A pronatalizmus egyre nagyobb teret nyer…

A pronatalizmus, a szaporodás erőltetése egyre nagyobb teret nyer a nemek közötti egyenlőség törekvéseivel szemben.

A pronatalisták úgy próbálják bemutatni ideológiájukat, mint ami a család biztonságát szolgálja, de a szélsőjobboldali napirendhez kapcsolódik, hamisított adatokat használ fel érvei bizonyítására, és a nemek közötti egyenlőség ellen hat.

A pronatalizmus egyre nagyobb teret nyer...Ezt a 14 éves ugandai lányt 8 évesen kényszerítették házasságra a szülei. Kép: UNICEF/Stuart Tibaweswa

Az ENSZ szerint évente legalább 12 millió lányt adnak férjhez 18 éves koruk előtt, és több mint 650 millió ma élő nőt házasítottak meg gyermekkorában. Világszerte mintegy 257 millió nőnek kell szembenéznie a nem kívánt terhességgel, mivel nem férnek hozzá a fogamzásgátláshoz, az abortuszhoz és a tanácsadáshoz.

Egy alattomos új taktika van kialakulóban a jobboldali ideológia szélesebb közönségnek való eladására, ami nyilvánvaló a [2023. szeptemberi] Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozón a “családbarát gondolkodók és döntéshozók” számára, a [nemrégiben] a texasi Austinban tartott születéspárti Natal-konferencián és a nemrégiben bemutatott Birthgap című filmben. Mindannyian a pronatalizmussal házalnak, olyan normák és politikák összességével, amelyek arra ösztönzik és gyakran kényszerítik a nőket, hogy több gyermeket vállaljanak a termékenységi ráta növelése érdekében, gyakran párosulva az állítólagos “népesedési összeomlás” miatti riadalommal.

A pronatalizmus a nemek közötti egyenlőség, a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés, valamint a nők oktatási és gazdasági szerepvállalásának erősödésével szemben egyre nagyobb teret hódít. Kapcsolatban áll a reproduktív döntéseket diktáló totalitárius politikákkal, a rasszista Nagy Helyettesítés összeesküvés-elmélettel, a vallásos abortuszellenes mozgalommal és a technológiai elit futurizmusával.

Elon Musk például bevallottan pronatalista, aki 10 millió dollárt adományozott a népesség összeomlásának “kutatására”, és tetszett neki az ötlet, hogy megtagadják a szavazati jogot a gyermektelen emberektől. Részt akart venni a budapesti csúcstalálkozón, de nem tudott eljönni, ezért a múlt héten Texasban találkozott helyette Novák Katalin Magyarország köztársasági elnökével, hogy felhívja a figyelmet a “demográfiai válságra”.

Az utóbbi időben a pronatalisták igyekeznek vonzóbb játékarcot vágni. A budapesti csúcstalálkozó azt mondja, hogy támogatni akarja a “családok lelki egészségét és biztonságát”, hogy “biztos jövőt tervezhessenek”. A Natal-konferencia azt állítja, hogy “nincs más politikai vagy ideológiai célja, mint egy olyan világ, amelyben gyermekeinknek unokái lehetnek”. A “Birthgap” című film azt állítja, hogy segíteni akar a “nem tervezett gyermektelenség” járványának gyógyításában, és azt javasolja, hogy “tervezzük át társadalmainkat, hogy csökkentsük [azt], hogy sokkal több embernek legyen… gyermeke, ahogy a szülők természetes módon teszik”. Könnyes interjúkat készít sajnálkozó nőkkel, akik azon siránkoznak, hogy a társadalom meghiúsította természetes gyermekvállalási vágyukat, és most már túl késő.

Ki tiltakozhatna az ellen, hogy kiálljanak a családok egészségéért és biztonságáért, valamint a gyermeket akaró emberek jogáért, hogy gyermekeik legyenek? Az ártatlannak tűnő családbarát retorika mögött azonban a jobboldali propagandához, manipulációhoz és egyenesen hazugságokhoz fűződő gusztustalan kapcsolatok rejtőznek.

A pronatalizmus egyre nagyobb teret nyer...Photo: Janko Ferlič

A budapesti csúcstalálkozó azt hirdeti, hogy Magyarországon “a legmagasabb a házasságkötési és gyermekvállalási arány Európában, miközben a válások és az abortuszok aránya csökken”.


Szerkesztői megjegyzés: Magyarország népessége 1980 óta csökken, függetlenül kormányoktól és ideológiáktól, ami a globális ökológiai válságban példamutatóvá teszi. Ha mindenki a világon úgy élne (beleértve, hogy úgy is népesedne), mint a magyarok, akkor nem is lenne ökológiai válság! A magyar családpolitika gyakorlatilag a minőségi nevelést támogatja, hiszen a születésszámra az anyagi támogatások világszerte csekély hatással vannak. A magyar helyzetet össze se lehet hasonlítani az abortuszt kriminalizáló, fogamzásgátlást akadályozó, nőket elnyomó, így népességrobbanást okozó világméretű pronatalizmussal. Az országokat nem az épp elhangzó szövegekből, hanem az adatokból, trendekből lehet megítélni.


A Natal-konferencia bizonyíthatóan kapcsolatban áll a szélsőjobboldali eugenikusokkal és rasszistákkal. A “Birthgap” filmkészítőjét, Stephen Shaw-t olyan jobboldali talkshow-moderátorok, mint Jordan Peterson, Neil Oliver és Chris Williamson ünneplik, és elismert demográfusként mutatják be, annak ellenére, hogy a demográfia területén semmilyen megbízólevéllel nem rendelkezik. Shaw és Peterson is beszédet mondott a budapesti csúcstalálkozón.

