A karbonmentes jövő megteremtése – álmok és a megvalósítás részletei

A karbonmentes jövő megteremtése – álmok és a megvalósítás részletei | Jim Hagemann Snabe

A világ legnagyobb tengeri szállítmányozási vállalatának elnökeként Jim Hagemann Snabe sokat foglalkozik azzal, hogyan jutnak el az áruk a rendeltetési helyükre, és milyen hatással van az útjuk a bolygóra.

Vezető szerepe van abban a törekvésben, hogy a 2050-re karbonsemlegessé tegyék a szállítást. Előadásában megosztja velünk azt a tervet, amely szerint az úgynevezett power-to-X eljárás során a zöldáramot folyékony zöld üzemanyaggá alakítják át, és ezt az üzemanyagot használják a hajók meghajtására. Felszólítja a világ vezetőit, hogy csatlakozzanak ehhez az utazáshoz, amely az innovatív, fenntartható és rohamosan közeledő jövő felé vezet.

 

 

 

Videóátirat:

Néhány hónappal ezelőtt a lányom egy nagyon egyszerű kérdést tett fel: “Kik a te hőseid, apa?”

Azt mondtam: “Hát, az apámon kívül… – reméltem, hogy veszi a lapot –

(Nevetés)

az egyik legnagyobb hősöm Malcom McLean.” Tudom, manapság nem igazán forog a neve a közösségi médiában, de 1955-ben megalkotott egy fémdobozt, amely megváltoztatta a világot – ez volt a szállítókonténer. A találmány 90%-kal csökkentette a teherszállítás költségeit, aminek következtében a világkereskedelem 200-szorosára nőtt, és több száz millió embert emelt ki a szegénységből azáltal, hogy nagyon alacsony áron bekapcsolta őket és termékeiket a globális piacgazdaságba. Biztosra veszem, hogy MacLean találmánya egy nagy álommal kezdődött, hogy megreformálja a fuvarozási iparágat, és tudom, nagyon oda kellett figyelni a részletekre, hogy világszerte minden fuvarozó cég minden eszközét átalakítsák a találmány hasznosítása érdekében.

Számomra ez a vezetői szerep lényege: álmok, melyek inspirálják az embereket még a lehetetlen elérésére is – és a részletek. Mert ha nem figyelünk a részletekre, az álom csak álom marad.

McLean álma az volt, hogy megreformálja a fuvarozást azáltal, hogy megfizethetővé teszi. Ideje ismét megreformálnunk. Sürgősen fenntarthatóvá kell tennünk. A globális CO2-kibocsátás több mint 9%-a származik a nemzetközi áruszállításból.

Mi ez az új álom? 2018-ban az A.P. Moller – Maersk globális hajótársaságnál, melyet elnökként vezetek, a menedzsment elkötelezte magát, hogy 2050-re karbonsemleges lesz a cég működése. Egyesek számára 2050 nagyon messze van, de egy hajótársaság számára ez nagyon merész álom volt. Ahhoz, hogy 2050-re elérjük a karbonsemlegességet, 2030-ra meg kell alkotnunk a kibocsátásmentes konténerszállító hajót. Ugyanis nagyjából 20 évre van szükség, hogy lecseréljük az általunk üzemeltetett 750 hajót. Az álom tehát valóban nagy és igazán inspiráló volt.

De hogy őszinte legyek, 2018-ban még nem tudtuk, hogyan fogjuk megvalósítani. Rengeteget kellett dolgoznunk a részleteken. Akkoriban már kiemelt figyelmet fordítottunk a szállításból származó karbonkibocsátás csökkentésére. 2008-tól konténerenként 40%-os csökkenést értünk el nagyobb és hatékonyabb hajók építésével, valamint a lassú hajózással, amely visszaveszi a sebességet, és így kevesebb üzemanyagot fogyaszt. De elértük ennek határát. Persze, lehet olyan lassan hajózni, hogy egyáltalán nem haladunk, és akkor megspóroljuk az összes CO2-kibocsátást.

(Nevetés)

De ez nem tűnt jó megoldásnak. Az egyik első hajós népcsoport, a polinézek, úgy oldották meg a zéró karbonkibocsátást, hogy vitorlákat használtak. Tény, hogy vitorlákkal csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás, de ezzel a módszerrel nem teljesíthető a globális ellátási láncok által elvárt hatékonyság és pontosság. A másik alternatíva az akkumulátor. Az óceánokat járó nagy hajók esetében azonban az akkumulátorok elfoglalnák a hajó térfogatának 60%-át. Néhány hajótársaság elkezdett LNG-vel működő hajókat rendelni. Az LNG cseppfolyósított természetes gáz, egyfajta üzemanyag, amely sosem vezet el a kibocsátásmentes fuvarozáshoz. Lassú hajózás, vitorla, akkumulátor, LNG – egyiktől sem lesz a működésünk karbonmentes.

Mi jöhet még szóba? Tudtuk, hogy más megoldást kell keresnünk, és rájöttünk, hogy egyedül nem fog menni. A megoldás megtalálásához fő részvényesünk, az A.P. Moller Foundation 400 millió dán koronát adományozott egy koppenhágai központ felállításához a kibocsátásmentes fuvarozás érdekében. A központ különböző vállalatokat és szakértőket tömörít a világ minden tájáról, nemcsak a fuvarozás, hanem az energia, a vegyipar és a mérnöki tervezés területéről is.

