Még főiskolai szintű immunológia sem kell ahhoz, hogy ezt megértsd

Dr. Ryan Cole a Mayo Klinikán képzett patológus, aki az intenzív és a házi orvosi ellátásban is tapasztalattal rendelkezik.

 

Dr. Cole nagyon jelentős tapasztalatra tett szert a világjárvány idején a betegminták tesztelésében és vizsgálatában, így pontos képet kapott a betegség természetéről. A vele készült interjúból kiderül, hogy szerinte mi ér többet: a vakcina által kiváltott vagy a betegségből történő felépüléssel szerzett immunitás.

A Mayo Klinika egy amerikai tudományos orvosi központ, amely az integrált egészségügyi ellátásra, oktatásra és kutatásra összpontosít.

Videóátirat

Köszönjük, hogy csatlakozott hozzánk Dr. Ryan Cole.

Azoknak, akik nem tudják, hogy Dr. Cole egy okleveles patológus, aki a Mayo klinikán képezte magát.

Ha jól tudom, 350 ezer beteggel dolgoztál, és az elmúlt évben 125 ezer COVID vizsgálatot végzetél. Szóval, ha bárki is kételkedne, mélyen benne vagy ebben a témában.

Igen, 350 ezer beteget, főleg mikroszkópon keresztül.  De évekig voltam sürgősségi, és háziorvos is. De igen, az elmúlt évben a hívásaim másról sem szóltak, csak COVID-COVID-COVID.

Patológusként a betegség útját tanulmányozod, igaz?

Pontosan! Azt tanulmányozod, hogyan alakul ki, mivé válik, hova megy.

Ez olyan, mint a betegség drámája. A betegség összes mechanizmusának megértése, a betegség kezelésének megértése, a betegség fejlődése különböző betegek esetében. Ebben az egészben nem létezik egyféle megoldás.  Mert ez különböző korcsoportokban más-más betegség stb. Szóval ezt tanulmányozom.

Szóval támaszkodjunk erre a pontra. Az egyik hiba, amit talán elkövettünk ebben a világjárványban, hogy valamiféle egységes megközelítést alkalmaztunk.

Mindenki egyforma. Nem számít, hogy hány éves vagy.

Mármint elismerem, az emberek tesznek bizonyos megkülönböztetéseket, főleg a gyerekek megkülönböztetése történt meg a kezdetekben. Vagy a súlyosan immunhiányos vagy idős embereket. De a legtöbbször olyan, mintha mindannyian egyformák lennénk. 

Mindannyian bent maradunk, mindannyian maszkot viselünk, mindannyian beoltatjuk magunkat, egyfajta általános megközelítést alkalmazunk. 

Ami bármilyen betegség esetén furcsának tűnik.

Szerinted alkalmazható ez a megközelítés bármely betegség esetén? 

A legtöbb betegségnél nem, mert ez az egyén összes háttérfeltételétől függ.  

A korcsoporttól függ. Attól függ, hogy mennyire erős az immunrendszered. Függ az alapbetegségektől. Szóval mindent kalapácsra és szögre redukáltunk idén ezzel a számos problémának bele kell férnie egyetlen megoldásba megközelítéssel.

És ez logikátlan, tudományellenes volt. És nem igazán érte el azt a célt, hogy túl legyünk ezen a betegségen és visszatérjünk a normális élethez.  

Túl leszünk valaha is ezen a betegségen? Igen! A szerencsétlen aspektus az, hogy a jelenlegi Delta változat jelenleg futótűzként terjed. 

Az áldás ebben az, hogy ha túl leszünk ezen a hullámon, akkor nagyon erős nyájimmunitást fogunk elérni. A világ különböző pontjait különböző időpontokban éri el. Tanulhatunk India tapasztalataiból. Vannak India bizonyos részei, amelyek 75%-a már nulla prevalenciával rendelkezik. A deltások 75%-a immunis lett. 

Megnézzük az Egyesült Királyság egyes részeit. Olyan országokat nézünk, mint Norvégia, Svédország és Dánia, amelyek lényegében a világjárványt befejezettnek nyilvánították országukban.

Mert ahogy ez a nagyon fertőző fertőző változat átjött, a legtöbb ember csodálatosan átvészelte a vihart.

Ne értsetek félre. Vannak még mindig veszélyeztetett emberek, őket megvédjük, időben el kezeljük kezelni (korai kezelés).  

Vannak beoltottak, akik még mindig elkapják ezt a betegséget, de elérjük a nyájimmunitást.

És ez a nyájimmunitás abból a kombinációból jön létre, hogy az emberek megkapják a betegséget és ezért lesznek antitestjeik a vírus ellen, mások pedig beoltatják magukat és így nem kapják el betegséget.

Állandóan azt halljuk, hogy antitest-antitest. Az antitestek idővel elhalványulnak. Ha egy betegséggel szemben folyamatosan fenntartod az antitestválaszt aminek ki vagy téve, akkor úgy néznél ki, mint a nyirokcsomók duzzadt, puffadt mályvacukorembere. Ez energetikailag, fizikailag lehetetlen lenne.

Szóval az antitestjeid idővel elhalványulnak. Ami sokkal fontosabb, az a T-sejtjeid. A természetes ölősejtek, a gyilkos T-sejtek.  

Ezek az immunrendszered tengerészgyalogosai.

És ha megnézzük a SARS-CoV-1-et, azok ázsiaiak, akiket már majdnem 18 éve követünk, még mindig rendelkeznek T-sejtes memóriával az eredeti SARS vírusra.

Ugyanez a helyzet azon egyének esetében is, akiknek jól működik az immunrendszere.

