Az éghajlatváltozás okai

Röviden:

Az emberi tevékenység (elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetése) alapvetően megnövelte az üvegházhatású gázok koncentrációját a Föld légkörében, ami a bolygó felmelegedését eredményezte. A természetes hajtóerők az emberi beavatkozás nélkül a lehűlés irányába tolnák bolygónkat.

 

A tudósok a 20. század közepe óta megfigyelt globális felmelegedési tendenciát az “üvegházhatás”[1] emberi tevékenységgel való fokozódásának tulajdonítják – ez a felmelegedés akkor következik be, amikor a légkör a Földről az űr felé sugárzó hőt csapdába ejti.

A légkörben lévő bizonyos gázok megakadályozzák a hő távozását. A hosszú élettartamú gázokat, amelyek félig-meddig tartósan a légkörben maradnak, és nem reagálnak fizikailag vagy kémiailag a hőmérséklet változására, az éghajlatváltozás “előidézőinek” nevezik. Az olyan gázokat, mint például a vízgőz, amelyek fizikailag vagy kémiailag reagálnak a hőmérséklet változásaira, “visszacsatolásnak” nevezik.

Az üvegházhatáshoz hozzájáruló gázok a következők:

Az éghajlatváltozás okai

  • Vízgőz. A legnagyobb mennyiségben előforduló üvegházhatású gáz, de fontos, hogy visszacsatolásként hat az éghajlatra. A vízgőz a Föld légkörének felmelegedésével nő, de a felhők és a csapadék lehetősége is nő, így ezek az üvegházhatás egyik legfontosabb visszacsatolási mechanizmusai.
  • Szén-dioxid (CO2). A légkör kisebb, de nagyon fontos összetevője, a szén-dioxid természetes folyamatok, például a légzés és a vulkánkitörések, valamint emberi tevékenységek, például az erdőirtás, a földhasználat megváltozása és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése révén szabadul fel. Az ember az ipari forradalom kezdete óta 48%-kal növelte a légkör CO2-koncentrációját. Ez az éghajlatváltozás legfontosabb hosszú távú “kényszerítő hatása”.
  • Metán. Természetes forrásokból és emberi tevékenységek során keletkező szénhidrogén gáz, beleértve a hulladékok bomlását a hulladéklerakókban, a mezőgazdaságban, különösen a rizstermesztésben, valamint a kérődzők emésztése és a háziállatokkal kapcsolatos trágyakezelés során. A metán molekula-molekula alapon sokkal aktívabb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, ugyanakkor sokkal kisebb mennyiségben fordul elő a légkörben.
  • Ditrogén-oxid. Erőteljes üvegházhatású gáz, amelyet a talajművelési gyakorlatok, különösen a kereskedelmi és szerves trágyák használata, a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, a salétromsavtermelés és a biomassza elégetése termel.
  • Klórozott-fluorozott szénhidrogének (CFC-k). Teljesen ipari eredetű szintetikus vegyületek, amelyeket számos alkalmazásban használnak, de amelyek előállítását és légkörbe juttatását nemzetközi megállapodással nagymértékben szabályozzák, mivel hozzájárulnak az ózonréteg pusztulásához. Ezek is üvegházhatású gázok.
MARS
Nincs elég üvegházhatás: A Mars bolygó légköre nagyon vékony, szinte kizárólag szén-dioxidból áll. Az alacsony légköri nyomás miatt, valamint a gyenge üvegházhatást erősítő metán és vízgőz hiánya miatt a Mars felszíne nagyrészt fagyott, és nem mutat életre utaló jeleket.

A Földön az emberi tevékenység megváltoztatja a természetes üvegházhatást. Az elmúlt évszázadban a fosszilis tüzelőanyagok, például a szén és az olaj elégetése megnövelte a légköri szén-dioxid (CO2) koncentrációját. Ez azért történik, mert a szén- vagy olajtüzelés során a szén a levegőben lévő oxigénnel CO2-t alkot. Kisebb mértékben a földek mezőgazdasági, ipari és egyéb emberi tevékenységek céljára történő kiirtása is növelte az üvegházhatású gázok koncentrációját.

