“Nincs felnőtt a szobában”: Vezetők kritizálják a klímavédelmi tétlenséget

Sokan kételkednek abban, hogy a világ vezetői az évtizedek óta tartó tétovázás után hirtelen akcióba lendülnek a “katasztrofális” felmelegedés megakadályozása érdekében.

A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felgyorsították az ivóvízválságot Banglades déli part menti területeinA klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák felgyorsították az ivóvízválságot Banglades déli part menti területein [Szíves hozzájárulás: Nemzetközi Vöröskereszt].

A globális felmelegedéssel kapcsolatos több évtizedes tétlenséget bírálók mély szkepticizmusuknak adtak hangot, miközben a világ vezetői Glasgowban gyűltek össze, hogy döntő jelentőségű megállapodásokat kössenek az egyre súlyosbodó éghajlati válság sürgős megfordítása érdekében.

Sok aktivista megkérdőjelezi, hogy a fejlett országok végre lépéseket tesznek-e az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az ezekért felelős nagyvállalatoknak a megfékezésére, és hogy a gazdag országok – amelyek egyedül felelősek a válságért – anyagilag támogatni fogják-e a szegényebbeket a fosszilis tüzelőanyagokról való lemondásban.

A tudósok szerint a skóciai Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 csúcstalálkozó valószínűleg az utolsó esély arra, hogy komoly intézkedéseket hozzanak a bolygót fenyegető katasztrofális forgatókönyvek megelőzésére, mivel a hőmérséklet tovább emelkedik, és a szélsőséges időjárási jelenségek mindennapossá válnak.

Banglades, a 165 millió lakosú dél-ázsiai ország a hetedik helyen áll a világon az éghajlati katasztrófák által leginkább sújtott országok között, és a hőmérséklet emelkedése csak tovább rontja a helyzetet.

A tengerparti területekről a belvárosi központokba irányuló tömeges migráció már most is zajlik, mivel a tengerek emelkedése beborítja az alacsonyan fekvő országot, és az elkövetkező évtizedekben akár 30 millió ember is “éghajlati menekültté” válhat.

A fejlett országok 2009-ben megállapodtak abban, hogy évente 100 milliárd dollárral járulnak hozzá a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséhez és energiarendszereik átalakításához. A gazdag országok azonban eddig nem tartották be ígéreteiket, és 2020-25 között várhatóan 75 milliárd dollárral maradnak el az ígéretektől.

Nincs felnőtt a szobában - Vezetők kritizálják a klímavédelmi tétlenséget

‘Felelősségtudat’

Fariha Aumi, a Fridays For Future-Bangladesh koordinátorhelyettese az ország északi részén fekvő Jamalpurból az Al Jazeerának elmondta, hogy a világ vezetőinek évtizedek óta tartó késlekedése miatt szkeptikus a COP26 kimenetelét illetően.

“Kíváncsian várjuk majd a fejlett országok kifogásait, és reméljük, hogy jó néhány jó kérdéssel fogunk dobálózni az országunk [éghajlatváltozás] mérséklésével kapcsolatban” – mondta Aumi, a 22 éves orvostanhallgató.

“Ha lenne bennük [a G20 vezetőiben] felelősségérzet a tetteikkel vagy döntéseikkel kapcsolatban, akkor szem előtt tartották volna a globális délvidéket, és megfelelően biztosították volna a kompenzációs pénzeket. Egyik sem látható.”

Hozzátette, hogy a korábbi éghajlat-változási csúcstalálkozókat “sikeresnek” nyilvánították, az ígéretek azonban nem teljesültek.

“Ha még mindig nem értik meg, hogy a “rejtett járvány” még mindig tart, nem hiszem, hogy bármit is tennének a kibocsátás megállítása érdekében” – mondta Aumi.

Sok jó okunk van kételkedni abban, hogy a világ vezetői hirtelen akcióba lendülnek, és megpróbálják megakadályozni a “katasztrofális” felmelegedést.

Az ENSZ 1988-ban alakult Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) nemrégiben figyelmeztetett, hogy a bolygó átlaghőmérséklete 2030-ra 1,5 Celsius-fokkal (4,7 Fahrenheit-fokkal) magasabb lesz – egy évtizeddel korábban, mint ahogy azt három évvel ezelőtt előre jelezték.

A globális felmelegedés hatásai, különösen a megnövekedett ciklonok, a tengerparti és árapályos áradások,A globális felmelegedés hatásai, különösen a megnövekedett ciklonok, a tengerparti és árapályos áradások, amelyek a sós vizet beljebb viszik a szárazföld belsejébe, pusztító hatással vannak Bangladesre
[Kép: Mahmud Hossain Opu/AP]

‘Civilizációs összeomlás’

Rupert Read brit éghajlat- és környezetvédelmi aktivista szintén szkeptikus abban, hogy a világ vezetői, különösen a leghatalmasabbak, valódi lépéseket tesznek, miután több mint 30 éve nem tesznek semmit a Föld emberi tevékenység okozta felmelegedésének megakadályozására.

