Al Gore tüzes megjegyzéseket tesz a WEF-en

Az USA volt alelnöke, Al Gore szerint azok, akik a világot és a gazdaságot irányítják, a globális katasztrófa felé terelnek minket. Hol vannak kulturális és politikai vezetőink? Riadót kell fújniuk és cselekvést kell követelniük MOST.

Oxfordi klímatudósok: Nincs kétség a klímaváltozással kapcsolatban.

Vezető oxfordi klímatudósok ma ragaszkodtak ahhoz, hogy nem lehet kétséges, hogy az ember okozta éghajlatváltozás tény, és sürgős cselekvésre van szükség, mivel az IPCC jelentése szerint a kibocsátások növelik a hőmérsékletet.

Al Gore tüzes megjegyzéseket tesz a WEF-en

Az egyetem szakértői, köztük az IPCC jelentésének kulcsfontosságú szerzői és közreműködői aggodalmuknak adtak hangot a késedelem hatása miatt. Dr. Friederike Otto, az oxfordi Környezetváltozási Intézet igazgatóhelyettese, a jelentés 11. fejezetének (Időjárás és éghajlati szélsőséges események a változó éghajlatban) vezető szerzője a következőket mondta: “Ez a jelentés azt mutatja, hogy az antropogén éghajlatváltozásnak már most is számos hatása van. Az éghajlatváltozás a világ minden régiójában számos szélsőséges éghajlati eseményt érintett. Vannak dolgok, amelyek súlyosbodását a célok betartásával meg tudjuk akadályozni, de sok változás már most is bekövetkezett, és ezt szem előtt kell tartanunk, amikor a politikáról gondolkodunk.”

A világ most melegebb, mint az elmúlt 2000 évben bármikor, de még mindig van időnk cselekedni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.
Dr. Lisa Schipper

Dr. Lisa Schipper, az ECI környezetvédelmi kutatója és a 2. munkacsoport éghajlatváltozással szemben ellenálló fejlődési útvonalak 18. fejezetének koordináló vezető szerzője kijelentette: “A világ most melegebb, mint az elmúlt 2000 évben bármikor, de még mindig van időnk cselekedni a hőmérséklet-emelkedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.”

A jelentés nem hagy kétséget a kibocsátások hatása felől. Tim Palmer, a Royal Society kutatóprofesszora Oxfordban. A következőket mondta: “Az IPCC hatodik értékelő jelentése egyértelműen kimondja, hogy az emberi hatás felmelegítette a légkört, az óceánokat és a szárazföldet, és hogy ez a felmelegedés folytatódni fog, ha továbbra is üvegházhatású gázokat bocsátunk ki a légkörbe. Nagyon nehéz elképzelni, hogy bármely hiteles tudós kételkedne ebben. Sőt, ha nem állítjuk meg hamarosan a kibocsátásunkat, a jövőbeni éghajlatunk egyfajta földi pokollá válhat.”

Nagyon nehéz elképzelni, hogy bármelyik hiteles tudós kételkedik ebben…. ha nem állítjuk meg hamarosan a kibocsátásunkat, a jövőbeli éghajlatunk a Föld poklává válhat.
Tim Palmer professzor

De több kutatásra van szükség. Palmer professzor szerint az éghajlatváltozás tudománya még messze nem “kész és elintézett”, és hozzátette: “Itt az ideje egy új vitának arról, hogy miként lehet a legjobban fejleszteni az éghajlatmodellezés tudományát, hogy nagyobb biztonsággal tervezhessünk a jövőre nézve. […] Ezt a kérdést a COP26-on kell megvitatni”.

Az oxfordi szakértők szerint azonban nem szabad késlekedni a cselekvéssel. Raymond T. Pierrehumbert professzor, az oxfordi Halley-fizika professzora: “Semmi sem fontosabb, mint a szén-dioxid nettó kibocsátásának nullára csökkentése, mégpedig a lehető leghamarabb. A szén-dioxid felhalmozódik a légkörben, és lényegében visszafordíthatatlan felmelegedést okoz, így a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás felé való haladás bármilyen késlekedése arra kötelez bennünket, hogy évezredekig további felmelegedéssel kell együtt élnünk.”