A természetes légköri üvegházhatás változásának következményeit nehéz megjósolni, de néhány hatás valószínűnek tűnik:

• A Föld átlagosan melegebb lesz. Egyes régiók örömmel fogadhatják a melegebb hőmérsékletet, mások viszont nem.

• A melegebb körülmények valószínűleg összességében több párolgáshoz és csapadékhoz vezetnek majd, de az egyes régiók eltérőek lesznek, egyesek nedvesebbek, mások szárazabbak lesznek.

• Az erősebb üvegházhatás felmelegíti az óceánokat, és részben elolvasztja a gleccsereket és jégtakarókat, emelve a tengerszintet. Az óceánok vize is tágulni fog, ha felmelegszik, ami tovább növeli a tengerszint emelkedését.

VÉNUSZ
Túl sok az üvegházhatás: A Vénusz légköre, akárcsak a Marsé, majdnem teljes egészében szén-dioxidból áll. De a Vénusz légkörében körülbelül 154 000-szer annyi szén-dioxid van, mint a Földén (és körülbelül 19 000-szer annyi, mint a Marson), ami egy elszabadult üvegházhatást és egy olyan felszíni hőmérsékletet eredményez, amely elég meleg ahhoz, hogy megolvadjon az ólom.

Az üvegházhatáson kívül a légköri szén-dioxid (CO2) magasabb szintje pozitív és negatív hatással egyaránt lehet a terméshozamra. Egyes laboratóriumi kísérletek azt sugallják, hogy a megemelkedett CO2-szint növelheti a növények növekedését. Azonban más tényezők, mint például a változó hőmérséklet, az ózon, valamint a víz- és tápanyaghiány, több mint ellensúlyozhatják a terméshozam esetleges növekedését. Ha egyes növények számára az optimális hőmérsékleti tartományokat túllépjük, a korábbi lehetséges hozamnövekedés csökkenhet vagy teljesen visszafordulhat.

A szélsőséges éghajlati jelenségek, mint például az aszályok, árvizek és szélsőséges hőmérsékletek terméskieséshez vezethetnek, és világszerte veszélyeztetik a mezőgazdasági termelők megélhetését és a közösségek élelmezésbiztonságát. A terménytől és az ökoszisztémától függően a gyomok, kártevők és gombák is virágozhatnak a melegebb hőmérséklet, a nedvesebb éghajlat és a megnövekedett CO2-szint mellett, és az éghajlatváltozás valószínűleg növelni fogja a gyomok és kártevők számát.

Végezetül, bár a növekvő CO2-koncentráció serkentheti a növények növekedését, a kutatások kimutatták, hogy a legtöbb élelmiszernövény tápértékét is csökkentheti, mivel a legtöbb növényfajban csökkenti a fehérje és az alapvető ásványi anyagok koncentrációját. Az éghajlatváltozás a kártevők és betegségek új mintázatainak megjelenését okozhatja, ami hatással lehet a növényekre, állatokra és emberekre, és új kockázatokat jelenthet az élelmezésbiztonságra, az élelmiszerbiztonságra és az emberi egészségre[2].

Az emberi tevékenység szerepe

Az ENSZ égisze alatt működő Kormányközi Éghajlatváltozási Testület, a világ minden országából származó 1300 független tudományos szakértőből álló, 1300 fős csoport ötödik értékelő jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy több mint 95 százalékos valószínűséggel az emberi tevékenység az elmúlt 50 évben felmelegítette bolygónkat.

Az ipari tevékenységek, amelyektől modern civilizációnk függ, az elmúlt 151 év alatt 280 ppm-ről mintegy 417 ppm-re emelték a légköri szén-dioxid szintjét. A testület azt is megállapította, hogy több mint 95 százalékos a valószínűsége annak, hogy az ember által termelt üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid okozták a Föld hőmérsékletének az elmúlt több mint 50 évben megfigyelt emelkedésének nagy részét.

