklerakókba. Csökkentették az Egyesült Királyságban a teáik és kávéik által megtett kilométerek számát is azáltal, hogy megváltoztatták a kikötőt, ahová érkezik. A tengerentúlon együttműködnek beszállítóikkal, hogy javítsák energiahatékonyságukat, és megújuló energiaforrásokra állítsák át őket.
Ezáltal kisebb lett a teáik és kávéik karbonlábnyoma, de nem csökkentették az előbbi intézkedésekkel nullára.
Ennek érdekében olyan projekteket indítottak, amelyek közvetlenül támogatják a legfontosabb tea- és kávétermelőket, akiktől beszerzik a teát – ezzel nullára csökkentve termékeik kibocsátását, miközben javítják a termelői közösségek megélhetését, egészségét és környezetét.

Karbonsemleges tea és kávé | ClimeNews - HírportálAz általuk létrehozott projektek Kenyában, Malawiban és Ugandában zajlanak, és vagy fák ültetésével járnak, amelyek megkötik a szén-dioxidot a légkörből, vagy a kivágott és tüzelőanyagként elégetett fák számának csökkentésével, így elkerülve a szén-dioxid-kibocsátást.

UGANDA

A kelet-ugandai Elgon-hegyen lévő főzőtűzhely-projektbe fektetek a kávétermelőkkel, akiktől beszerzik a termékek alapanyagait. Itt közösségi alapú tűzhelygyártó vállalkozásokat hozztak létre azzal a céllal, hogy helyi munkahelyeket teremtsenek és mintegy 70 000 tűzhelyet terjesszenek el. Az ottani farmerek újra és újra közvetlenül profitálnak majd a projektből, és reméljük, hogy az Ön kávéja is!

KENYA

Közel 4000 kenyai kisbirtokos teatermelőnek segítenek abban, hogy négy közösségben egymillió új fát ültessenek: Makomboki, Ngere, Imenti és Kionyo. Ezen a projekten a TIST-tel (The International Small Group Tree Planting Program) és a Kenya Tea Development Agency-vel dolgoznak együtt.

A teatermesztők önként jelentkeznek, hogy fákat ültesenek a földjeiken, és arra ösztönzik őket, hogy olyan fákat ültessenek, amelyek alapvető előnyökkel járnak a gazdaságuk számára – például további készpénz bevételt hozzanak (mangó, avokádó és makadámia), olyan őshonos fafajokat, amelyek árnyékot és szélvédelmet biztosítanak, olyan fákat, amelyeket megmetszhetnek, hogy a állataikkal etethessék, vagy olyan fákat, amelyek tápanyagot vagy mulcsot biztosítanak a talajban más növények számára.

Emellett képzésben részesülnek a terméshozamot növelő, természetkímélő gazdálkodási technikákról, így több élelmiszert tudnak termelni, valamint olyan társadalmi-gazdasági kérdésekről, mint a víztisztítás, a nemek közötti esélyegyenlőség erősítése, az egészség és higiénia, az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség védelme.

Ez egy hosszú távú projekt – a Taylors kezdetben 11 évig nyújt támogatást, a gazdák pedig vállalják, hogy legalább 30 évig gondoskodnak a fákról -, és ez valódi elkötelezettséget jelent a dolgok megfelelő elvégzése mellett.

MALAWI

A Mulanje-hegyet, Malawi déli teatermesztő övezetében, egykor sűrű erdő borította. A népességrobbanás miatti nyomás és a főzéshez és fűtéshez szükséges tűzifa iránti igencsak megnövekedett igény az erdő hatalmas mértékű pusztulását eredményezte. Ez az erdőirtás szén-dioxidot bocsát vissza a légkörbe, és hozzájárul mind az időjárási minták (különösen a csapadék) helyi változásaihoz, mind a globális éghajlatváltozás jelenségeihez.

Karbonsemlegesítés

Ennek leküzdése érdekében együttműködnek az Ethical Tea Partnership, a United Purpose és más teatermelő vállalatokkal, hogy mintegy 15 000 továbbfejlesztett tűzhelyet tegyenek elérhetővé a kisbirtokos teatermelők számára Mulanje és Thyolo körzetekben. A kályhák sokkal hatékonyabbak, mint a beltéri tüzelés, ami csökkenti a szükséges fa mennyiségét, ezáltal pedig az erdőkre nehezedő  tűzifák miatti igényből fakadó nyomást. A gazdák számára is előnyökkel járnak, mivel a tüzelőanyag költsége jelentősen csökken, a fa gyűjtésével töltött idő minimálisra csökken, és kevesebb füstöt termelnek, ami javítja az egészségi állapotot – különösen a nők esetében.

Karbonsemleges tea és kávé | ClimeNews - Hírportál

A felsorolt projektekből származó szén-dioxid-csökkentést független szervezet méri és ellenőrzi, hogy a számítások helyesek legyenek. A partnerek, akikkel együtt dolgoznak, regisztrálják a projekteket, hogy megfeleljenek egy hiteles és megbízható szén-dioxid-kibocsátási szabványnak, így nyomon követhető, hogy mekkora mennyiségű üvegházhatású gáz csökkent vagy elkerülte a kibocsátást. Ezt követően a projekteket független hitelesítés és ellenőrzés követi, és szén-dioxid-krediteket adnak ki, amelyeket beszámítanak a saját karbonlábnyomuk kiegyenlítéséhez. Ezután azok “visszavonásra kerülnek”, ami azt jelenti, hogy ezeket a karbonkrediteket senki más nem tudja eladni vagy kereskedni velük.

Mindez segített nekik abban, hogy elérjék a ‘karbonsemleges termék’ minősítést.

Ez egy nagy lépés azon túl, hogy egyszerűen karbonsemleges vállalkozássá váljanak, mert valami sokkal nagyobb hatókörűséget garantál. Ez azt jelenti, hogy minden általuk gyártott tea és kávé teljes karbonlábnyoma nulla lesz – figyelembe véve az életútja minden szakaszát a dél- és közép-amerikai, afrikai és ázsiai földektől a helyi boltok polcaiig.

Rampasek, László A.
Forrás: Bettys & Taylors Group Limited

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.