Az ENSZ vezetője figyelmeztet a globális csúcstalálkozón

A világ egyetlen kihívása sem jelent akkora kihívást, mint az éghajlatváltozás – jelentette ki az ENSZ vezetője kedden egy nagyszabású éghajlat-változási csúcstalálkozón, megismételve meggyőződését, hogy a globális felmelegedés “egzisztenciális fenyegetést” jelent az emberiségre nézve.

Az ENSZ vezetője figyelmeztet a globális csúcstalálkozón

Az éghajlatváltozás elleni fellépéshez mind a vezetés, mind az innováció elengedhetetlen – mondta António Guterres főtitkár az R20 osztrák világcsúcsként ismert globális összejövetelen tartott fő beszédében, amely egy hosszú távú kezdeményezés, amely a régiók, államok és városok számára nyújt segítséget a fenntartható fejlődési célok megvalósításához és a párizsi megállapodásban foglalt célok eléréséhez.

Guterres úr kifejtette: “Minden erőforrásunkat arra kell felhasználnunk, hogy sürgősséget teremtsünk”, hogy növeljük az ambíciókat, miközben az elkövetkező években a hőmérséklet-emelkedést a lehető legközelebb kell tartanunk az 1,5 Celsius-fokos szinthez.

Azt mondta, hogy van okunk a reményre, és kijelentette, hogy “a világ az éghajlatváltozás elleni fellépés hullámát látja”, példaként említette, hogy Marokkó egy “Párizs méretű naperőműparkot épít, amely 2020-ra több mint egymillió otthont fog ellátni energiával”, és hogy Kína már most túlteljesítette a 2020-ra kitűzött célt, és 105 gigawatt napenergia-kapacitást termel.

 

“Erre kell építenünk” – hangsúlyozta az ENSZ vezetője, aki a megújuló energiát – amely már most is a világ villamosenergia-termelésének ötödét adja – olyan energiának nevezte, amely jelentős egészségügyi előnyökkel is jár.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a városi területeken élő emberek több mint 80 százaléka ki van téve rossz minőségű levegőnek, amely károsítja az emberi egészséget.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés felgyorsításához finanszírozásra van szükség, ha meg akarjuk hajlítani a kibocsátási görbét

António Guterres főtitkár

“A tiszta, zöld infrastruktúrába történő beruházásokat globálisan növelni kell” – magyarázta. “Ehhez a pénzügyi és befektetési közösség, valamint a helyi, regionális és nemzeti kormányok vezető szerepére van szükségünk, akik az elkövetkező években a nagy infrastrukturális tervekről döntenek.”

Guterres arra bátorította a magánszektor vezetőit, akik részt vesznek az ENSZ Közgyűlés által támogatott csúcstalálkozón az osztrák fővárosban, hogy jelentsenek be új finanszírozást a tiszta energiával kapcsolatos projektek számára.

Bár a 30 tagú, független Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint a megújuló energiaforrásokból származó villamos energiába 2017-ben 242 milliárd dollárt fektettek be – mondta az ENSZ-vezető -, ez még mindig jóval kevesebb, mint az új fosszilis tüzelőanyagok fejlesztésébe fektetett pénzeszközök. További dollármilliárdokat kell befektetni a megújuló energiaforrásokba, ha 2020-ig “teljes körű átállást akarunk elérni a tiszta energiára” – mondta Guterres.

Ráadásul a 2050-ig szükséges infrastruktúra mintegy 75 százaléka még mindig nem épült meg.

“A helyi önkormányzatok mozgósítása és felszerelése a kapacitással és a finanszírozással az éghajlatvédelmi intézkedések felgyorsításához szükséges, ha meg akarjuk hajlítani a kibocsátási görbét” – állította.

Megjegyezve, hogy az éghajlatváltozás továbbra is gyorsabban halad, mint az éghajlatváltozás elleni fellépés, Guterres úr idézte az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének megállapítását: “Minél inkább megzavarjuk az éghajlatunkat, annál inkább kockáztatjuk a súlyos, mindenütt jelenlévő és visszafordíthatatlan hatásokat”.

“De” – tette hozzá – “ennek nem kell így lennie”, rámutatva a nap- és szélenergiára, valamint az olyan élvonalbeli technológiákra, mint az elektromos járművek vagy az óceánban élő algákból nyert energia, amelyek a tiszta levegő új korszakát ígérik.

“Csatlakozzunk a versenyfutáshoz, egy olyan versenyhez, ahol csak győztesek vannak” – zárta beszédét a főtitkár.

Forrás: UN News


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.