Az agrártárca csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) csatlakozott Áder János köztársasági elnök felhívásához, és támogatja azt a klímavédelmi kezdeményezést, amelynek célja, hogy nemzetközi összefogással ösztönözze a világ vezetőit a párizsi klímacsúcs előtt.

    Kiemelten fontos a társadalom környezettudatosságának erősítése, és minden olyan kezdeményezésre elengedhetetlenül szükség van, amely ezt a célt szolgálja – írták.
Az agrártárca csatlakozott a klímavédelmi kampányhoz - ClimeNews    Hangsúlyozták: a minisztérium számára fontos a klímavédelem ügye és a környezettudatosság erősítése, ezeket a területeket helyezi előtérbe a környezet- és természetvédelem középtávú céljait meghatározó, 2015 és 2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP) is.
Az FM emlékeztet arra, hogy a stratégia kiemelten fókuszál a természeti értékek és erőforrások védelmére, a fenntartható termelési és fogyasztási szokások elterjesztésére, a klímaváltozás hatásaira való felkészülésre és a gazdaság zöldítésére. Magyarország hatévente újítja meg környezetvédelmi célkitűzéseinek és feladatainak dokumentumát, amelyből a negyedik van jelenleg az Országgyűlés előtt.
A tavaly véget ért 3. Nemzeti Környezetvédelmi Program eredményesen zárult. A kormány intézkedésének köszönhetően Magyarország környezeti állapota számos tényező esetében javult. Így például csökkent az üvegházhatású és a savasodást okozó gázok kibocsátása, javult az energiahatékonyság, és nőtt a megújuló energiaforrások használata.
A hulladékgazdálkodás átfogó átalakításával sikerült mintegy 2,5 millió tonnával visszaszorítani az évente keletkező hulladék mennyiségét. Emellett 10 százalékkal csökkent az egy főre jutó lakossági vízfogyasztás, és növekedett a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt lakások aránya. Nagy eredmény az is, hogy tovább növekedett az ország erdősültsége, az erdőgazdálkodással érintett terület kiterjedése mára meghaladja a 2 millió hektárt – olvasható a közleményben.

Forrás: Budapest, 2015. május 22., péntek (MTI)

Világméretű klímavédelmi akció - ClimeNewsKözösen felemelve a hangunkat küldjük el egyértelmű üzenetünket a világ vezetőinek:
Haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen!

Emeld fel Te is a hangod a klíma védelmével kapcsolatban! Klikkelj a képre és fejezd ki a szándékodat erre vonatkozólag.