A “karbonsemlegesség” nem megkerülhető eleme a fenntarthatóságnak

A “Karbonsemleges” minősítés egy olyan globális szabvány, amely az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG-k) kibocsátásának nettó nullára csökkentését végző vállalkozások számára nyerhető el.

A "karbonsemlegesség" nem megkerülhető eleme a fenntarthatóságnak | ClimeNews - Hírportál

Ezt rendszerint belső kibocsátáscsökkentések és a környezeti eszközök megvásárlásával érik el, ide értve a megújuló energiaforrások (zöldáram) és a karbonkreditek megvásárlását.

A “Karbonsemleges” tanúsítás az erre vonatkozó valamelyik protokollt követi pl. a PAS2060 vagy a CarbonNeutral, amelyeket évente felülvizsgálják a legfrissebb tudományos, környezetvédelmi és üzleti szabványok szerint. A jegyzőkönyvet több száz vállalkozás használja világszerte annak érdekében, hogy a szén-dioxid semleges állítások hitelesek és szilárdak legyenek.

Ezt karbonsemlegesítéssel is foglalkozó cégek végzik, amelyek együttműködnek az ügyfelekkel az üzleti sikerük-, valamint a környezetre és a társadalomra gyakorolt pozitív hatás érdekében. A globális projektpartnerekkel való együttműködés, az innovatív megoldások fejlesztése és az ügyfelek konkrét céljainak megértése révén a vállalat megújuló energiaforrásokra, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, a vízgazdálkodás és a biológiai sokféleség megőrzésére, valamint a népességrobbanás megállítására irányuló programokat nyújt.

Ha az Ön vállalatának kevesebb, mint 250 alkalmazottja van, akkor az ingyenesen használható iCC (BOCS Alapítvány által támogatott) Karbonlábnyom Kalkulátora egy egyszerűen használható, költséghatékony platform, amely kiszámítja szénlábnyomát, elkészíti a jegyzőkönyvet és ellenőrzött karbonkiegynlítés révén minősítéssé válik.

Amellett, hogy a karbonsemleges vállalkozások nettó klímára gyakorolt hatása nulla. Emellett számos üzleti előnye is van, és hosszabb távon hiábavalóság minden egyébb környezetvédelmi erőfeszítés, ami indokolja a minősítés megszerzését. Az önkéntes piacon a keresletnek két fő hajtóereje van:
Az egyik kulcsfontosságú elem a vállalat marketinkstratégiája, összekapcsolva a vállalat társadalmi felellősségvállalásával (CSR). Ezek a felelős vállalatok már a korai időszakban karbonsemlegessé tették a tevékenységüket vagy a terméküket, és ezt megfelelő módon kommunikálva verseny előnyhöz jutnak. Másrészről pedig ez egyfajta értékes tanulási gyakorlat az előretekintő, fentarthatóságra törekvő vállalatok számára és nem csak az üzleti szektorban. Úgy gondolom, hogy a karbonsemlegesség teljesen beépül egy jövőbeni megfelelési rendszerbe, és a versenyelőny kidolgozásának eszközévé válik. Ehhez elengedhetetlen a karbonkredit piaci mechanizmusainak megismerése.

A karbonsemlegesség megszerzésének lehetősége nem egy újkeletű dolog – 20 éves gyakorlattal bír, és mára már egy kiforrott rendszer. Jeles képviselői vannak a piacon, akik elöl járnak a fenntarthatóság elérésében, és példamutatásukkal irányt mutatnak másoknak. Vessen egy pillantást rájuk:

Rampasek LászlóA "karbonsemlegesség" nem megkerülhető eleme a fenntarthatóságnak | ClimeNews - Hírportál