A Tesla egy egész szigetet lát el napenergiával

A Tesla november közepén hivatalosan is megvette a SolarCityt, mely ma már egy egész szigetet s annak 600 lakosát látja el napenergiával. A cég másutt is hasonló projekteket indít.

A Ta’u nevű sziget Amerikai Szamoán található, az USA nyugati partjától 6400 kilométerre. Itt üzemeltet a Tesla 1,4 megawattos szolárenergia-kapacitást. A “mikrohálózat” 5328 napkollektorból áll. Az ezek által begyűjtött energiát 60 darab 52 MWh-s Tesla Powerpack tárolja, ezért már mindössze 7 órányi napsütéssel teljesen feltöltődik a rendszer.

A Tesla egy egész szigetet lát el napenergiával | ClimeNews - HírportálA Tesla Powerpack a cég nemrég piacra dobott akkuja, amitől Elon Musk, a Tesla feje a megújuló energia terjedésének felgyorsulását várja, mivel az eszköz demokratizálja a hozzáférést a napenergiához és az elosztást is: az akkumulátor napközben felszívja a napsugarakból az energiát, este pedig tárolja. Ez utóbbi számít legnagyobb piaci előnyének a többi szoláreszközzel szemben. És ott van még a Tesla/SolarCity tarsolyában a Powerwall 2 nevű akku, mely házi alkalmazásra lett kitalálva. A háztetőn vagy a kertben lévő napkollektorokkal begyűjtött energiát tárolja a háztartási eszközök ellátására.

A projekt az amerikai belügyminisztérium (DoI), a környezetvédelmi hivatal (EPA) és az American Samoa Economic Development Authority együttműködésével jött létre. A beruházás kivitelezése egy évbe telt. A szigeten korábban dízelmeghajtású generátorokkal voltak kénytelen előállítani a villamos energiát, s amikor viharos időszak köszöntött a régióra, a helyiek egy ízben 2 hónapig sem tudtak kimozdulni a szigetről, hogy behozzák a megélhetésükhöz szükséges üzemanyagot. A Tesla 2 milliárd dollárért vette meg a SolarCity-t. Musk mindkettőben tulajdonos volt már korábban is.

A Tesla és a SolarCity már a cégegyesülés előtt eldöntötte, hogy Powerpackekkel látja el az egyik hawaii szigetet: Kaua’i-n 12 MW kapacitású szolárfarm létesül. Szeptemberben a Tesla nyerte meg a pályázatot, hogy napenergiával lássa el a Southern California Edison cég Mira Loma alállomását. Ez a 20 MW kapacitású bázis lesz a világ legnagyobb lítium-ion-akkumulátoros telephelye.

Forrás: SolarCity blog

Soros az Arab-félszigeten is nyomul
Hiába favorizálja Trump a fosszilis iparágakat, a progresszívabb milliárdosok zöld energiákba fektetnek. Soros, Gates, Zuckerberg, Branson, Al-valid herceg és az aliBabás Jack Ma megújuló energiás vállalkozásokba invesztál. Az innovációt szeretnék elősegíteni.
Kapcsolódó vállalkozások, akik adnak a környezetvédelemre:
https://www.energiak.hu/
https://napelemhitel.cf/ajanlat/
https://www.mfb0.hu/

A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.