“A civilizációs összeomlás felé tartunk”mondta Read az Al Jazeerának. “A lényeg tehát az, hogy nincsenek felnőttek a teremben, nincs lovasság, amely a megmentésre lovagolna. Közösen kell cselekednünk, és anélkül kell cselekednünk, hogy arra számítanánk, hogy a kormányaink majd megmentenek minket.”

A 2015-ös párizsi klímacsúcson 191 nemzet állapodott meg abban, hogy megakadályozza az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-foknál nagyobb felmelegedést. Hat évvel később azonban a világ az évszázad végére 2,7 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés felé tart – ez a szint katasztrófát jelent a bolygó és minden lakója számára.

A hőmérséklet ilyen mértékű emelkedése intenzívebb viharokat, árvizeket, erdőtüzeket és emelkedő tengerszintet jelent. Emberek milliói lesznek kénytelenek elköltözni, mivel a bolygó egyes területei lakhatatlanná válnak.

Egyes kritikusok megkérdőjelezték, hogy a világ vezetői a “nettó nulla” kibocsátás kifejezést az éghajlati válság csodaszereként hirdetik. A nettó nulla a légkörből eltávolított és az oda kibocsátott üvegházhatású gázok közötti egyensúlyra utal.

“A nettó nullát a világ legnagyobb szennyezői és kormányai a felelősség alól való kibújás és az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenségük vagy káros tevékenységük leplezésére használják” – mondta Kim Bryan, a 350.org klímaváltozás-ellenes szervezet munkatársa.

“A nettó nulla nem a kibocsátás csökkentését jelenti. Ahhoz, hogy az éghajlati összeomlás legrosszabb hatásait elhárítsuk, 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedés alatt kell maradnunk. Ez azt jelenti, hogy most kell csökkenteni a kibocsátást”.

Nincs felnőtt a szobában - Vezetők kritizálják a klímavédelmi tétlenséget

„Bűnös” fosszilis pénzügyek

Bryan azt is kiemelte, hogy a nagybankok folytatják a fosszilis tüzelőanyag-ipar “bűnös finanszírozását”, “amely jelenleg is embereket öl meg világszerte”.

Még mindig dollárbilliók áramlanak a fosszilis tüzelőanyag-ágazatba, és kevés kötelezettségvállalás történt ennek megszüntetésére – jegyezte meg.

“Őrültség, hogy a bankjaink továbbra is támogatnak egy olyan iparágat, amely az éghajlati válság motorja” – mondta Bryan az Al Jazeerának, megjegyezve, hogy a JPMorgan Chase, a Lloyds Bank, a HSBC és a Blackrock a fosszilis tüzelőanyagok bővítésének legnagyobb finanszírozói közé tartozik.

Eközben a világ kormányai percenként 11 millió dollárral támogatják a fosszilis üzemanyagipart a Nemzetközi Valutaalap elemzése szerint.

Ingmar Rentzhog, a We Don’t Have Time csoport alapítója és vezérigazgatója szerint a fosszilis tüzelőanyag-ágazat támogatása a legsürgetőbb megoldandó éghajlati kérdés.

“Ezek a hatalmas gazdaságok évek óta ígérgetik, hogy fokozatosan megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, és mégsem történik semmi. Sőt, az előrejelzések szerint a támogatások a következő években növekedni fognak” – mondta nyilatkozatában.

“Ez kiforgatja a versenyt, és rendkívül megnehezíti a tiszta, zöld alternatívák – amelyek a valóságban sokkal olcsóbbak – elterjedését, amíg még van időnk.”

Az Oxfam brit székhelyű jótékonysági szervezet szerint 2020 volt az eddigi legmelegebb év, és közel 100 millió embert érintettek az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák, amelyek legalább 171 milliárd dollár gazdasági veszteséget okoztak.

A nemzetek azonban továbbra is olyan homályos intézkedéseket támogatnak, amelyek csak évek múlva lépnek életbe, holott minden jel arra mutat, hogy az emberiségnek már csak nyolc éve van arra, hogy a helyes irányba mozduljon – vagy a bolygó végzetével nézzen szembe.

A világ vezetőinek kritikusai ezért kevéssé bíznak abban, hogy a Skóciában zajló csúcstalálkozó eléri azt, amire égető szükség lenne.

Nincs felnőtt a szobában - Vezetők kritizálják a klímavédelmi tétlenséget

“[A COP26] gyakorlatilag kudarcra van ítélve. Úgy fog kudarcot vallani, ahogyan korábban is kudarcot vallottak. Még a 2015-ös párizsi megállapodás is – ami elképesztő diplomáciai teljesítmény volt – papírtigris volt” – mondta Read.

Robert Kennedy – Al Jazeera

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.