A testület teljes összefoglaló jelentése a politikai döntéshozók számára a https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/ipcc_wg3_ar5_summary-for-policymakers.pdf weboldalon érhető el.

Napsugárzás

Az éghajlatváltozás okaiA fenti grafikon a globális felszíni hőmérséklet-változásokat (piros vonal) és a Földre jutó napenergiát (sárga vonal) hasonlítja össze wattban (energiaegységben) négyzetméterenként 1880 óta. A világosabb/vékonyabb vonalak az éves szinteket, míg a vastagabb/vastagabb vonalak a 11 éves átlagos tendenciákat mutatják. A tizenegy éves átlagokat az adatokban lévő évenkénti természetes zajok csökkentésére használják, így a mögöttes tendenciák jobban láthatóvá válnak.

A Földet érő napenergia mennyisége követi a Nap természetes 11 éves ciklusát, amely kisebb hullámzásokból és hullámzásokból áll, és az 1950-es évek óta nem tapasztalható nettó növekedés. Ugyanebben az időszakban a globális hőmérséklet jelentősen emelkedett. Ezért rendkívül valószínűtlen, hogy a Nap okozta volna az elmúlt fél évszázadban megfigyelt globális felmelegedési tendenciát. Forrás: NASA/JPL-Caltech

Ésszerűen feltételezhető, hogy a Nap energiatermelésében bekövetkező változások az éghajlat változását okoznák, mivel a Nap az éghajlati rendszerünket mozgató alapvető energiaforrás.

A tanulmányok valóban azt mutatják, hogy a naptevékenységek változékonysága szerepet játszott a múltbeli éghajlati változásokban. Például a vulkáni tevékenység növekedésével párosuló naptevékenység csökkenése vélhetően hozzájárult az 1650 és 1850 közötti kis jégkorszak kialakulásához, amikor Grönland 1410-től az 1720-as évekig lehűlt, és az Alpokban előretörtek a gleccserek.

Számos bizonyíték azonban azt mutatja, hogy a jelenlegi globális felmelegedés nem magyarázható a Nap energiájának változásával:

  • 1750 óta a Napból érkező energia átlagos mennyisége vagy állandó maradt, vagy enyhén nőtt.
  • Ha a felmelegedést az aktívabb Nap okozná, akkor a tudósok azt várnák, hogy a légkör minden rétegében melegebb hőmérsékletet tapasztaljanak. Ehelyett a felső légkörben lehűlést, a felszínen és a légkör alsó részein pedig felmelegedést figyeltek meg. Ez azért van, mert az üvegházhatású gázok megkötik a hőt az alsó légkörben.
  • A napsugárzás változását is tartalmazó éghajlati modellek nem tudják reprodukálni az elmúlt évszázadban vagy annál is több évszázadban megfigyelt hőmérsékleti tendenciát az üvegházhatású gázok növekedésének figyelembevétele nélkül.

Hivatkozások

1 IPCC Fifth Assessment Report, 2014

United States Global Change Research Program, “Global Climate Change Impacts in the United States,” Cambridge University Press, 2009

Naomi Oreskes, “The Scientific Consensus on Climate Change,” Science 3 December 2004: Vol. 306 no. 5702 p. 1686 DOI: 10.1126/science.1103618

2 U.S. Environmental Protection Agency: “Climate Impacts on Agriculture and Food Supply”

3 Mike Lockwood, “Solar Change and Climate: an update in the light of the current exceptional solar minimum,” Proceedings of the Royal Society A, 2 December 2009, doi 10.1098/rspa.2009.0519;Judith Lean, “Cycles and trends in solar irradiance and climate,”

Wiley Interdisciplinary Reviews: Climate Change, vol. 1, January/February 2010, 111-122.

Forrás: NASA


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.