Semmi sem fontosabb, mint a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentése, mégpedig minél hamarabb… a haladás bármilyen késlekedése… arra kötelez bennünket, hogy évezredekig együtt kell élnünk a további felmelegedéssel… Amíg van még elégetetlen fosszilis tüzelőanyag a földben, addig érdemes küzdeni azért, hogy ott maradjon.
Raymond T Pierrehumbert professzor

Közben Myles Allen professzor, a georendszertan professzora és a Fizika Tanszék éghajlati dinamikai csoportjának vezetője ragaszkodott ahhoz, hogy a nemzetközi szervezeteknek és a kormányoknak is cselekedniük kell. Azt mondta: “A globális hőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint valaha. Csökkentenünk kell a metánkibocsátást… miközben a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérésén dolgozunk”.

Semmi sem fontosabb, mint a szén-dioxid nettó kibocsátásának nullára csökkentése, méghozzá a lehető leghamarabb… a haladás bármilyen késlekedése… arra kötelez minket, hogy évezredekig együtt kell élnünk a további felmelegedéssel… Amíg van még elégetetlen fosszilis tüzelőanyag a földben, addig érdemes küzdeni azért, hogy ott maradjon.
Raymond T Pierrehumbert professzor

Pierrehumbert professzor a kormányt konkrét lépések megtételére szólította fel, ugyanakkor fenntartotta, hogy a kibocsátás csökkentéséért folytatott harcot nem szabad szakadéknak tekinteni, amely után nincs értelme továbblépni. Ragaszkodott ahhoz, hogy a harcot folytatni kell: “Miközben nagy hangsúlyt fektetnek a felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartásának előnyeire, el kell ismerni, hogy ez a küszöb nem jelent olyan szakadékot, amelyen túl minden elveszett. Ha nem sikerül elérnünk a 1,5 Celsius-fokos célt, akkor is érdemes elkerülni a 2 Celsius-fokos felmelegedést, és ha nem sikerül tartani a 2 Celsius-fokos határt, akkor is érdemes a 2,5 Celsius-fokos felmelegedés elkerülésére törekedni… Amíg van még elégetetlen fosszilis tüzelőanyag a földben, addig érdemes küzdeni azért, hogy ott is maradjon.”

Allen professzor részletes változtatásra szólította fel a nemzetközi közösséget a cselekvés megkönnyítése érdekében: “Sajnos az összes “szénlábnyom” kalkulátor, valamint az elavult nemzeti és nemzetközi “CO2-egyenérték” elszámolási szabályok 400-500%-kal alulbecsülik a metáncsökkentés előnyeit, ugyanakkor hasonlóan nagy százalékkal túlbecsülik a folyamatos metánkibocsátás okozta károkat. Tehát a mérséklési lehetőségeket elszalasztják, mert a döntéshozókat félrevezetik az értékükkel kapcsolatban, pusztán a bürokratikus tehetetlenség miatt.”

Sürgősen cselekednünk kell, hogy csökkentsük kibocsátásainkat, de fokozzuk erőfeszítéseinket annak érdekében is, hogy segítsük a természetet a jelenlegi és a jövőbeli éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.
Dr. Pam Berry

Dr. Pam Berry, az ECI vezető kutatója pedig a cselekvés elmulasztásának veszélyeire figyelmeztetett. Azt mondta: “Az előre jelzett éghajlati változások jelentős hatást gyakorolnának számos fajra és ökoszisztémára világszerte, ami kihatással lenne mindarra a sok mindenre, amit a biológiai sokféleség az emberi élet és jólét támogatása érdekében tesz. Sürgősen cselekednünk kell, hogy csökkentsük kibocsátásainkat, ugyanakkor fokozzuk erőfeszítéseinket, hogy segítsük a természetet a jelenlegi és a jövőbeli éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Forrás: University of Oxford

Ezt Al Gore pontosan tudja, ki is kelt magából a WEF egyik panelbeszélgetésén szerdán, mégpedig a következőképpen. Lásd a videót.

 

Videóátirat

Al Gore alelnök Úr, ha szólíthatom Önt így, több mint 40 éve vezeti ezt a folyamatot, alakítja az éghajlatváltozásról szóló globális beszélgetéseket, ösztönzi az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó technológiák alkalmazásának fejlesztését.

