iCC – BOCS Karbonsemleges Vállalatok Találkozója

Ismét találkoztak a karbonsemleges vállalatok vezetői, képviselői. Most is a Magnet Közösségi Ház adott otthont az idei év negyedik iCC – BOCS Karbonsemleges Szervezetek Klub találkozójának.

iCC - BOCS Karbonsemleges Vállalatok Találkozója - ClimeNewsA találkozó előadásaiban definiálásra került az egész világot érintő globális problémakör, kiderült, hogy aki mer az nyer – az elsők profitálnak a legtöbbet a fenntarthatósági kihívások felvállalása kapcsán, karbonsemleges programokról tájékozódhattak, innovációs megoldásokról kaptak hírt a kibocsátás csökkentés területéről, hazai és nemzetközi gyakorlati példákkal találkozhattak és információt kaphattak a karbon semlegesség PR, marketing és brand kommunikációjáról, a CSR és Fenntarthatósági program vetületeiről a résztvevők.  Olyan kérdésre is választ kaptak hogy “Hogyan járhat együtt a gazdasági növekedés a dekarbonizációval”.

A Carbon Online vezetője átadta az időközben auditált cégek karbonsemleges működési tanúsítványait a Hertz, a Rethy Fashion, a Hexa, a romániai Farel és a Roobycon Consulting vezetőinek, képviselőinek.

2013-tól a légkör szén-dioxid mennyisége átlépte a 400 ppm (milliomod rész) értéket. Ez az arány azóta is folyamatosan nő és ez az érték az ipari forradalom előtt csak 280 ppm volt. A már iparosodott országok 40%-kal növelték atmoszféránk szén-dioxid koncentrációját, és sok tudós tart attól, hogy ez még kétszeresére, vagy akár háromszorosára is nőhet. Olyan ütemben bocsájtunk széndi-oxidot a légkörbe, amilyenre még nem volt példa az emberiség történelmében. Teljesen kiszámíthatatlan és ismeretlen terepre tévedtünk. Sajnos az emberiség már maga mögött hagyta azt a 10.000 évig tartó holocén korszakot, aminek ideális klímája egybeesett a civilizációnk kifejlődésével.

iCC - BOCS Karbonsemleges Vállalatok Találkozója - ClimeNewsA téma szakértői világszerte próbálják az emberekben tudatosítani, hogy el kell kerülni a bolygó hőmérsékletének 2 fokos felmelegedését. Hogy miért tartják ezt ennyire fontosnak? Ha átlépjük a 2 fokos felmelegedést, visszacsatolási körfolyamatok lépnek működésbe az ökoszisztémában, billenési pontok, melyek után a klímaváltozás már irányíthatatlanná válik. Mindez majd egy pillanat alatt megy végbe. Olyan alapvető változást okozhatunk, melyek teljesen ismeretlen területre vezetnek minket, ahol lövésünk sem lesz arról, hogy mit kellene akkor tennünk. Nem egy lineáris problémával vagyunk szemben, sokkal inkább egy exponenciális jellegűvel.

A karbonsemleges vállalatok vezetői nem nézik tétlenül, hogy a probléma elhárítása milyen lassan halad. Nem kockáztatnak ezen a téren. Ők azok akiknek nem számít, hogy mindenáron függjenek a fosszilis energiahordozóktól. Önként számították ki a szénlábnyomukat és saját erejükből és elhatározásukból törekszenek a karbon csökkentett vagy 100%-ban karbonsemleges működésre!