Egy tengeri szélerőmű prototípusa a Kanári-szigeteken

Úgy néz ki, mint egy teljesen átlagos tengeri szélerőmű, de a tervezői szerint koránt sem az. Egy különleges teleszkópos technológiával tervezték, ami könnyebbé, gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a tengeri erőművek összeszerelését.

Ez a prototípus máris elegendő áramot termel 500 háztartás ellátásához itt Las Palmasban a Kanári-szigeteken.

Csupán fél órányi hajóútra a sziget legfontosabb kikötőjétől, íme a kísérleti turbina. Majdnem 4 év kellett ahhoz, hogy valósággá váljon.

Jelenlegi teljesítménye 5 megawatt.

De ami igazán különlegessé tette, az ahogyan felépítették, és beüzemelték.

Az alapot, és a tornyot is a parton, szárazföldön építették meg. Az alapot ezután vontatóhajókkal húzták a helyére, ami 30 méter mélyen van.

Az alap balanszát tengervízzel oldották meg, a torony részét pedig teleszkóppal.

„ Két rendszert foglal magába ez a prototípus. Az egyik az alsó alap, ami lehetővé teszi a rendszer ballasztját a tengerfenéken. A másik az automatikus emelő rendszer, ami fel tudja tolni a tornyot, és a turbinát a végső helyzetbe. A tengeri környezet nem egyszerű, de ez a technológia készen áll arra, hogy megbirkózzon a nehézségekkel. A szerkezetet úgy tervezték és építették, hogy rugalmas legyen” – mondja Juan Manuel Sánchez Herrero bányamérnök

A fejlesztők szerint ezzel a módszerrel 35 %-kal csökkenthető a telepítés költsége azokhoz a tengeri szélerőművekhez képest, ahol az összeszerelést az erőmű végső helyén végzik.

A karbantartási munkák a szokásosak-mondják a kutatók.

A kitalálók szerint a rendszert úgy dolgozták ki, hogy könnyedén fel lehessen nagyítani, sokkal nagyobb teljesítményű, akár 12 megawattos turbinákhoz is, amik éppen most törnek be a piacra.

Ez a fő kihívás, -mondják a kutatók- függetlenül attól, hogy milyen a mérete, és a stabilitása ezeknek a tengeri alapoknak.

“A felépítése miatt ezeknél a tengeri erőgépeknél a legrosszabb, ami történhet a stabilitás elvesztése. A megemelt részén, ahol a turbina van, nagyon nagy a súly. Ez emeli a gravitációs központokat. Ezért választottuk a teleszkópos tornyot. Azzal, hogy levisszük a turbinát, levisszük a terhelést is, és ez a kulcsa annak, hogy garantálni tudjuk az egész szerkezet stabilitását a vízen.” – teszi hozzá José Serna mélyépítő-mérnök

Amellett, hogy további fejlesztéseken dolgoznak, a kutatók új piaci lehetőségeket is keresnek.

„Számtalan lehetőségünk van. Először létrehozhatunk egy demonstrációs helyet, például itt a Kanári-szigeteken, és felállíthatunk újabb 3 vagy 5 tengeri szélerőművet ugyanezzel a technológiával, vagy gondolkodhatunk egy nagyobb kereskedelmi parkban, 50 vagy 70 egységgel. Jelenleg az offshore technológiák piaca nagyon lassan mozdul előre. Lépésről lépésre kell haladni. A mostani koncepcióval létre lehet hozni működőképes szélerőmű parkokat, de valószínűleg legkorábban 2024-ben.” – szögezi le Javier Nieto offshore részlegvezető

További információk: ELICAN Projct

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.