Háromféle hazugság létezik

Naponta hallunk efféle otromba hazugságokat a tévében: „nincs pénz erre, nincs pénz arra”, „ide kell vonzani a külföldi tőkét”, meg „versenyképessé kell tennünk az országot”.

„Háromféle hazugság létezik: hazugság, szemen-szedett hazugság és a statisztika.” – Mark Twain, 1904.

A mostani generációk számára már az a megszokott, hogy a bankokon kívül mindenki rohan a pénze után, még a kormányok is, miközben nekik volna a feladata, hogy megteremtsék és szétosszák a szükséges mennyiségű pénzt arra, amire épp szüksége van egy adott társadalomnak. Ehelyett maguk is a bankoknál kuncsorognak, meg a külföldi befektetőket várják, akik viszont csak abba fektetnek be, amiből hasznot remélnek. Egy maréknyi önző, mohó ember dönt helyettünk, ahelyett, hogy minden nagyobb beruházást népszavazásra bocsátanánk (és persze azt, hogy akarjuk-e, hogy eladósodjon az állam, vagy használjunk adósságmentes pénzt). Közben az emberek szükségletei le vannak tojva, és örüljenek, ha kapnak munkát, hogy legyen miből fizetni a lakás meg a kocsi részleteit.

Háromféle hazugság létezik - ClimeNews

Szóval a befektetők „munkahelyeket teremthetnek”… de arról már nem esik szó, hogy az emberek többsége nem is szereti a munkáját,[1] és alapvetően nem is egy fizetett munkára, hanem megélhetésre van szükségünk. És ha van kedvünk, egy olyan munkára, amit szeretünk, amit élvezünk, amiben kiteljesedhetünk, és legfőképpen: amivel kapcsolatban érezzük, hogy hasznos és fontos. Mert egy gépiesített világnak, ahol már bőség van a legalapvetőbb javakból, így kellene kinéznie – már ha demokrácia lenne, és nem plutokrácia (a gazdagok uralma).[2][3] Nem versenyképessé kell tenni az országot, hanem ki kell használni a bőséget és a gépeket, hogy kielégítsük az emberek igényeit. Ehhez nem verseny kell, hanem kooperáció (bőség mellett amúgyis indokolatlan a verseny, vagy a szegénység).

Ha pedig kivonulnak a befektetők, a tőke is megy, ezért mindig a kedvükre kell tenni (pl. adókedvezményekkel). Pedig az állam kedve szerint teremthetne pénzt, adósságmentes, teljes (készpénz)fedezetű pénzt, csakúgy, mint régen, mielőtt a részleges fedezetet legalizálták (és ahogy ma néhány eldugott helyen, pl. Guernsey szigetén).[4] Utána azt éreznénk, hogy hirtelen mindenre van pénz (mert nem a bankokon múlna mire adnak pénzt, és mert a jövedelmek fele nem áramlana hozzájuk). Ha a mindenkori kormányok túl gyávák, hogy megtegyék ezt a fontos lépést, akkor saját kezünkbe kell venni a dolgot, és adósságmentes helyi pénzeket kell létrehoznunk magunknak (pl. Soproni Kékfrank, Balatoni Korona, stb.).

Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.