Hol lehet majd élni 20 év múlva? – Carol Farbotko és Ingrid Boas

Az emberiség mindig is alkalmazkodott a változó időjáráshoz, és az emberek olyan régiókba költöztek, melyek támogatták életmódjukat és megélhetésüket.

Ma az időjárás szélsőséges változása veszélyezteti a tengerpartokon élőket, de a klímaváltozás üteme és természete miatt az alkalmazkodás még azoknak sem könnyű, akiknek megvannak ehhez a forrásaik. Carol Farbotko és Ingrid Boas az éghajlatváltozás okozta elvándorlás kérdését mutatja be közelebbről.

Videóátirat

Mohammadpur mindig is különleges kapcsolatban volt az időjárással. A település a Bengáli-öböl partján, a Megna folyó deltájának északi részén helyezkedik el. Deltatorkolat ott alakul ki, ahol a folyó nagyobb víztömeggel találkozik, és iszap rakódik le. A folyók deltái hihetetlenül termékeny ökoszisztémák, melyek támogatják a mezőgazdaság és a tengeri élővilág virágzását. Partjaik azonban fokozatosan változnak, ahogy a folyók újabb hordalékot hoznak, és ahogy a viharok elmossák a lerakódott talajréteget. Mohammadpur lakói remekül hozzászoktak ahhoz, hogyan kezeljék az ingadozó vízállást ebben a folyamatosan változó környezetben. De mostanában a gyakori heves ciklonok ismétlődő áradásokat okoztak, ami akadályozza a gazdálkodást és a halászatot. Az árvizek meggyengítik a partvonalat is, és ezzel lehetővé teszik, hogy a későbbi viharok elmossák a földet. 2000 óta a Megna folyó mintegy 2,5 km-en bontotta le a partot, rákényszerítve sok lakost, hogy az ország belsejébe vagy a városokba költözzenek.

A változó időjárás azonban nem csak itt van hatással az emberek mobilitására. Ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására a Fülöp-szigeteken a gyakori viharok miatt. A Fidzsi-szigetek kormánya már most sok falut költöztet távolabb a tengerparttól a várható földvesztés miatt. Az Egyesült Államokban pedig az olvadó permafroszt miatt pusztulnak az alaszkai partvidék egyes részei.

Bizonyos szempontból ez nem újdonság. Az emberek mindig is alkalmazkodtak a változó időjáráshoz, és olyan régiókba költöztek, melyek támogatták életmódjukat és megélhetésüket. A tudósok azonban egyetértenek abban, hogy a szélsőségesen ingadozó időjárás a Föld gyorsan változó éghajlatának mellékterméke. A globális felmelegedés növeli a viharok gyakoriságát és intenzitását, miközben olvad a jégsapka, és emelkedik a tengerszint.

A globális felmelegedés miatt az új csúcsok lényegesen gyakoribbak lettek

Ezek a tényezők gyorsabban változtatják a környezetet, mint a múltban. A cselekvéshez szükséges forrásokkal rendelkező közösségeknek is nehéz alkalmazkodniuk a különböző intenzitású és természetű változásokhoz. A klímaváltozás a legsebezhetőbbekre van a legrosszabb hatással, pedig ők a legkevésbé felelősek érte. A halászó és gazdálkodó közösségek sok lakója szembesül a klímaváltozással olyan országokban, melyekben jóval kevesebb a károsanyag-kibocsátás, mint a nagyobbakban.

Ide sorolhatjuk Bangladest is. Az ország az alacsony földrajzi fekvésű és a sűrűn lakott tengerpari régiók egyedi kombinációja. A partokon élő, veszélyeztetett családok többsége – épp úgy, mint Mohammadpurban – nem akarja elhagyni az otthonát, és feladni a megélhetését. A többieknek pedig anyagilag nem éri meg elköltözni Bangladesből. Hogy a környéken maradhassanak, sokan csak néhány méterrel költöztek beljebb, és magasabban fekvő részeken vagy cölöpökön építettek ellenállóbb otthont. Mások megpróbáltak új földet vásárolni a deltában megjelenő szigeteken, míg néhányan elküldték családtagjaikat, hogy a közeli városokban keressenek munkát. Néhányan még az országhatáron túlra is elutaznak, ha ott családtagjaik, barátaik vagy munkahelyi kapcsolataik vannak. De sokan azok közül, akik elmentek, alig várják, hogy hazatérjenek. Sajnos nem világos, hogy mikor hagynak alább az időjárási szélsőségek, a kormány pedig többször is elhalasztotta az eróziót megakadályozó betonozott partok kialakítását.

A világ más részein élők, akkor sem tudnának a saját országukban máshová költözni, ha akarnának. Kiribati és Tuvalu alacsonyan fekvő csendes-óceáni szigetek, kiterjedésük mindössze 811, illetve 26 négyzetkilométer; ők tehát csak egy másik országba költözhetnének. Ehelyett, a kormányzatok és a lakók összefogtak, hogy fizikailag, jogilag és politikailag megerősítsék országaikat. A sziget lakói tengerparti mangrove erdőket ültetnek, és az alacsonyan fekvő területeket kotort homokkal töltik fel, hogy megvédjék magukat a viharoktól és az emelkedő tengerszinttől. A szigetek kormányai többször is lobbiztak globális fórumokon azért, hogy a legtöbb káros anyagot kibocsátó államok csökkentsék a szennyezést, és vállalják a felelősséget az éghajlatváltozásért.

Pereld be a klíma-felelősöket! – James Hansen & Dan Galpern

Az egyes tengerparti közösségek előtt álló kihívások egyediek, tapasztalataik pedig sokfélék, ezért, az éghajlatváltozás okozta elvándorlás nehezen mérhető és meghatározható. Mivel új közösségeket is veszélyeztet a szélsőséges időjárás, minden eddiginél fontosabb, hogy meghallgassuk a válság frontvonalában élőket.

Forrás: TED Conferences
Barbara Hoffer, fordító
Zsófia Herczeg, lektor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.