Sok ilyen fiatallal találkoztam, akiket Ön arra ösztönzött, hogy csatlakozzanak a környezeti fenntarthatósággal foglalkozó munkákhoz az üzleti életben, és nemrégiben elindította a műholdtechnológiát, hogy nyomon követhesse a kibocsátásokat a vállalatoknál, valamint azon országok körében, amelyek elszámoltathatók kötelezettségeikért.

Megpróbáltam leegyszerűsíteni a jeleket számunkra, nem volt könnyű, csak 10 percet adtunk nekik, ez egy nagyon összetett téma Merlot-tal összefonódó kérdésekkel, problémákkal és
következményekkel, de Önnek is sok tapasztalata van politikusként és az üzleti életben, szószólóként és aktivistaként, és ma szeretném megkérdezni Öntől, mint globális vezetőtől, milyen tanácsot adna mindannyiunknak, akik hozzá akarunk járulni hogy végleg az az Erő legyünk, melyek azok a hatékony eszközök és felemelők, amelyekre Ön szerint globális közösségként összpontosítanunk kell, és még egyszer köszönöm, amiért értékelhetem az Ön vezető szerepét!

és szeretnék gratulálni Johannak és Joyitának az elején bemutatott előadásukért, és minden bizonnyal nagyon várom, hogy a barátom, Yo-Yo Ma is szerepeljen a panel végén.

Tudod, hajlamosak vagyunk a rossz hírre hangsúlyozni, és sajnos van sok, de van egy csomó jó hír is, és csak néhányra szeretnék kitérni.

Az országomban, elfogadtuk az inflációcsökkentési törvényt, amely elsősorban 369 milliárdos klímatörvény, amely valójában sokkal nagyobb lesz, mert a súlyos emelést adójóváírások hajtják
végre, amelyek közül néhány valóban nyílt végű, és az ezek által már elindított korai befektetések sok okot adnak arra, hogy azt higgyük, hogy ez megy.

Sokkal több, mint 369 milliárd, ezért nagyon biztató, hogy másodszor Andrew hazájában, Ausztráliában a választások megváltoztatták Ausztrália klímapolitikáját, majd a brazíliai választások
megváltoztatták a brazíliai klímapolitikát, így van egy jó hírünk. Lendület.

Az Európai Unió többnyire sikeresen egyensúlyozta a rövid távú energiaválságra való reagálás szükségességét, amelyet Oroszország gonosz és kegyetlen ukrajnai inváziója okozott, egyensúlyba hozva ezt a rövid távú válságot a megújuló energiára való hosszabb távú átállás felgyorsításával.

Továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy beszorul a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrába, ami ténylegesen növeli a kibocsátást az elkövetkező években, és vigyáznunk kell, hogy a technológiai fronton is több jó hír lesz, ahogy Andrew mondta, hogy megvannak a szükséges technológiák.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az 50%-os csökkentés érdekében minden szükséges technológiával rendelkezünk, és már bevált telepítési modellek állnak rendelkezésre.

2030 után a következő 50%-nak megvannak a fejlesztés alatt álló technológiái, látjuk az utat a fejlesztésükhöz, tudjuk, hogyan juthatunk el odáig, amit tavaly már láthattunk, ha
megnézzük a világszerte telepített új villamosenergia-termelést 90%-a megújuló volt, ma már a legolcsóbb áramforrás az egész bolygón. Másodszor az elektromos járművek a közlekedési szektorban a penetráció elérte a 10%-os szintet több földrajzi területen, ez az a pont, ahol gyakran látni, hogy az inflexiója sokkal magasabbra megy. Norvégiában már 50 százalékon van, az összes autógyártó ebbe az irányba megy és vezeti az üzletet.

