A legutóbbi hőhullámok több embert öltek meg, mint maguk a névvel keresztelt viharok

A hőhullámok elnevezése – hasonlóan mint a viharok esetében -, bizonyítaná, hogy mennyire halálosak, mondja a London School of Economics (LSE)!

A legutóbbi hőhullámok több embert öltek meg, mint maguk a névvel keresztelt viharok | ClimeNews

Nyugat-Európát a napokban ismét hőhullám sújtja, Nagy-Britanniában, Franciaországban és a Benelux államokban abszolút hőmérsékleti rekordok dőlnek meg.

A London School of Economics javaslatára, ahogy a pusztító viharokat, úgy a hőhullámokat is névvel kellene illetni. Ezzel hívnák fel a figyelmet a hőhullámok okozta veszélyekre, ugyanis a Telegraph cikkében idézett Bob Ward szerint a legutóbbi hőhullámok több embert öltek meg, mint maguk a névvel keresztelt viharok. Nagy-Britanniában amarikai mintára 2015 óta adnak nevet a nagy pusztítást ígérő viharoknak, mert így könnyebb azokról tájékoztatni a médiában, és felkészülni rájuk.

A hőségnek többek között magas egészségügyi kockázata van. Magyarországon a hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15%-kal emelkedik meg, megyei szinten ez 9 és 20 % között változik. A 2003-as nagy hőhullám nyarán Európában 70 ezerrel több halálesetet regisztráltak, mint a megszokott. A hőhullám és az azt kísérő aszályos időszak az egyik legdrágább extrém időjárási esemény volt Európában, közel 15 milliárd euró veszteséget okozott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint.

Az ember okozta éghajlatváltozás hatására a hőhullámok gyakorisága és intenzitása egyre növekszik. Magyarországon a hőhullámos napok száma a legoptimistább modell szerint is a XXI. század közepére legalább a múltbeli érték kétszeresére növekszik az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Ez extra terhelést jelent az emberi szervezet, a kórházak, a városi infrastruktúra és a mezőgazdaság számára – hogy csak néhányat említsünk –, amire bizony fel kell készülni.

Forrás: Holnapelőtt

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.