A streaming videók használatának karbonlábnyoma

A streaming videók használata exponenciálisan növekszik világszerte. Ezek a szolgáltatások a mögöttes eszközei üzemelése révén, a hálózati infrastruktúra és az adatközpontok energiafelhasználásával és szén-dioxid-kibocsátásával járnak.

A streaming videók használatának karbonlábnyoma

A közelmúltban megjelent számos félrevezető médiabeszámolóval ellentétben azonban a streaming videó éghajlati hatásai viszonylag szerények, különösen más tevékenységekhez és ágazatokhoz képest.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és más hiteles források elemzéseire támaszkodva leleplezésre került a 30 perces Netflix-nézésből származó kibocsátásra vonatkozó, széles körben ismertetett becslések hibás feltételezései. Ezek akár 90-szeresére is eltúlozzák a tényleges éghajlati hatást.

A streaming videók viszonylag alacsony éghajlati hatása ma az adatközpontok, hálózatok és eszközök energiahatékonyságának gyors javulásának köszönhető. Viszont a hatékonyságnövekedés lassulása, a visszahatás és az újonnan megjelenő technológiák – többek között a mesterséges intelligencia (AI) és a blokklánc – által támasztott új igények azonban egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az ágazat általános környezeti hatásait illetően az elkövetkező évtizedekben.

2020. november 25-én frissítették az adatközpontokra és adatátviteli hálózatokra vonatkozó energiaintenzitási számadatokat az újabb adatok és kutatások tükrözése érdekében. Ennek eredményeképpen az IEA központi becslése egy óra streaming videóhoz már 36gCO2 szerepel, szemben a 2020 februárjában közzétett eredeti elemzésben szereplő 82gCO2 -vel. A frissített diagramok és összehasonlítások tartalmazzák a The Shift Project által 2020 júniusában közzétett korrigált értékeket, valamint a média által idézett más, nemrégiben készült becsléseket is.

Félrevezető média

A közelmúltban számos médiacikk – többek között a New York Post, a CBC, a Yahoo, a DW, a Gizmodo, a Phys.org és a BigThink – megismételte azt az állítást, miszerint “a 30 perces Netflix-nézés által generált kibocsátás [1,6 kg CO2] megegyezik a majdnem 4 mérföldes autóvezetéssel”.
A streaming videók használatának karbonlábnyomaA Guardian és a Reuters szalagcímei. “Az igazi probléma a Netflix-függőségeddel? A szén-dioxid-kibocsátás” és “Hogyan okozhatnak a macskás videók “klímaváltozási rémálmot”.

A számadatok a Shift Project, egy francia thinktank 2019. júliusi jelentéséből származnak, amely az online videók “fenntarthatatlan és növekvő hatásáról” szól. A jelentés szerint a streaming 2018-ban több mint 300 millió tonna CO2-ért (MtCO2) volt felelős, ami Franciaország kibocsátásának felel meg. A Shift Project 2020 júniusában utólagos cikket tett közzé, amelyben kijavított egy bit/bájt átváltási hibát, és az eredeti “1,6 kg/félóra” idézetet 8-ad részére, 0,2 kg/félórára módosította.

A felméresek viszont rámutatnak néhány érdekes adatra: Mivel a Netflix 167 millió előfizetője átlagosan napi két órát néz filmet, a Shift Project korrigált adatai azt jelentik, hogy a Netflix streaming évente mintegy 94 terawattórát (TWh) fogyaszt, ami 200-szor nagyobb, mint a Netflix által közölt adatok (0,45 TWh 2019-ben).

A Channel 4 Dispatches egy másik, nemrégiben megjelent állítása szerint egy 2017-es sláger – a Luis Fonsi és Daddy Yankee által írt “Despacito”, Justin Beiber közreműködésével – 7 milliárd YouTube-nézettsége 900 gigawattóra (GWh) villamos energiát fogyasztott, ami 1,66 kWh-t jelent egy megtekintési órára vetítve. Ezzel az ütemmel a YouTube – napi több mint egymilliárd megtekintési órával – évente több mint 600 TWh-t fogyasztana (a globális villamosenergia-felhasználás 2,5%-a), ami több lenne, mint az összes adatközpont (~200 TWh) és adatátviteli hálózat (~250 TWh) által globálisan felhasznált villamos energia.

Nyilvánvaló, hogy ezek a számok is túl magasak – de mennyivel?

A Shift Project elemzése mögött álló feltételezések (amelyek nagyrészt egy 2015-ös dokumentumon alapulnak, amelynek feltételezéseit 2019-ben és 2020-ban jelentősen felülvizsgálták) egy sor hibát tartalmaznak, amelyek együttesen súlyosan eltúlozzák a streaming videó által fogyasztott villamos energiát.

Viszont az is nyilvánvaló, hogy még így is összességében hatalmas karbonlábnyomról beszélünk, és ezt az emberek tömegei idézik elő azzal, hogy nézik a streaming videókat még akkor is, ha  a napi 2 óra filmnézés a Netflixen évi mindösszesen 30kg karbonlábnyomot jelent egy emberre vetítve.

Viszonylag könnyen ellenőrizhető, hogy különböző filmnézési szokások környezeti terhelése mennyivel tér el az átlagtól. A BOCS Civilizációtervezés Alapítvány és az OurOffset közös fejlesztésének ingyenes karbonlábnyom kalkulátora tartalmazza ezt a részt. Csak meg kell adni a havi értéket hozzá.

Általában az internetezésnek is van karbonlábnyoma, viszont összességében ez az iparág a legjobban zöldülőkhöz tartozik.

Régi hibája a fősodrú médiának, hogy nem azzal foglalkozik, amivel igazán kellene. Kiragad magának egy témát és megpróbál szenzációt csinálni belőle az olvasottság növelése érdekében. A valóság nem számít! Pedig nagyon fontos lenne, hogy legalább az embereket hagyják békén csinálni maguktól azt, amit a tudomány állít a környezetvédelemről. Sokan nem ismerik a leghatékonyabb klímavédelmi módszereket. Közben tudatosítanunk kell mindenkiben, hogy nincsen több dobásunk, csak ez az évtized. Minden év, és annak minden elvesztegetett napja, amit hülyeségekre pazarlunk és nem a klímavédelmet szolgálja visszafordíthatatlan következményekkel, és szenvedésekkel jár. Már a mi életünkben. Úgyhogy gondoljon mindenki erre, amikor elengedi a füle mellett a karbonsemlegességet, ami a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme és időt nyerhetünk általa, hogy a leghatékonyabb klímavédelmi projektek, amivel a Föld ökológiai egyensúlyát helyrehozhatjuk meghozza a gyümölcsét.

A jelen helyzetben valóban jobb, ha a legtöbben otthon maradnának és pl. Dawid Attenborough – Határokat átlépve – A bolygónk tudománya című filmet néznének…

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.