Ha egyszer természetes immunitásod van, a szervezeted emlékszik a vírusra. És az a tüskés fehérje, ami változott, elveszíthetsz némi emlékezetet, ahogy változik az alakja és mutálódik, tudod, ez a Delta variáns a Mu variánsra, Lambda variánsra, bármilyen variáns is jön legközelebb.

De a szervezeted emlékszik a vírus összes többi fehérjéjére. És a T-sejtek is emlékeznek rá.  

És eltagadjuk azt a tényt, hogy a társadalmunkban a legkiváltságosabbaknak kellene lenniük azoknak, akik már átestek a COVID-on. Ők nincsenek veszélyben.

Van egy speciális típusú ellenanyag, amit az orrban, a könnyedben, a szádban termelsz, ezt IgA ellenanyagnak hívják. Az oltással nem képződnek ezek az antitestek.

Természetes fertőzéssel igen, ezért ebben az esetben megállíthatod a vírust a behatolás helyén.

Tehát a természetes immunitás, megint csak, tudod, beszélünk az útlevelekről és a dolgokról, amelyek nyilvánvalóan ellentmondásosak.

Akiknek elsőként kellene útlevelet adni azok, akik tújutottak a COVID-on, és már immunitással rendelkezel.  És ez egy széleskörű, hosszútávú, erős immunitás. 

Szóval menjünk vissza és beszéljünk erről egy pillanatra. Ez egy nagyon érdekes pont. Ami az, hogy hajlamosak vagyunk arra összpontosítani, hogy be vagy oltva, vagy nem vagy beoltva.

Azt mondod, hogy amire eddig nem figyeltünk, az az oltottak és nem oltottak egy alcsoportja.

Azt mondod, hogy a legerősebb immunitása annak van, aki függetlenül attól, hogy oltva van vagy sem, elkapta a COVID-ot és túlélte. 100% Ez a legerősebb immunitás.

A legerősebb immunitás az, ami COVID-ból felépültnek van. És hogyan tartod fenn a jó immunitást hosszú távon?

Jól alszol, jól étkezel, kerülöd a cukrokat, beállítod a D-vitamin szintedet, ami segít fenntartani az immunválaszt egy életen át. 

De a COVID-ból felépültek immunológiai szempontból elsőbbséget élveznek a beoltottakkal és azokkal szemben, akik még nem kapták el a COVID-ot.

És gyorsan magyarázd el nekem laikus nyelven, hogy miért. Én meggyógyultam COVID-ból, az immunitásom erősebb, mint egy oltott emberé, aki kapott két oltást, hármat, vagy akármennyit is, de soha nem kapta még el a COVID-ot.

Az én immunitásom, aki már felépült a COVID-ból, erősebb. Miért?

Oké, a biciklis példát fogom használni. Tehát képzeljük el, hogy a vírus egy bicikli. Az első kerekek a tüskefehérje.  

Az oltással antitesteket kapsz az első kerék ellen. A COVID elkapásával viszont antitesteket kapsz az első kerékre, a kormányra, a vázra, az ülésre, az oszlopokra, a pedálokra, a hajtókarokra, a láncra, a hátsó kerékre, a küllőkre, a kábelekre, a fogantyúkra. 

A tested emlékszik az egész biciklire. Most a bicikli balesetet szenved, az első kerék elhajlik, ez a Delta.

Most azok, akik oltást kaptak, már csak az első kerék egy részét tudják megkötni és semlegesíteni.

Tehát az a tüskefehérje most már Delta.

A COVID-ból felépült személy szerevezet viszont még mindig emlékszik a bicikli többi részére.

Tehát most az a vakcinázott egyén fogékony az új mutációra, mert most már nem tudja semlegesíteni a vírust. 

Mert az oltással csak az eredeti (még nem elhajlott) kerékre koncentrálsz, nem pedig az egész biciklire.  

Míg a COVID-ból felépültek szerevezete emlékszik az összes részre és nem csak az antitestek emlékeznek, hanem a T sejtek is. Az immunrendszer tengerészgyalogosai.

És ezért nagyobb az ellenálló képességük.

Igen, ez az. Nem számít, ha az a kerék újra, újra, újra és újra elhajlik, mert a szervezeted emlékszik a vírus többi részére.

Tehát a tested azt mondja, hogy igen, oké, az a kerék elgörbült, de ez nem kritikusan fontos nekem. Még mindig le tudom küzdeni a vírust, mert emlékszem a vírus többi részére.

Az oltások hajlamosak elkerülni a kerék elhajlásából adódó variánsokat. Bármilyen variáns jön, ha oltást kapsz, a szervezeted már nem ismeri fel a variánst.

Mit kellene tennünk COVID-ból gyógyultakal?

Hagynunk kellene őket szabadon. Hagynunk kellene őket élni az életüket, mert alapvető immunológia. Ez alapvető logika, alapvető tudomány, alapvető immunológia, és még főiskolai szintű immunológia sem kell ahhoz, hogy megértsd.   

Ha egyszer már volt egy betegséged és immunis vagy a betegségre: immunis vagy a betegségre. 

Legyen az, tudod, bárányhimlő gyerekkorodban, nagymama kanyaró volt, 80-90 évvel később még mindig immunis.  

Ez alapvető virológia, ez alapvető immunológia, ez alapvető tudomány, amit elhanyagolnak és figyelmen kívül hagynak.  

És nem ismerik el a döntéshozók és azok az egyének, akik azt állítják, hogy csak oltottak és oltatlanok vannak. Nem, nincs ilyen.

Van egy sokkal fontosabb kategória, és ez a COVID-ból felépültek, akik természetes immunitással rendelkeznek.

Videó első megjelenése: 2021. Szeptember 22.
Riporter: Rob Nelson (ABC, UPN, Fox)

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.