Andrew és Mark természetesen két csodálatos példa, de sokan mások is vannak, és az idei évben észrevettem, hogy a vezérigazgatók és más üzleti vezetők által tanúsított szenvedély és figyelem hatalmas mértékben megnőtt.
Ez valóban így van, de amint a főtitkár zseniális beszédében mondta korábban, nem nyerünk. A válság még mindig gyorsabban romlik, mint ahogy bevezetjük ezeket a megoldásokat, és gyorsan
változtatnunk kell, a kibocsátások még mindig nőnek. Az elmúlt néhány év küldetéscsökkentési ígéretei még mindig emelkednek. Mikor hozzuk be ezeket és csökkenti a kibocsátásokat, és csak hogy a tudományt egy kicsit más kontextusba helyezzük, az emberek ismerik azt a vékony kék vonalat, amelyet az űrhajósok hoznak vissza a képeiken az űrből, ez az a része a légkörnek, amely oxigénnel rendelkezik a troposzférában, és csak öt hét kilométer vastagságban.

Ezt használjuk nyitott csatornaként, ha egy autóval egyenesen a levegőbe tudna vezetni államközi autópálya sebességgel, öt perc alatt feljut a kék vonal tetejére, és az üvegházhatású gázok
szennyezése alatta lenne. Még mindig 162 millió tonnát teszünk bele minden egyes nap, és a felhalmozott mennyiség most annyi plusz hőt ejt csapdába, amennyit 600 ezer hirosimai klasszikus atombomba bocsátana ki. Az atombombák minden egyes nap felrobbannak a földön, ez az, ami felforralja az óceánokat, létrehozva ezeket a légköri folyókat és az esőbombákat, kiszívják a nedvességet a szárazföldről, és szárazságot okoznak, megolvasztják a jeget, megemelik a tengerszintet és az éghajlat ilyen hullámait.

Az előrejelzések szerint a menekültek száma eléri az 1 milliárdot (az USA-ban, a szerk.) ebben a században, nézd meg az idegengyűlöletet és a politikai tekintélyelvű irányzatokat, amelyek alig néhány millió menekülttől származnak. Milyen lenne, amikor egy milliárddal veszítenénk el önkormányzási képességünket ezen a világon? Így kell cselekednünk, hogy válaszoljunk az ön kérdésére azt mondanám, hogy sokkal nagyobb szükségünk van a sürgősség érzésére, mint amilyen eddig volt, és szükségünk volt rá, és végre kell hajtanunk néhány változtatást, amelyekről ezen a konferencián hallottunk. Az észak és dél, valamint a kelet és nyugat között egyre nagyobb a szakadék. Főleg azok között, akik elég idősek ahhoz, hogy hatalmi pozíciókat töltsenek be, és a világ fiataljai között, Greta Tunberget éppen most tartóztatták le. Németországban. Egyetértek azzal az erőfeszítésével, hogy megakadályozza, hogy egy németországi szénbányában a fiatalok világszerte azt nézzék, mit csinálunk, megnézik a Világbankot, és azt mondják, ó, van egy klímatagadó a Világbankért. Szóval miért lepődsz meg azon, hogy a Világbank teljesen elmulasztja a feladatát? A főtitkár azt mondja, hogy mindenki tudja, hogy a Világbank csúnyán kudarcot vall most, rendben van a gyermekágyi folyamat…

Mit mondjak ezeknek a fiatal aktivistáknak, akiket világszerte képezek?

Odajönnek hozzám, és azt mondják, rendben van-e az, hogy a világ egyik legnagyobb olajtársaságának vezérigazgatóját a COP elnökének nevezik ki? Az igaz, hogy nem az a lényeg, hogy kedves-e vagy sem, vagy hogy intelligens.

Az összeférhetetlenség megjelenése aláássa a bizalmat egy olyan időszakban, amikor a klímaaktivisták világszerte, és részben a nevükben beszélek itt, ezen a színpadon. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hatóság emberei nem végzik a munkájukat sok a bla-bla-bla-bla, ahogy Greta mondta, sok a szó, és van néhány értelmes kötelezettségvállalás, de még mindig csúnyán elbukunk.

Szükségünk van egy szuper többségi eljárásra az egyhangúság helyett a COP-on.

Nem hagyhatjuk, hogy az olaj- és gázipari vállalatok és a benzinállamok mondják meg, hogy mi a megengedett az utolsó COP-on.