De a konferenciák és a film mögött álló emberekkel szembeni ad hominem kifogásokat félretéve, az általuk tett állítások hiteltelenek és ellentmondásosak. A közelgő “népességösszeomlás” elítélése, miközben a világ népessége évente 80 millióval nő, és az előrejelzések szerint (.PDF) a 2080-as években eléri a 10,4 milliárdot, abszurd. Hogy az elnéptelenedést fenyegetésnek tüntesse fel, a “Birthgap” a csökkenő születési arányszámok okairól szóló adatok hazugságaihoz folyamodik. Egy 2010-es tanulmányt (.PDF) idéz (amelyet “metaanalízisnek” nevez), amelyet Renska Keizer professzor készített, és amely a film szerint azt mutatja, hogy a nők mindössze 10%-a döntött úgy, hogy nem vállal gyermeket, és 10%-uk egészségügyi okokból nem vállalhat gyermeket, ami “a nők 80%-a a körülmények miatt gyermektelen”, nem pedig saját elhatározásából.

De Keizer kutatásai egyáltalán nem ezt állítják. A Birthgap által idézett 2010-es tanulmány nem metaanalízis, nem kvantitatív, és nem azt mutatja, hogy a gyermektelen nők 80%-a nem így döntött. Keizer és társai 2011-es tanulmánya (.PDF) ugyanis egy 2006-os adathalmazt elemzett, amely a 45 éves korukban gyermektelen hollandiai nőket vizsgálta, és megállapította, hogy 55%-uk önként volt gyermektelen, míg 45%-uk orvosi vagy egyéb okokból maradt gyermektelen. Más tanulmányok is hasonló eredményeket találtak: A Pew Research Center 2021-es felmérése (.PDF) szerint a gyermektelenek 56%-a volt önként gyermektelen, a CDC National Survey of Family Growth (.PDF) szerint 72%, a Michigan State University 2022-es tanulmánya (.PDF) szerint pedig 74%. A szervezetem Birthgap Facts című tényellenőrző projektjén dolgozó kutatók nem találtak hiteles adatokat, amelyek alátámasztanák a film állítását, miszerint a gyermektelen nők 80%-a “a körülmények miatt” és nem önszántából gyermektelen.

Az adatok azonban azt mutatják, hogy a nők, akik élnek azzal a jogukkal, hogy eldönthessék vállalnak-e gyermeket, és mikor, késleltetik a gyermekvállalást, kisebb családokat (.PDF) hoznak létre, és csökken a tinédzserterhességek száma. Ezek az eredmények előnyösek, és ünnepelni kellene őket, nem pedig megbélyegezni.

Az ENSZ szerint évente legalább 12 millió lányt adnak férjhez 18 éves koruk előtt, és több mint 650 millió ma élő nőt házasítottak meg gyermekkorában. Világszerte mintegy 257 millió nőnek kell szembenéznie a nem kívánt terhességgel, mivel nem férnek hozzá a fogamzásgátláshoz, az abortuszhoz és a tanácsadáshoz.

A fogyasztás jelenlegi szintje mellett a mai nyolcmilliárdos népesség az erőforrások kimerüléséhez, a talajerózióhoz, a vízhiányhoz, a fajok kihalásához és az éghajlati katasztrófához vezet. Több mint egymilliárd gyermek már most is “rendkívül magas kockázatnak” van kitéve az éghajlatváltozás miatt. A magas termékenységi ráta és a népességnövekedés aláássa az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet (.PDF), és megnehezíti a szegénység és az éhezés felszámolására, valamint az alapvető szolgáltatások és infrastruktúra biztosítására irányuló erőfeszítéseket.

Ezek a jövő valódi veszélyei, nem pedig valamiféle elképzelt összeesküvés a reproduktív döntések megbélyegzésére és a termékenységi arányok alacsonyan tartására. Ezek miatt még inkább elítélendő Shaw javaslata a “társadalmi tervezésről”, hogy visszafordítsa az elnéptelenedés képzeletbeli fenyegetését. A gyermektelenséggel kapcsolatos elferdítésekkel és hazugságokkal próbálja manipulálni a fiatalokat és kormányaikat, hogy a nemzést helyezzék előtérbe az oktatással és a karrierrel szemben. Ezzel állítólag el akarja kerülni a disztópikus jövőt, de valójában egy ilyet vezetne be.

Ahelyett, hogy olyan válságot gyártanánk, amelynek orvoslása “társadalmi mérnöki munkát” jelent az emberi jogok és a nők saját életük feletti ellenőrzésének visszaszorítása érdekében, inkább a valódi válságra kellene összpontosítanunk, amelyet a család, a vallás és a kormányok által gyakorolt pronatalista nyomás táplál, amely milliókat kényszerít anyaságra akaratuk ellenére, gyakran kényszerítéssel és szexuális erőszakkal. A budapesti csúcstalálkozó, a Natal, a “Birthgap” és társaik retorikája, amely azt állítja, hogy ők csak segíteni próbálnak a családokon és enyhíteni a “nem tervezett gyermektelenség” okozta szívfájdalmat, alattomos, és fel kell ismernünk és ki kell mondanunk, hogy mi is ez: egy újabb nyílvessző a pronatalista tőrben, egy újabb fegyver, amelyet a nemek közötti egyenlőség és a reproduktív autonómia keményen kiharcolt vívmányai ellen használnak.

Írta: Nandita Bajaj a Population Balance civil szervezet ügyvezető igazgatója és az Antioch Egyetem Humán Nevelési Intézetének adjunktusa. Kutatási és érdekérvényesítő munkája a pronatalizmus és az emberi terjeszkedés reproduktív, ökológiai és generációk közötti igazságosságra gyakorolt együttes hatásaira összpontosít.

Ez a cikk először az Inter Press Service hírportálon jelent meg 2023. október 4-én.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.