Újabb jogi lépéseket tesznek a klímatudósok

Klímatudósok és szakértők jogi lépéseket tesznek az EPA ellen, hogy a vegyi anyagokról szóló törvény alapján kötelezzék az éghajlatvédelmi intézkedéseket.

Tudományos, orvosi és politikai szakértők egy csoportja – köztük Dr. James Hansen neves éghajlatkutató – beperelte az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségét (EPA-t), hogy a veszélyes vegyi anyagok ellenőrzésére szolgáló szövetségi jogszabály alapján kötelezze az ügynökséget az üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának kezelésére.

Újabb jogi lépéseket tesznek a klímatudósok

A klímaszakértők 2022. november 12-én nyújtották be keresetüket az oregoni Eugene szövetségi bíróságán. Az ügy azt követően indult, hogy az EPA elutasította a szakértők által benyújtott beadványt, amelyben kifejtették, hogy a toxikus anyagok ellenőrzéséről szóló törvény alapján milyen indokok alapján kellene szabályalkotást kezdeményezni a gyorsan eszkalálódó éghajlati válságot okozó, antropogén eredetű üvegházhatású gázok fokozatos megszüntetése érdekében. A felperesek azt követelik, hogy az EPA a TSCA szerinti hatáskörét felhasználva dolgozzon ki olyan szabályozást, amely korlátozza és végül megszünteti a bolygót felmelegítő kibocsátásokat, amelyek többsége a fosszilis tüzelőanyagok termeléséből és fogyasztásából származik. A panasz (.PDF) szerint: “A TSCA szerinti szabályozás nélkül az Egyesült Államok kormánya nem fogja megszüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátása által az egészségre és a környezetre jelentett ésszerűtlen kockázatot”.

Korábban az EPA a tiszta levegőről szóló törvényre támaszkodott az éghajlatszennyezéssel kapcsolatos szabályozások kidolgozása során, például a gépjárművek kipufogógáz-kibocsátásának ellenőrzésére. A toxikus anyagok ellenőrzéséről szóló törvényt nem használták fel éghajlati célokra, bár az EPA 1978-ban általános tilalmat rendelt el az aeroszolokban lévő klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC-k) – az ózonréteget lebontó és üvegházhatású gázként ható vegyi anyagok – használatára. A TSCA előírja az EPA számára, hogy tegyen intézkedéseket minden olyan vegyi anyag vagy keverék ellenőrzésére, amelyről megállapítást nyert, hogy az egészséget vagy a környezetet károsítja vagy széles körű kárt okozhat.

A felperesek azzal érvelnek, hogy az üvegházhatású gázok (a CFC-ken túlmenően) a jogszabály értelmében veszélyes anyagoknak minősülnek, amelyek ellenőrzésére az ügynökségnek intézkednie kell.

“A TSCA a vegyi anyagok biztonságáról szóló törvény. Jelenleg az üvegházhatású gázok a legveszélyesebb vegyi anyagok a bolygón. A TSCA-t a vegyi kockázatok ellenőrzésére tervezték, amit más hatóságok nem tudnak ellenőrizni” – mondta Donn Viviani, a felperes és az EPA korábbi tudósa nyilatkozatában. “Több mint 30 évig dolgoztam az EPA-nál, és nehezen értem, miért van szüksége az ügynökségnek petícióra ahhoz, hogy szabályozza ezeket a nem biztonságos vegyi anyagokat” – folytatta. “Valójában szinte hihetetlen számomra, hogy elutasították a Petíciót, és perre van szükségük ahhoz, hogy komolyan fellépjenek az emberiség valaha létezett legsúlyosabb kockázatával szemben”.

A klímaszakértők 2022. június 16-án nyújtották be petíciójukat az EPA-hoz. Néhány hónappal később, szeptemberben az EPA elutasította a petíciót, arra hivatkozva, hogy a kérés nem elég konkrét, tekintettel az éghajlati válság hatalmas kiterjedésére. Az EPA azt is közölte, hogy a kormány lépéseket tesz az éghajlatváltozás kezelésére. A már folyamatban lévő erőfeszítések és a jövőbeni intézkedések az ügynökség érvelése szerint elegendőek lesznek az Egyesült Államok éghajlati céljainak teljesítéséhez.

Dan Galpern, a felpereseket képviselő ügyvéd, a Climate Protection Restoration Initiative nevű szervezet ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy a jelenlegi éghajlatvédelmi intézkedések és kiadások, például a közelmúltbeli jogszabályokban (az infrastrukturális beruházási és foglalkoztatási törvényben és az inflációcsökkentési törvényben) foglaltak “továbbra is reménytelenül elégtelenek”.

“A TSCA ésszerű felhasználása az ügynökség részéről az üvegházhatású gázok szennyezésének korlátozására valóban maradandó örökséget formálna Biden számára”mondta Dr. Hansen. “A fiatalok jövője forog kockán, és már régen itt az ideje, hogy komolyan vegyük a dolgot.”

Forrás: Climate in the Courts


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.