Nem is volt szabad megvitatni az olaj- és gázkitermelés visszaszorítását, nem lehetett megvitatni, sok ndc-t nem is kértek fel. Vajon a következő COP-on is meg tudjuk-e majd vitatni az olaj- és gázkitermelés visszaszorítását, vagy az olajiparnak a COP élére állítása azt fogja jelenteni a fiataloknak világszerte, hogy úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk tovább leplezni a dolgot, hadd fejezzem be ezzel a ponttal az iparágról.

Az önök területén voltak olyan problémák, amikor megpróbáltak törvényt hozni, de az olaj- és gázipar bejött és harcolt önök ellen, az én államomban ugyanez a helyzet minden klímapárti törvényjavaslattal, nemzeti szinten, regionális szinten, helyi szinten, önkormányzati szinten az olaj- és gázipar, és a szénipar bejönnek és foggal-körömmel harcolnak ellene, és a politikai befolyás és gazdagság örökölt hálózatát használják arra, hogy megállítsák a fejlődést, nekünk többieknek meg kell reformálnunk ezeket a nemzetközi intézményeket, hogy a világ népei, beleértve a világ fiataljait is, azt mondhassák, hogy mostantól mi irányítjuk a saját sorsunkat, nem használjuk többé az eget nyitott csatornának, megmentjük a jövőt, és reményt adunk az embereknek, hogy meg tudjuk csinálni, és ne feledjük, hogy a politikai akarat önmagában megújuló erőforrás.

[Taps]

Videó forrása: Forbes

“Megvan a technika a klímaváltozás lassításához – hol a politikai akarat”

“A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a [CO2-kibocsátás] 50%-os csökkentéséhez rendelkezésünkre áll az összes szükséges technológia, amelyeknek bevált alkalmazási modelljei már a rendelkezésünkre állnak. A következő 50%-hoz, 2030 után, a fejlesztés alatt álló technológiák állnak rendelkezésünkre. Látjuk az utat a fejlesztésükhöz. Tudjuk, hogyan juthatunk el oda” – mondta Al Gore kikelve magából a DAVOS 2023 rendezvényen.

Al Gore – 1976-ban, 1978-ban, 1980-ban és 1982-ben az amerikai képviselőházba, 1984-ben és 1990-ben az amerikai szenátusba választották. 1993. január 20-án beiktatták az Egyesült Államok 45. alelnökévé, és nyolc évig volt hivatalban. A Generation Investment Management társalapítója és elnöke. Senior partner, Kleiner Perkins Caufield & Byers. Az Apple igazgatótanácsának tagja. Idejének nagy részét a Climate Reality Project elnökeként tölti, amely egy nonprofit szervezet, amely az éghajlati válság megoldásának szenteli magát. A Világgazdasági Fórum kuratóriumának tagja. A “Föld egyensúlyban”, az “Egy kényelmetlen igazság”, a “The Assault on Reason”, a “Our Choice: A terv az éghajlati válság megoldására”, “A jövő: A globális változás hat mozgatórugója” és “Kellemetlen folytatás: Igazság a hatalomnak”. Az “Egy kényelmetlen igazság” című Oscar-díjas dokumentumfilm és a 2017 júliusában bemutatott új film, az “Egy kényelmetlen folytatás: Truth to Power”. A 2007-es Nobel-békedíj társdíjazottja az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoporttal együtt, “a világ tájékoztatásáért az éghajlatváltozás jelentette veszélyekről”.

Mielőtt kritikát fogalmazol meg vele kapcsolatban, kérlek hasonlítsd össze az életutadat az övével. Pláne a globális közösségért, az emberiségért és a Földért mit tettél ezidáig? A jó kritika, még akkor is, ha az nagyon kemény esetleg kegyetlen, szakmai érvek és a tudomány alapján bírálhat éghajlati témában és, hogy mi lenne a helyes út. Ezért az alapállás az, hogy én elfogadom azt, akit kritizálok. Ha ez nincs meg, akkor az nem kritika, hanem egy vélemény és arra itt semmi szükség. Véleménye mindenkinek van és azért tart ott az emberiség ahol és egyesek azt hiszik, hogy permetezik, hogy klímahiszti, és az időjárást HAARP-al befolyásolják! Nem sajnálom őket, még akkor sem, hogy látom egyre többen vannak.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.