És most, alig három évvel a nagy álom után, megtaláltuk a megoldást. A neve: power-to-X. Ez nem egy új technológia, és nem is mi fejlesztettük ki. Ismert kémiai eljárások kombinációja, amely a zöldáramot zöldüzemanyaggá alakítja át. Először a nap- vagy szélenergiából nyert áramot alakítjuk át zöldhidrogénné. Ez elektrolízissel történik, majd a zöldhidrogén kémiai eljárásokkal különféle zöldüzemanyaggá alakítható. A power-to-X előnye, hogy olyan zöldüzemanyagot állít elő, amely normál hőmérsékleten folyékony, és használható belső égésű motorokhoz. Tehát nem kell 20 évet fordítanunk arra, hogy lecseréljük mind a 750 hajónkat, ami óriási szeméthalmot hozna létre, hanem hisszük, hogy felújíthatjuk a meglévő hajókat zöldüzemanyagot felhasználó motorok beépítésével, és ezáltal sokkal korábban érjük el a kibocsátásmentes szállítást.

(Taps)

Ráadásul, a power-to-X kitűnő megoldás a megújuló energiarendszerek egyik legnagyobb problémájára, a raktározásra. Amikor túl sok a szél és a nap, a fel nem használt áram átalakítható folyékony zöldüzemanyaggá, amely számos iparágban hasznosítható.

Milyen nehézségeink vannak? Gyakran hallom ugyanazt az aggodalmat a fenntarthatósággal kapcsolatban. “Van rá pénzünk?” Tény, hogy ez a zöldüzemanyag drágább, mint a napjainkban használt bunkerolaj. Valójában kétszer-háromszor is drágább a jelenlegi technológiánál. Mint mindig, méretgazdaságossá kell tenni a megoldásokat, hogy lejjebb vigyük a költséget. De még ha a zöldüzemanyag kétszer olyan drága is lenne, mint a bunkerolaj, az sem lehet akadály, ugyan már! Még ezen a magasabb áron is egy pár tornacipő, amit Ázsiából az USA-ba vagy Európába szállítanak, csak öt centtel kerülne többe.

Szóval, számomra a megfizethetőség körüli vita csupán gyenge kifogás a szükséges döntések és befektetések meghozatala ellen.

(Taps)

Ha a szén-dioxidnak lenne ára, mondjuk 150 dollár, a megfizethetőség vitája eltűnne. Felszólítom a kormányokat, hogy tanúsítsanak vezetői szerepet, és rendeljenek globális árat a szén-dioxidhoz.

(Taps)

Mert ezáltal a valódi problémára koncentrálnánk, ami nem az ár, hanem a méretgazdaságosság. A Maersk cégnél ezt a kérdést tettem fel: “Mennyi zöldáram kell ahhoz, hogy mind a 750 hajónkat zöldüzemanyaggal töltsük fel?” A flottánk ma 10 millió tonna bunkerolajat használ. Ahhoz, hogy ezt zöldüzemanyaggal helyettesítsük, becslésünk szerint 220 000 gigawattóra zöldáram szükséges. Ez 10%-a a nap-és szélenergián alapuló 2019. évi áramtermelésnek. A Maersk a teherszállítás 20%-át képviseli. Tehát csak ennek az ágazatnak az üzemanyag-ellátása a teljes zöldáramtermelés 50%-át igénybe venné. És ez csak a teherszállítás. Más szavakkal, a nap-és szélenergiát hasznosító, a hidrogént termelő és a zöldüzemanyagot előállító kapacitást robbanásszerűen növelni kell, hogy megoldjuk ezt a problémát. Becslésünk szerint a teljes beruházás 2 ezer milliárd dollár környékén lesz, ami tényleg sok pénz. De a helyzet az, hogy ennyi az olaj- és gázipar négyévnyi tőkeráfordítása.

(Taps)

Úgy vélem, a következő tíz évben a zöldüzemanyag iránti kereslet jóval meg fogja haladni a kínálatot. Hát nem csodálatos? A nagyobb kereslet és kínálat jó üzleti lehetőséget kínál mindeniknek, aki részt akar venni benne, és bizonyítja az egyik fő feltevésemet a mai világban: jó üzletté vált a fenntarthatóságba fektetni.

(Taps)

A következtetésem nagyon egyszerű. Megvannak a fenntartható jövő megteremtésének technológiái. Amire szükségünk van, az a vezetői szerep, hogy gyorsabban haladjunk. 2021. július 1-én a Maersk megrendelte az első hajót, amely zöldüzemanyaggal fog működni. 2023-ban lesz készen. Két hónappal később további nyolc nagy hajót rendeltünk, és végrehajtottuk első befektetéseinket a zöldüzemanyag-előállításába. Ami csupán három évvel ezelőtt lehetetlen álomnak tűnt, most valósággá válik – az eredeti tervhez képest hét évvel korábban.

(Taps)

Égető szükség van most a vezetői szerepre. Itt az ideje, hogy nagy álmokat kövessünk, akkor is, ha azok elérhetetlennek tűnnek. És itt az ideje, hogy együttműködjünk a sarkalatos részletek kidolgozásában, hogy sokkal gyorsabban érjük el a fenntartható jövőt.

Köszönöm.

Forrás: TED Conferences
Zsuzsanna Lőrincz, fordító

Zsófia Herczeg, lektor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.