A jövőben a boldoguláshoz édeskevés, ha „csak” írni-olvasni tudsz

„A 21. században nem az az analfabéta, aki nem tud írni-olvasni, hanem aki nem tud tanulni, szelektálni és újratanulni!” (Alvin Toffler)

A jövőben a boldoguláshoz édeskevés, ha „csak” írni-olvasni tudsz

Előző bejegyzésem (a 21. században szükséges készségekről) várakozáson felüli érdeklődést, és várakozáson aluli kritikát váltott ki. Ráadásul többen kérték a folytatást is.

Mire kéne megtanítani a diákokat? Vagy mindenkit?!

A téma valóban létfontosságú, mert oktatásunk momentán „nem teljesen ilyen irányt” preferál (tisztelet az elkötelezett kivételeknek, akik mégis becsempészik oda). Pedig üdvös lenne, ha megmondó embereink is elméláznának rajta, ahelyett hogy egy letűnt világ újrateremtésén ábrándoznának. Rohan az idő, nincs veszteni valónk, próbáljuk meg hát. Az alcímben szereplő mondat eredetiben a csatolt képen látható.

De ugyanaz a lényege: a jövőben a boldoguláshoz édeskevés, ha „csak” írni-olvasni tudsz. Teszem hozzá: hovatovább már az is, hogy lobogtatsz egy sima diplomát, szakképesítést. Ha ilyesmit sokan tudnak, vajon mitől lennél különleges?! Ugyanis a menedzsmentben van egy kegyetlen mondás:

Amiből tizenkettő egy tucat, az nem való a piacra!

Ez egyebek között a munkaerőpiacra is érvényes. Magyarán: ha nem tudsz semmi különlegeset felmutatni, nem vagy versenyképes! És a mondás folytatása sem vidámabb.

„Tehát ha az életben boldogulni akarsz, tegyél fel magadnak három kérdést. Az első:
(1) Miben vagyok különb, mint a nagy tömeg? Ha a válasz: semmiben, jöhet a második kérdés.
(2) Akkor miben lehetnék különleges? Ha erre is ez a válasz: semmiben, jöhet a harmadik, a mentőkérdés.
(3) Hol van a legközelebbi lottózó? Mert ekkor már nem rajtad, hanem csak a mázlin múlik, hogy boldogulj.”

Nem hinném, hogy magyarázni kellene. És azt sem, hogy felejtse el egy ország a versenyképességről szóló álmait (és kommunikációs patronjait), ha közoktatásából kikerülők egy része ilyen típusú „analfabéta” – a klasszikus, funkcionális analfabétákról most nem is beszélve. Nesze neked „munkaalapú társadalom” a 21. században. De hogyan lehetsz különleges egy olyan világban, amit előző bejegyzésemben már (igen elnagyoltan) illusztráltam? Ehhez látni kell, hogy merre is halad a világunk.
„TUDÁSTÁRSADALOMBAN” élünk – ezért kell az átlagnál erősebb KRITIKAI GONDOLKODÁS, hogy ne nyalj be minden hülyeséget, ami rád ömlik a médiából. Tudni kell szelektálni, és megítélni, mi a hasznos, az értékes, és mi a szemét, mi az átverés, a „parasztvakítás”.
„HÁLÓZATOS TÁRSADALOMBAN” élünk – ezért kell tudni profi módon KOMMUNIKÁLNI minden klasszikus és digitális csatornán. Meg anyanyelved mellett akár több idegen nyelven, plusz az „informatika” nyelvén. Mellesleg előrejelzések szerint nagyjából ez az évtized a nyomtatott média eltűnésének tíz éve. A klasszikus média jövője hasonlóan alakul, mint a postai levelezőlapoké az SMS-sekkel / e-mailekkel szemben.
„INNOVÁCIÓS TÁRSADALOMBAN” élünk – tehát időben rámozdulni a nyíló lehetőségekre, még a tömeget megelőzve (minél korábban) csak kiemelkedő KREATIVITÁSSAL lehet. Felfedezni, kihasználni, akár meg is teremteni azokat.
Végezetül „GLOBÁLIS TÁRSADALOMBAN” élünk (bármennyire is szuggerálják ennek ellenkezőjét sanda szándékú megmondó emberek) – tehát csak kiemelkedő KOOPERÁCIÓS készséggel tehetsz szert olyan kapcsolati tőkére, ami a boldoguláshoz segít. Ehhez néhány adat: az üres állások kb. 80%-át már ma sem hirdetik meg, hanem ismeretségi alapon töltik be. De csak az emberek kb. 20%-ának van kellően széles kapcsolati tőkéje – így ez a 20% válogathat az említett 80%-nyi állás között. Az emberek 80%-ának viszont a kapcsolati tőkéje „szegényes”, így ők kénytelenek sorban állni (keményen versenyezni) a 20%-nyi meghirdetett állásért…
Kapizsgáljuk már, merrefelé tart ez a világ? Akár tetszik, akár nem. És azt is, hogy mi itthon hol tartunk (meg merrefelé) ennek tudatosításában?
Mindezt az előző írásom kiegészítésének szántam, együtt a kettő túl hosszú lett volna. Talán így is az. De még mindig nincs vége – a következőkben még beszélni kell további nyolc készségről, hogy kerek legyen a kép. Például: ha ez a most ragozott négy alapkészséged úgy-ahogy megvan, mi kell még ahhoz, hogy a segítségükkel megszerzett, naprakész tudást jól is tudd alkalmazni az életben, a 21. században?!

Dr. Dinya László – egyetemi tanár

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.