‘Az idősebb generációk nem értik’: amikor meghallják az XR ifjúsági tagozatát

Amikor múlt hét szerdán az Extinction Rebellion ifjúsági frakciójának öt tagja felmászott a YouTube főhadiszállására, és a bejárata fölött tiltakoztak egy olyan probléma ellen, amely különös jelentőséggel bír a nemzedékük számára.

'Az idősebb generációk nem értik': amikor meghallják az XR ifjúsági tagozatát

A társasághoz intézett levelükben azt kérték a YouTube-tól, hogy változtassa meg azt, amelyet a csoport állít az aránytalan klímatagadás miatt, egy olyan webhelyen, amely a 16–24 évesek számára a legfigyeltebb platform. (… a ClimeNews is tartózkodik a YouTube videók csatolásától!)

Ez az egyik módja annak, hogy az XR Youth tagjai megkíséreljék hallani hangjukat az éghajlati válság elleni tiltakozó mozgalomban, amely számukra sürgős.

20 éves Talia Woodin, az XR Ifjúság egyik tagja, aki tiltakozott a YouTube-on:

Ez olyasmi, amelyet az idősebb generációk soha nem fognak megérteni, mert soha nem mondták nekik, hogy jövőben nem kapnak ugyanolyan lehetőségeket, mint a szüleik és nagyszüleik.

Az XR áprilisi kéthetes lázadása óta, valamint az iskolai éghajlati sztrájkok hátterében Greta Thunberg vezette a fiatalok egyre inkább csatlakoznak az XR Ifjúsági tagozatához. Jelenleg nemzetközileg legalább 80 XR ifjúsági csoport létezik, ezek közül 55 az Egyesült Királyságban található. Minden tag 1990 után született éghajlati aktivistákból áll, átlagos életkoruk 16 év, bár néhányuk 10 éves.

'Az idősebb generációk nem értik': amikor meghallják az XR ifjúsági tagozatát

Az XR második tüntetési hulláma az elmúlt két hétben több ezer letartóztatást és rendőrségi fellépést eredményezett, ami megtiltotta számukra, hogy Londonban bárhol összegyűljenek. Az XR Youth ennek részeként megszervezte a saját fellépését, ideértve a YouTube-nál történt tiltakozását és az Oktatási Minisztérium hatáskörén kívüli rendezvényeket az iskolások részére az éghajlati válság jobb megismertetése érdekében.

Talia Woodin annyira létfontosságúnak tartja a tiltakozást, hogy halasztotta a vizuális antropológiai diploma vizsgáit, hogy segítse az XR ifjúsági lázadás koordinálását. A szülei korábban a zöld párt politikájában dolgoztak, és apja, Mike Woodin volt a párt fő előadója hat évig. 2004-ben, amikor Taila öt éves lett édesapja tüdőrákban meghalt. Mivel nemdohányzó volt és egészséges életmódot élt, Woodin úgy gondolja, hogy Oxfordban, ahol éltek, magas szintű légszennyezettség járult hozzá a halálához. Azt mondta:

Ha ilyen fiatal korban ki vagyunk téve ennek, akkor újraértékeltem prioritásomat.

Megállapítja, hogy az idősebb emberek gyakran összehasonlítják a jelenlegi éghajlati válságmozgalmat az 1950-es és 60-as évekbeli atomfegyverek elleni tüntetésekkel. De neki, ez nem ugyanaz:

Mi vagyunk az első generáció, akiket teljesen egyesített egy ilyen egzisztenciális, univerzális fenyegetés.

Ezért az XR Youth nem fél attól, hogy megalapozza egy szélesebb XR mozgalmat. Júliusban a csoport demokratikusan megszavazta a Heathrow megzavarási tervekben való részvételt, és a tagok nagyobb hangsúlyt fektettek az éghajlati igazságosságra, szorosan együttműködve a Nemzetközi Szolidaritási Hálózattal, hogy támogassák az őslakos és a globális déli csoportokat, amelyek a az éghajlati válság élvonalában vannak.

A 21 éves Hollie Andrews ez év elején segítette az XR Youth megalapítását, egy olyan csoport részeként, amely úgy érezte, hogy nem kapják meg a szükséges támogatást fiatalokként a lázadás során.

Nagyon sok kihívást jelentünk a fő XR-nek, látjuk, hogy mi nem tetszik, és megpróbáljuk ezt megjavítani az XR Youth segítségével

– mondta.

Az XR nem tökéletes, de jobb alternatívát kínál nekünk. Nincs még egy ilyen, nem hiszem.

Az XR lázadásának hátterében a letartóztatások száma dominál, de az XR Ifjúsági csapata nem dicsőíti ezt szívesen. Míg egyes tagok a letartóztatás fenyegetését értelmetlennek tekintik egy ilyen bizonytalan jövőben, mások szerint az elfogatóparancsoknak az idősebbekre kell hárulniuk.

'Az idősebb generációk nem értik': amikor meghallják az XR ifjúsági tagozatátA 20 éves Savannah Lovelock, az XR Ifjúsági koordinátora elmondta:

“A felnőtteknek elszámoltathatónak kell lenniük a fiatalok felé, és ha ez azt jelenti, hogy az utcára kell járjunk, és több ezer embert tartóztatnak le, akkor van esélyünk arra, hogy kormányra jussunk, és azt mondhassunk amit szeretnénk. Hogy ez megtörténjen – azt hiszem, ennek kell lennie a stratégiánknak.”

Számukra a küzdelem nem csak az éghajlati válságról szól, hanem a rendszerről is, amelyben felnőttünk, és ennek mentális egészségre gyakorolt ​​hatásáról.

Daniel Walsh, 17 éves, az XR Youth London tagja, és ötször tartóztatták le a tüntetésekben való részvételéért. Azt mondta: „A fiataloknak már szembesülniük kell a szociális média és a testkép kérdéseivel… és most már itt van az éghajlati válság is. Néhány ember számára ez törés pontot jelentett. Az XR engem életben tartott. Depressziós voltam, mielőtt az XR részese lettem.”

Visszatekintve az XR Ifjúságban töltött idejükre, a tagok leginkább büszkék lehetnek az épített közösségekre és a mozgalom által létrehozott barátságokra.

A lázadás nemcsak az utcán megy végbe, és letartóztatják az embereket, hanem egy olyan rendszer ellen is lázad, amely magányossá és értelmetlenné tesz minket

– mondta Lovelock.

Ez arról szól, hogy e közösségekben az emberek tartanak a fájdalomtól, a rettegéstől és attól, hogy mi folyik itt.

Rampasek László

Forrás: The Guardian | Talia Woodin

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.