Át kell lépnünk a politikai megosztottságon és együtt kell dolgoznunk

Az éghajlati tribalizmus értelmetlen – át kell lépnünk a politikai megosztottságon és együtt kell dolgoznunk.

Ha az emberiség meg akarja úszni az elkerülhetetlen katasztrófát, tömeges éghajlatvédelmi fellépésre van szükség. Az erőnk a közös értékeinkben rejlik.

Át kell lépnünk a politikai megosztottságon és együtt kell dolgoznunk“A sikeres klímamozgalom nem lesz radikális vagy mérsékelt – mindkettő lesz.” (Getty Images/iStockphoto)

Minden egyes újabb környezeti katasztrófával a társadalom egy újabb csoportja döbben rá először, hogy mekkora bajban vagyunk. Egyre inkább megértik, hogy senki – legkevésbé a kormány – nem jön megmenteni minket. Ezért mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy az emberiség átvészelje ezt a halálos válságot.

Az Extinction Rebellion [XR] sokat tett ennek az ébredésnek a felgyorsításáért; legitimálta a vészhelyzet nyelvezetét, és feljuttatta a napirendre az éghajlatvédelmi intézkedéseket. De ennek a felismerésnek a mértékével nem párosul az XR taktikák iránti étvágy; a mozgalom önmeghatározó célja, hogy a lakosság 3,5 százalékát mozgósítsa, nem valósult meg. Ennek ellenére egyre többen tudatosítják magukban az előttük álló válságot.

Azok, akik most már megértették a klímaválság mértékét, tudni akarják, mit tehetnek a közelgő borzalom megakadályozása érdekében.

A COP26 szilárdan azon az úton halad, hogy cserbenhagyjon bennünket, a kormányok ugyan úgy tesznek, mintha nem így lenne, de ez elkerülhetetlennek tűnik. Ha az emberiség meg akarja úszni a mérhetetlen katasztrófát, tömeges éghajlati fellépésre van szükség, hogy kikényszerítsük az irányváltoztatást.

Tömeges mozgalomra van szükség, amely átalakító, rendszerszintű változásokat sürget, és közvetlenül lép fel ott, ahol a szükséges változtatásokat ellenzik. Céljai nem lehetnek kevésbé radikálisak, mint az XR céljai. A célok azonban nem valósíthatók meg pusztán radikális taktikával – a mozgalomhoz való csatlakozásra felkészült tömeg a társadalom olyan főáramú elemeiből áll, akiket kevéssé érdekel a radikális identitás.

Az XR megváltoztatta azt, amit politikailag lehetségesnek tartanak. Az általuk megnyitott térben egy tömeges “mérsékelt szárny” alakulhat és kell is, hogy kialakuljon.

Valójában ezer mérsékelt virágra van szükségünk, hogy kivirágozzanak a Greta Thunberg és az XR által előkészített termékeny talajon. Számos fiatal szervezet mutatja az utat, köztük a Parents For Future és a Lawyers for Net Zero. Az általuk lakott “Goldilocks zóna” egyfelől a hagyományos szavazás, a lobbizás és a fogyasztói fellépés, másfelől a tömeges, erőszakmentes, közvetlen akciók között helyezkedik el.

Az új klímamozgalom ezen úttörői különösen rávilágíthatnak arra a hatalmas erőforrásra, amelyet a munkáséletünk jelent. A dolgozók vállalkozói módon teremthetnek változást – gyors cselekvést sürgetve a vezetőségtől, és ahol ez ellenállásba ütközik, sztrájkra készülve – ezt a taktikát már a gyermekeink mintázták. Ha ők képesek rá, akkor mi is képesek vagyunk rá.

A munkahelyi akciókat úgy kell megtervezni, hogy korlátozzák a romboló gazdasági tevékenység kialakulóban lévő kiugrását. Ez építhet a világjárvány előre nem látott adottságaira, például a szén-dioxid-kibocsátással járó ingázással kapcsolatos felfogás megváltozására.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, elő kell készítenünk a terepet az aktivizmus iránt korábban nem lelkesedő átalakulók számára. Néhányan centrista nézeteket vallanak, vagy a jobboldal felé hajlanak. Sokan nem fognak rezonálni az identitáspolitikára. A befogadásnak ez a módja nem befogadó számukra.

Ahhoz, hogy elkötelezettségüket biztosítsuk, egy tudatosan sokszínű mozgalomra lesz szükség, amelyben szívesen látottnak érzik magukat. A polarizáció előtt a bolygót kell szem előtt tartanunk.

Az ébredés, amit keresünk, hogy megnyilvánuljon, sokkal szélesebb körű, mint bármi, ami az “ébredés” címkét vonzza.

A sikeres klímamozgalom nem lesz radikális vagy mérsékelt – mindkettő lesz. Létfontosságú, hogy a mérsékeltek ne hívják ki a radikálisokat durvasággal vagy negativitással – és hogy a radikálisok ne jellemezzék a mérsékelteket megvetéssel vagy az antiklimax érzésével.

Forrás: Rupert ReadINDEPENDENT

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.