Nettó zéró karbonkibocsátás – de hogyan?

2020. évi XLIV. törvény a klímavédelemről  kimondja, hogy Magyarország a 2050. évre eléri a teljes klímasemlegességet. A cél számos kérdést felvet, ezekről szervezett műhelybeszélgetést a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács.

A tényezők szorzó viszonyban vannak | ClimeNews

Kőrösi Csaba (környezeti fenntarthatóságért felelős igazgató, Köztársasági Elnöki Hivatal) előadásában azzal indított, hogy 2018-as adatok szerint Magyarország üvegházgáz profilja 63,8 millió tonna kibocsátással, és 5,4 millió tonna elnyeléssel jellemezhető. Elvi lehetőségként felmerülhet a kibocsátás külföldre telepítése, ahogyan ez más európai államok esetében igen jelentős, de ez hazánk esetében nem látszik megtörténni (jelenleg zajlik az akkumulátor gyártás és az autógumi gyártás fejlesztése).

A kibocsátást a népesség, a GDP/fő, az energia intenzitás, és a karbon intenzitás szorzata határozza meg. A tényezők szorzó viszonyban vannak: ha bármelyik tényező a duplájára nő, akkor a végeredmény is duplájára ugrik. Ugyanakkor ha bármelyik tényezőt sikerül felére csökkenteni, akkor a végeredmény is feleződik.

A népesség 2050-ig előrejelzések szerint 10%-kal csökkenni fog. Ugyanakkor a GDP/fő érték növelése a cél: 2050-re a mai dupláját szeretnénk elérni. Az energia intenzitás 2018-ban 217,6kgoe/ezer euró volt. A karbon intenzitás 2018-ban 251 gCO2eq/kWh volt. Ez utóbbi két tétel „mozgó tényező”, ez tud lefelé mozogni. A vállalt cél elérése érdekében e kettőnek együtt 18-szoros változást kellene adni.

Hogyan nézhet ki mindez szektoronként? Az alábbi ábra az üvegház gázok 2018-as kibocsátási értékeit mutatja szektoronként, az akkori hazai elnyelő kapacitással (5,4 millió tonna) egybevetve.

Nettó zéró karbonkibocsátás – de hogyan? | ClimeNewsMagyarországi üvegház gázok 2018-as kibocsátási értékei szektoronként, az elnyelő kapacitással egybevetve.

Az alábbi ábra az üvegház gázok 2050-re tervezett kibocsátási értékeit mutatja szektoronként, az akkori tervezett hazai elnyelő kapacitással egybevetve. Bár az elnyelési kapacitás a tervek szerint jelentősen nő, a két érték még így sem egyenlő.

Nettó zéró karbonkibocsátás – de hogyan? | ClimeNewsMagyarországi üvegház gázok 2050-re tervezett kibocsátási értékei szektoronként, az elnyelő kapacitással egybevetve.

2050-ig az áramtermelést kibocsátás-mentessé kell tenni.

A közlekedésben nem elég a hatékonyság növelése: „közlekedési rendszerváltásra” van szükség. A szektornak alapvetően az áram-meghajtás felé kell fordulnia. A megmaradó belső égésű járműveknek bio-alapúnak kellene lenni. Meg kell újítani a teljes háttér-infrastruktúrát, a szervezést, az irányítást.

Az épületek energia-hatékonyságát növelni kell. A meglévő épületek felújítási hatékonyságát igen gyorsan meg kellene kétszerezni, és azt tartani kellene hosszú éveken át.

Az agráriumban jelentős kibocsátás-csökkenésre van szükség. Ez egyfelől a kérődző állatok tartásában, és az alkalmazott technológiák váltásában kell megjelenjen. Ahhoz, hogy az ágazat kibocsátása 70%-kal csökkenjen, más adalékokat és tápanyagokat kell adnunk az állatainknak, a műtrágyázásban más technológiák kellenek, és a géphasználatban a szénalapú üzemanyag-használatról áram használatra kell átállni.

Az elnyelés fokozása érdekében a cél évi 20 ezer hektár fás terület telepítése. Ez igen jelentős. A fenntartható területhasználat elérése érdekében cél, hogy ennek jelentős része utak, vasutak, vízfolyások mentén valósulhasson meg. Ehhez szükséges az út menti kihasználatlan területek, fasorok jogi és szabályozási kérdéseinek rendezése.

Nettó zéró karbonkibocsátás – de hogyan? | ClimeNews

Mindezek megvalósításával is figyelembe kell venni, hogy a kibocsátás csökkenés nem lineáris folyamat. Ugyanígy a költségek és a hasznok sem lineárisan jelentkeznek. Mindez be kelljen hogy épüljön a magánéletünkbe és a gazdasági életünkbe is.

Mindezt 2018-as alapokra számolták. A COVID-krízis 2020-ban körülbelül 6%-os üvegházgáz-kibocsátás csökkenést hozott Magyarországon; de ezt aligha tudjuk tartani.

Forrás: A nettó zéró karbonkibocsátás elérésének kihívásai címmel szervezett műhelybeszélgetés
(Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács – 2021. április 1.)


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.