A bűntudat nem elég a Föld megmentéséhez

Ha elterjedne a minőségi zöld marketing, az komoly lépés lenne ahhoz, hogy idővel minden nap a Föld napja legyen. Egyre több a környezettudatos úton előállított termék, de sem a cégek sem az emberek nem hajlandóak átállni a zöld megoldásokra. Egy kis marketing megtolhatná a folyamatot, ha másra helyeznénk a hangsúlyt.

Joel Makower, a GreenBiz alapítója és szerkesztője jegyezte meg pár éve, hogy az energiatakarékos áruk kivételével semmilyen zöld termék nem tudott igazi piaci részesedéshez jutni. Az olyan befutott termékek sikere mögött, mint a Toyota Prius vagy az energiatakarékos izzók, nem környezettudatosság áll, hanem pusztán önérdek: ha Priust vezet az amerikai, nem kell üzemanyagadót fizetnie, ha energiatakarékos izzót vesz, akkor kisebb lesz a villanyszámlája. A zöld termék önmagában nem elég az értékesítéshez – tette hozzá Makower.

A bűntudat nem elég a Föld megmentéséhez | ClimeNews - Hírportál

A környezetvédelem is saját érdek

Tehát a fogyasztókat önmagában nem hatja meg az, ha valami környezettudatos szemlélettel készült, vagy ha az adott produktum környezetkímélőbb társainál, csak ha ez valamilyen módon az egyén érdekeivel is egybevág. Felmerül a kérdés, hogy a Földünk megóvását, amit azért a társadalom java elfogad kollektív érdekként, miért nem tudjuk a mindennapokban egyéni érdekekre lebontani? Pedig a Cone Communications felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka gondolkozik zölden vásárláskor, de egy friss felmérés szerint már Magyarországon is elindult a változás. A 2014–2016-re vonatkozó első Tudatos Vásárló Piaci Jelentés eredménye szerint 1014 milliárd forint volt a tudatos vásárlói döntések értéke.

Több ok is meghúzódik a háttérben. A jóléti államokban zöldnek lenni inkább divat, és a klímaváltozásból legtöbb esetben annyit éreznek az emberek, hogy többet kell használni nyáron a légkondit, míg a világ szegényebb országaiban, különösen azokban, ahol már esetleg ivóvízhiány is előállt a klímaváltozás miatt, pusztán az életben maradáshoz szükséges minimumot fogják és tudják szem előtt tartani. És az nem mindig zöld. De ehhez nem kell Kelet-Afrikáig menni. Egy posztszocialista ország panelrengetegében nyugdíjból vagy minimálbérből tengődő közép-európiai család se fogja a drágább mosogatószert venni, csak mert attól jobb lesz az óceáni halaknak.

Büszke állatfaj az ember

A zöld marketing vagy ökomarketing magába foglalja a környezetbarát gyártást, terjesztést, csomagolást és a megfelelő kommunikációt. A zöld kommunikáció legtöbb esetben arról szól, hogy azzal adjuk meg a módit, ha mi is ilyen termékkel rendelkezünk. Máskor a vásárlóban igyekszik rossz érzést kelteni, aki így bűntudatot érez, ha a „Föld megmentése érdekében” hívómondat ellenére, mégis a másik márkát választja. Ezek azonban hibás kommunikációs fogások, ha a célunk valóban a hosszú távú fenntarthatóság, és a zöld termékek piaci terjeszkedése. A zöld marketingnek fel kell vállalnia egyfajta oktató szerepet is, hiszen a Föld sorsa, a mi sorsunk is, az állatfajok sorsa, a mi sorsunk is. Ilyen gondolattal azonban ritkán térünk be a sarki boltba 10 óra munka után.

Ezért kiemelten fontos a kommunikáció. A „zöld” és az „organikus” elcsépelt kifejezések, amik lassan már hitelüket is vesztik a megannyi hamis áru miatt. A kiüresedett szlogenek helyett valódi tájékoztatásra lenne szüksége az embereknek, hogy tudják, mekkora az ökológiai lábnyomuk, és azt mennyivel csökkenthetik az adott termék használatával. A cégeknek szembe kéne nézniük saját környezetkárosító hatásukkal, és honlapjaikon mutatni kéne, mennyivel csökkentették azt a környezettudatos módszertanok bevezetésével, és azt is mutatniuk kéne, mennyivel csökkentették vásárlóik és ügyfeleik a környezetre mért negatív hatásukat azzal, hogy az ő terméküket használják. Az cégeknek meg kell vizsgálniuk, mik motiválják elsősorban az embereket arra, hogy zöld terméket vásároljanak, és aköré kell építeniük marketingtevékenységüket. A Föld megmentése kollektív érdek, bolygónk folyamatos pusztítása pedig mindannyiunk bűne, így a bűntudatkeltés és divatos szavak helyett inkább mutassunk példát egymásnak.

Forrás: Piac&Profit |  Szeicz András

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.